Αποφασισμένοι να πετύχουν είναι οι Ομογενείς της Αυστρίας, καθώς δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, αποδεικνύουν έμπρακτα την πρόθεσή τους να στηρίξουν τον θεσμό.    

     
 

 Σε πνεύμα ενότητας πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, στο δημαρχείο της Βιέννης.   Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκατοντάδες μέλη της Ομογένειας, ανάμεσά τους ο πρέσβης της Ελλάδας Θεόδωρος Σωτηρόπουλος, ο επιτετραμμένος της Κύπρου Ανδρέας Φωτίου, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας και Γραμματέας ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου και ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής της τοπικής Βουλής του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης και δημοτικός σύμβουλος Φόλκμαρ Χάρβανεκ.  

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο πρέσβης της Ελλάδας Θεόδωρος Σωτηρόπουλος τόνισε το ενδιαφέρον του Ελληνισμού της Αυστρίας για την Ομοσπονδία, στην ίδρυση της οποίας πριν δύο χρόνια συνέδραμε η ελληνική πρεσβεία. Ο έλληνας πρέσβης υποσχέθηκε να συνδράμει στο έργο της και στο μέλλον, καθώς, όπως είπε, η Ελληνική Πολιτεία υποστηρίζει αποφασιστικά τη συνένωση του Ελληνισμού στο εξωτερικό.   Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Κοινοτήτων Αυστρίας κ. Κώστας Φίτζογλου.  

Στην ομιλία του ο κ. Φίτζογλου μίλησε με ενθουσιασμό για την πορεία της Ομοσπονδίας, η οποία ιδρύθηκε το 2005, με την συμμετοχή αρχικά τεσσάρων συλλόγων, ενώ σήμερα έχει έξι μέλη. Ο πρόεδρος της οργάνωσης έκανε έναν σύντομο απολογισμό του χρόνου που πέρασε και αναφέρθηκε στους στόχους και τις μελλοντικές δράσεις, με απώτερο σκοπό την βελτίωση της θέσης του Ελληνισμού στην Αυστρία, την αναβάθμιση των σχέσεών του με το αυστριακό κράτος, αλλά και καλύτερο συντονισμό και την ενίσχυση των ελληνικών συλλόγων της χώρας.    

«Παράδειγμα προς μίμηση» για την ενότητα του Ελληνισμού, χαρακτήρισε την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας και Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου.   Η Δρ. Σαραντοπούλου τόνισε την ανάγκη επιδίωξης του κοινού οράματος για τον απανταχού Ελληνισμό: την επαναφορά των παναθρώπινων αξιών του πολιτισμού μας στην παγκόσμια κοινότητα, μέσα από την ενότητα.   Αναφερόμενη στην Ομοσπονδία είπε : «Εδώ στον τόπο μας, την Βιέννη, το πρώτο βήμα έχει γίνει με την δημιουργία της Ομοσπονδίας μας, μετά από αγώνες πολλών χρόνων. Υπό την άριστη προεδρία του Κώστα Φίτζογλου, συμβάλλαμε όλοι με πνεύμα δημιουργικό και καταφέραμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μία αξιοσημείωτη συνεργασία και με τους άλλους ομογενειακούς φορείς και με τους εκπροσώπους της ελληνικής και κυπριακής πολιτείας, την Αυστριακή κυβέρνηση και την Εκκλησία μας, τους αυστριακούς φίλους».  

Η κ. Σαραντοπούλου ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Ομογένειας της Αυστρίας για την στήριξή τους στην υποψηφιότητά της για την θέση του Γραμματέα του ΣΑΕ, στην οποία εξελέγη τον Δεκέμβριο του 2006 για δεύτερη φορά.   «Με την επανεκλογή μου στην θέση του Γραμματέα του ΣΑΕ, υποψηφιότητα που ομόφωνα στήριξαν όλοι οι ομογενειακοί σύλλογοι της Αυστρίας, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω όλους για την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου, και ιδιαίτερα την Ελληνική Εταιρία Αυστρίας που με ανέδειξε. Ως Γενική Γραμματέας, θα έχω την ευκαιρία, τις εμπειρίες μου και την αγάπη μου για τον Ελληνισμό να τις διοχετεύσω σε ένα θεσμό που πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει στον Απανταχού Ελληνισμό.

Με την δική σας παρότρυνση και πολύτιμη στήριξη, είμαι αισιόδοξη ότι θα πετύχουμε» δήλωσε.   Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, κάνοντας αναφορά στην Γενοκτονία του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού. «….αποδίδουμε φόρο τιμής στα εκατομμύρια θύματα του ανθρώπινου παραλογισμού.   Παραλογισμός που οδήγησε και στην Γενοκτονία του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού. Να ευχηθούμε ποτέ ξανά να μην γραφτούν μελανές σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντική η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης» κατέληξε.  

Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν ο χαιρετισμός του κ. Χάρβανεκ, ο οποίος μόλις το περασμένο καλοκαίρι και έπειτα από 62 χρόνια αναζήτησης συνάντησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Έλληνα πατέρα του, Γεώργιο Πιτένη. Ο κ. Πιτένης στα χρόνια της κατοχής είχε μεταφερθεί ως Έλληνας πολιτικός κρατούμενος σε καταναγκαστικά έργα των ναζιστών στη Βιέννη όπου και είχε γνωρίσει τη μητέρα του.   Τους χαιρετισμούς και τις ευχές προς την Ομογένεια, του απουσιάζοντα Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Μιχαήλ, μετέφερε ο πρεσβύτερος του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας Κωνσταντίνος Κοσμίδης ο οποίος ευχήθηκε να ευοδωθούν και να καρποφορήσουν οι πολύχρονες προσπάθειες που οδήγησαν στην ίδρυση της Ομοσπονδίας.   Μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας είναι σήμερα η Κοινωνικοπολιτιστική Κοινότητα Βιέννης και Περιχώρων, η Ελληνική Εταιρεία Αυστρίας, η Αυστροελληνική Πολιτιστική Κοινότητα Λιντς, οι Σύλλογοι Ελλήνων Φοιτητών και Επιστημόνων Βιέννης και Γκρατς, καθώς και ο Σύλλογος Ποντίων Ξενιτέας.