Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2007 και ώρα 13:00 στο Υπουργείο Εξωτερικών με την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄.

Η  επαναλειτουργία της Πατριαρχικής Σχολής της Αλεξάνδρειας μετά από 460 χρόνια ήταν το κύριο θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση του Υφυπουργού με τον Πατριάρχη, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του Πατριαρχείου στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιεράρχες του, όπως δήλωσε ο κ. Κασσίμης. Ο Υφυπουργός επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε όλη την Αφρική και τόνισε ότι είναι  μεγάλη επιτυχία του κ. Θεόδωρου η επαναλειτουργία της Ιερατικής Σχολής, την οποία στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Μετά τη συνάντηση ο Υφυπουργός και ο Πατριάρχης έκαναν τις εξής δηλώσεις:

Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ τι συζητήσατε με τον Μακαριότατο;

ΥΦΥΠΕΞ Κασσίμης:

«Αρχικά θέλω να πω ότι είναι μεγάλη μου χαρά  και τιμή να υποδέχομαι στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Μακαριότατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο.

Συζητήσαμε θέματα του Πατριαρχείου γενικότερα, ιδιαίτερα το ιεραποστολικό έργο το οποίο κάνει ο Μακαριότατος, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα περιδιαβεί όλη την Αφρική στα πλαίσια του προγράμματος του αποστολικού έργου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ανταλλάξαμε απόψεις πάνω στην βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του Πατριαρχείου που όπως αντιλαμβάνεστε είναι μεγάλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιεράρχες του Πατριαρχείου και η κυβέρνηση είναι πάντα στο πλευρό τους. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από όλα είναι η Πατριαρχική Σχολή η οποία θα λειτουργήσει το προσεχές διάστημα στην Αλεξάνδρεια μετά από 460 χρόνια. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και είναι μία επιτυχία του Μακαριότατου την οποία στηρίζουμε όλοι.

Πατριάρχης Θεόδωρος Β':

«Με τον Υφυπουργό συζητήσαμε μια που πριν φύγω το Σάββατο ξεκινώ μια μεγάλη ιεραποστολική περιοδεία να βρεθώ στους απόδημους Έλληνες, να βρεθώ στους αφρικανούς αδελφούς μας που περιμένουνε και έχουν τόσες και τόσες ανάγκες. Ήρθα για λίγο να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ελληνική κυβέρνηση και στον Υπουργό μας τον κ. Κασσίμη.  Συζητήσαμε όλα τα θέματα που απασχολούν την αφρικανική ήπειρο, τον κλήρο μας, τις εκκλησίες μας. Δόξα τω Θεώ βρίσκω μεγάλη ανταπόκριση, όλοι εμείς οι λίγοι προσπαθούμε να φυλάμε Θερμοπύλες στην ήπειρο του μέλλοντος, το σταυροδρόμι  που θα κριθεί ο κόσμος που είναι η Αφρική.

Ευχαριστώ Υπουργέ μου διότι μετά από 460 χρόνια ανοίγει η Σχολή μας στον Αγ. Σάββα στην Αλεξάνδρεια που θα προετοιμάζει τα παιδιά κυρίως ως γεωπόνους, νοσηλευτές και κληρικούς για να πορευθούν στα πέρατα της Αφρικής και να κάνουν το έργο του Θεού. Θέλω όμως να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Αιγυπτιακή κυβέρνηση, στον πρόεδρο τον κ. Μουμπάρακ που μου έδωσαν αυτή την άδεια να ανοίξουμε τη Σχολή και θα προετοιμάζονται τα νέα μας παιδιά που θα υπηρετήσουν για όλη την Αφρική.

Ξέρετε το αποστολικό έργο του Πατριαρχείου μας είναι πολύ μεγάλο με τα μικρά νοσοκομεία, τις εκκλησίες, τα σχολεία, τα πηγάδια.  Οι αρχιερείς μας όπου κι αν βρίσκονται εργάζονται νύχτα και ημέρα ώστε παντού να φθάσει το ευαγγέλιο της αγάπης, της συνδιαλλαγής και της ειρήνης».