Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Βιέννη ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων για το μέλλον του Κοσόβου, με Σέρβους και Αλβανούς κατοίκους της επαρχίας να παραμένουν "διαμετρικά αντίθετοι", όσον αφορά το μέλλον της. Όπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κόσοβο, Μάρτι Αχτισάαρι, οι δύο αντιπροσωπείες συνεχίζουν να έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Δεν κατέληξε σε καμιά συμφωνία η τελευταία αυτή συνάντηση για το Κόσοβο διάρκειας τριών ωρών.

Για διορθωτικές επεμβάσεις στο κείμενο του σχεδίου λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στη διάρκεια των συζητήσεων έκανε λόγο ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, υποσχόμενος ότι θα αποστείλει την αναθεωρημένη εκδοχή του σχεδίου έγκαιρα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, ώστε να έχουν το χρόνο να το μελετήσουν προσεκτικά πριν από μία τελευταία συνάντησή τους που προβλέπεται για τις 10 Μαρτίου στη Βιέννη.

Το σχέδιο του ΟΗΕ, το οποίο ο Αχτισάαρι σχεδιάζει να υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως το τέλος του μήνα, δίνει στους Κοσοβάρους μία προοπτική ανεξαρτησίας υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τίτοφ επανέλαβε στο Βελιγράδι ότι η Μόσχα θα υποστηρίξει μόνο μία λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Το Βελιγράδι επιμένει ότι το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας και δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ανεξαρτησία της νότιας επαρχίας του. Οι Κοσοβάροι, που απαρτίζουν τουλάχιστον το 90% του πληθυσμού του Κοσόβου, επιθυμούν την ανεξαρτησία της επαρχίας αυτής που τελεί υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ από το 1999. Πάντως οι δυτικές δυνάμεις θεωρούν απίθανο να υπάρξει εναλλακτικό σχέδιο.

ΕΡΤ