Με αρκετή  καθυστέρηση, το υπουργείο Εξωτερικών ύψωσε χθες τους τόνους σχετικά με το αίτημα της Άγκυρας να αποκλειστεί ο Άγιος Ευστράτιος από νατοϊκή άσκηση. Παράλληλα, προανήγγειλε συνάντηση του μόνιμου αντιπρόσωπου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ πρέσβη Ι.Ζέππου με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γιαν ντε Χοπ Σέφερ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος χαρακτήρισε χθες «αβάσιμη» και «απαράδεκτη» την τουρκική ενέργεια, με την οποία δεν επιχειρείται μόνο, όπως είπε, «η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας συμμάχου χώρας, αλλά υπονομεύεται και η συνοχή και αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι έχουν δοθεί οδηγίες να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και σε πολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο στη Συμμαχία, απέφυγε όμως να διευκρινίσει το χαρακτήρα της συνάντησης που θα έχει ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο εκπρόσωπος είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «δεν ήταν ποτέ ευθύγραμμες στην εξέλιξή τους και καθήκον των υπεύθυνων πολιτικών ηγεσιών είναι έχοντας γνώση αυτής της πραγματικότητας να κάνουν τις ενέργειες που πρέπει ώστε να μπουν σε περίοδο βελτίωσης και ηρεμίας».

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπήρξε επικοινωνία, για το θέμα αυτό, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και ότι δεν έχει να ανακοινώσει κάτι για την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα.