Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει πραγματικά ότι μπορεί να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα, υιοθετώντας την ευρωπαϊκή πολιτική κουλτούρα και εγκαταλείποντας την αναχρονιστική μέθοδο των απειλών προς τις γειτονικές της χώρες.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα των πετρελαίων στη διάρκεια κοινή συνέντευξης Τύπου, που έδωσε στη Σλοβενία με τον εκεί ομόλογό του Ντιμίτρι Ρούπελ.

«Οι συμφωνίες που η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε με την Αίγυπτο και το Λίβανο είναι απολύτως στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου των θαλασσών και αφορούν μόνο την Κύπρο, το Λίβανο και την Αίγυπτο. Κανένα άλλο κράτος δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε αυτό το θέμα», υπογράμμισε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αν οποιοδήποτε κράτος έχει οποιαδήποτε απαίτηση, υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο στο οποίο μπορεί να προσφύγει και να ζητήσει τη γνωμοδότησή του.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Κύπρος θα συνεχίσει την εφαρμογή μέτρων που έχουν να κάνουν με το εθνικό της συμφέρον, πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και σε συνεργασία με την Αίγυπτο και το Λίβανο.

Ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν συζήτησαν και για τις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι πέραν κάθε αμφιβολίας η Κύπρος και η Σλοβενία έχουν πολύ κοινές θέσεις σε διεθνή προβλήματα και πρακτικά συμφωνούμε και υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα», τόνισε ο κ. Ρούπελ.

Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, είπε ότι «η Σλοβενία έχει μια πολύ θετική στάση όσον αφορά το θέμα της Κύπρου. Οι θέσεις της Σλοβενίας και της Κύπρου είναι πολύ κοντά».

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κύπρου προς την Κυβέρνηση της Σλοβενίας για την υποστήριξη που παρείχε διαχρονικά στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, επισήμανε ότι η Τουρκία θα πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο που ακολούθησε η Κύπρος ή η Σλοβενία όταν ήταν υποψήφιες προς ένταξη χώρες.