Αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία του Ελληνικού Κράτους βρίσκονται για μια ακόμη φορά οι ομογενείς, που θα πρέπει να διαθέτουν εξαιρετική υπομονή και επιμονή προκειμένου να προμηθευτούν τα νέα διαβατήρια.

Για το θέμα αυτό το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Στην επιστολή, που φέρει την υπογραφή του προέδρου της ομογενειακής οργάνωσης και Ταμία στο Παγκόσμιο ΣΑΕ κ. Κώστα Δημητρίου, χαρακτηρίζονται παντελώς ανέτοιμες και ανεπαρκώς στελεχωμένες οι Ελληνικές προξενικές αρχές της Γερμανίας να αντιμετωπίσουν την πληθώρα των αιτημάτων από ομογενείς που επιθυμούν την έκδοση διαβατηρίων βάσει των νέων διατάξεων της Ελληνικής Νομοθεσίας.

Καλούν δε, την Ελληνική Πολιτεία να καταρτίσει νέα συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση, η οποία να προβλέπει ρητά ότι τα εκδοθέντα διαβατήρια, νέα ή παλιά, ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξεώς τους.

Το προεδρείο της ΟΕΚ προτρέπει τους αρμόδιους φορείς να λάβουν υπόψη την πρόσφατη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει

– Συμψηφισμό των καταβληθέντων παραβόλων που αντιστοιχούν στην υπολειπόμενη χρονική ισχύ των παλαιών διαβατηρίων
– Επιβάρυνση του δημοσίου με το κόστος επανέκδοσης διαβατηρίου λόγω εσφαλμένης εγγραφής.
– Απεξάρτηση της έκδοσης διαβατηρίου από την παλαιότητα των δελτίων αστυνομικής ταυτότητας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής ακολουθεί.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι υπουργοί,

επανερχόμαστε για πολλοστή φορά στο επίμαχο θέμα της εκδόσεως των νέων διαβατηρίων και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται κατά την έκδοσή τους. Διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι, παρά τις έγκαιρες επισημάνσεις μας, οι ελληνικές προξενικές αρχές στη Γερμανία εξακολουθούν να είναι παντελώς ανέτοιμες και ανεπαρκώς στελεχωμένες για να επιτελέσουν το τεράστιο αυτό έργο. Οι έλληνες πολίτες που κατοικούν και εργάζονται στο εξωτερικό σύρονται στην ουσία στα κατά τόπους Προξενεία, που συχνά απέχουν έως και εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους, για να πάρουν ένα σημείωμα μόνο, στο οποίο αναγράφεται η ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να παρουσιαστούν εκ νέου εκεί "δια τα περαιτέρω". Και τούτο ύστερα από πολύωρη αναμονή, συχνά υπό βροχή ή χιονόπτωση, σε ουρές που επεκτείνονται μέχρι τα πεζοδρόμια, καθότι οι αίθουσες των Προξενείων και οι προαύλιοι χώροι δεν επαρκούν για το πλήθος των προσερχομένων. Μάλιστα πολλές φορές η ημερομηνία αυτή απέχει έξι και πλέον μήνες από εκείνην της πρώτης προσέλευσης!

Η εικόνα αυτή μας προξενεί οδύνη, πέραν των άλλων και διότι , κατά την ταπεινή μας γνώμη, δεν συνάδει με το κύρος της χώρας μας ως μέλους της Ε.Ε.

Προς τι αυτή η ταλαιπωρία; Ακόμη δεν κατανοήσαμε γιατί η Ελληνική Πολιτεία θεωρεί άκυρα τα διαβατήρια των οποίων η ισχύς εκτείνεται και πέραν της 1ης Ιανουαρίου του 2007.

Φρονούμε ότι η αδικαιολόγητη αυτή ταλαιπωρία θα σταματήσει αν προβείτε επειγόντως σε νέα συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση, η οποία να προβλέπει ρητά ότι τα εκδοθέντα διαβατήρια, νέα ή παλιά, ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξεώς τους. Επίσης σας καλούμε να λάβετε υπόψη σας την πρόσφατη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει

– συμψηφισμό των καταβληθέντων παραβόλων που αντιστοιχούν στην υπολειπόμενη χρονική ισχύ των παλαιών διαβατηρίων
– επιβάρυνση του δημοσίου με το κόστος επανέκδοσης διαβατηρίου λόγω εσφαλμένης εγγραφής.
– απεξάρτηση της έκδοσης διαβατηρίου από την παλαιότητα των δελτίων αστυνομικής ταυτότητας.

Με τιμή

Κώστας Δημητρίου

Χρήστος Ζαμανάκος

Πρόεδρος Γραμματέας