Η αντιμετώπιση του ΡΚΚ και η μη αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από το Κογκρέσο βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της επίσκεψης που άρχισε από χθες στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Μεταξύ των θεμάτων που θα εξετασθούν είναι οι διμερείς σχέσεις, υπό το πρίσμα του αυξανόμενου αντιαμερικανισμού στην Τουρκία, και το Κυπριακό, το οποίο ο Γκιούλ θα συζητήσει σε βάθος και με το νέο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

Ο Τούρκος υπουργός αναμένεται να ζητήσει από την αμερικανική πλευρά στήριξη και σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη εξόρυξη πετρελαίου στα ανοιχτά της Κύπρου, καθώς και έμπρακτη συνεργασία για την εξάρθρωση του ΡΚΚ.

Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν ανησυχεί για τις επαφές Γκιουλ στην Ουάσιγκτον και πρόσθεσε ότι οι σχεδιασμοί για το πετρέλαιο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου θα προχωρήσουν, όπως έχει προγραμματισθεί.

Εξάλλου, η Τουρκία επισπεύδει τις ενέργειές της για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Κύπρου.

Η Λευκωσία διέψευσε χθες πληροφορίες ότι η Κίνα εγκαινίασε απευθείας πτήσεις προς την κατεχόμενη Κύπρο.

Ειδικότερα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Παιαρδής δήλωσε πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα διοχετεύτηκαν από τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί απευθείας πτήσεων από την Κίνα στα κατεχόμενα.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το αεροσκάφος τουρκικής ιδιωτικής εταιρείας, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, είχε αναφέρει ως τελικό του προορισμό τα Άδανα, μέσω Νέου Δελχί και είπε ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε επαφή και με τις δυο χώρες για διακρίβωση των γεγονότων.