Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, κάλεσε χθες τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν θαρραλέα βήματα -κατά την επικείμενη έκτακτη συνάντηση κορυφής των Βρυξελλών- για να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές μεταβολές, προειδοποιώντας ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε σταυροδρόμι και επομένως οφείλει να προσαρμοσθεί σε «μία εντελώς διαφορετική κατάσταση» που επικρατεί στον πλανήτη.

Μιλώντας χθες στο γερμανικό κοινοβούλιο, η Μέρκελ δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περικοπή των εκπομπών αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020.

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 8 και 9 Μαρτίου για να χαράξουν μία μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική, υπό την προεδρία της κας Μέρκελ. Στη διάρκεια της ίδιας συνάντησης κορυφής, οι 27 αναμένεται να θέσουν ένα δεσμευτικό στόχο όσον αφορά τα βιοκαύσιμα.

«Εάν συνεχίσουμε την ίδια πορεία, οι εκπομπές αερίων που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη θα αυξηθούν κατά 55% έως το 2030 έναντι του 1990», προειδοποίησε χθες η καγκελάριος. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στο γεγονός ότι αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες» πρόσθεσε. Κατέστησε όμως σαφές ότι η χώρα της δεν είναι διατεθειμένη να επωμισθεί την ίδια μεγάλη αναλογία μείωσης των εκπομπών όπως έκανε στο πρωτόκολλο του Κιότο.