Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων (ΣΓΥΕΣ) της Ε.Ε. με την συμμετοχή της ΥΠΕΞ κας Ντ. Μπακογιάννη και του ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη. Τα θέματα που απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, ήταν τα εξής: Στο τμήμα «Γενικές Υποθέσεις», έγινε η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης και 9ης Μαρτίου 2007. Στο τμήμα «Εξωτερικές Σχέσεις» συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το Σουδάν, το Ουζμπεκιστάν και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο γεύμα των Υπουργών Εξωτερικών συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο Ιράν. Επίσης, στο περιθώριο του Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Υπουργικής Τρόικας με τη Σερβία και το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κροατίας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠ. ΕΞ. Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 

«Η προετοιμασία των εργασιών και των συμπερασμάτων του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες  στις 8 και 9 Μαρτίου αποτέλεσε το βασικό θέμα του σημερινού Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι εξολοκλήρου αφιερωμένο στην πρόοδο της Στρατηγικής της Λισσαβόνας. Σκοπός των Ευρωπαίων ηγετών είναι να υπάρξει ένα ισχυρό, ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους πολίτες. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους είναι το κύριο μέλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της. Τα προβλήματα αφορούν, μεταξύ άλλων, στην κλιματική αλλαγή, στην ενεργειακή ασφάλεια και βεβαίως στη βελτίωση των οικονομικών δυνατοτήτων και κοινωνικών συνθηκών διαβίωσης.

Για την υλοποίηση μιας αποτελεσματικής πολιτικής σε αυτούς τους τομείς, απαιτείται λήψη γενναίων αποφάσεων και καθορισμός, για πρώτη φορά, φιλόδοξων συγκεκριμένων δεσμευτικών στόχων-βημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα υποστήριξε τα εξής:

Στον τομέα της απασχόλησης, έχοντας ως σταθερό στόχο της πολιτικής της Ελλάδος τη συνεχή αναβάθμιση της θέσης των εργαζομένων, υποστηρίξαμε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει πολιτική δέσμευση  για την ενίσχυση της κοινωνικής σύγκλισης, που μπορεί να επιτευχθεί με τη δίκαιη αμοιβή της εργασίας, το ονομαζόμενο «fair pay» και τον καθορισμό του ελάχιστου κοινωνικού παρονομαστή («minimum social standards») .

Στον τομέα της ενέργειας υποστηρίξαμε ότι πρέπει να αυξηθεί ουσιαστικά, δηλαδή στο 20% επιπλέον η κατανάλωση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κατά 10% από βιοκαύσιμα. Θέλω εδώ να υπογραμμίσω ότι, ανεξάρτητα από το εάν αυτοί οι στόχοι θα είναι τελικώς δεσμευτικοί ή όχι για τα κράτη-μέλη, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και έτοιμη να επιτύχει σ' αυτή την προσπάθεια πολύ πριν από το 2020. Αυτό εργαζόμαστε να το πετύχουμε διατηρώντας παράλληλα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής.

Όσον αφορά στο ζήτημα των σχέσεων της Ένωσης με χώρες παραγωγής ενέργειας και κυρίως με τη Ρωσία, υπογράμμισα, όπως άλλωστε είναι και η πάγια θέση μας, ότι η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει για προφανείς λόγους την ενεργειακή της ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Και η Ρωσία βεβαίως παραμένει μείζονος σημασίας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

Ως προς τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο γεύμα, τα θέματα αυτά ήταν δύο: α) το θέμα του Ιράν, όπου η γενική θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ξέρετε, είναι κοινή και πιστεύει ότι πρέπει να συνεχιστεί η διπλή προσέγγιση προς το Ιράν – ταυτόχρονα, ένα καθαρό μήνυμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας και συνέχιση των διαπραγματεύσεων – έτσι ώστε να μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να προσέλθει ξανά το Ιράν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος.

Και β) τα θέματα της Μέσης Ανατολής, όπου υπήρξε μια εκτενέστατη συζήτηση, χωρίς όμως συμπεράσματα, για την κατάσταση η οποία επικρατεί μετά από τη Συμφωνία της Μέκκας για τις προσπάθειες οι οποίες γίνονται για να δημιουργηθεί μία Παλαιστινιακή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην πιθανή δημιουργία της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Μία ευρύτατη συζήτηση η οποία θα συνεχιστεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα έχουμε, δηλαδή στο γεύμα, την Πέμπτη. Όπου την Πέμπτη πλέον θα συζητηθούν και άλλα  θέματα, όπως των Δυτικών Βαλκανίων κλπ.  ή στο Gymnich, ανάλογα με τις εξελίξεις οι οποίες θα υπάρξουν.»

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΦ.ΥΠΕΞ Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗ

 

Συζητήσαμε σήμερα στο γεύμα των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (και με τη συμμετοχή της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κας Wallstrom) την πορεία του διαλόγου με τους πολίτες  μας για την Ευρώπη, καθώς και τις διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

 

«Communicating Europe»

Η στρατηγική της Ένωσης που συζητούμε σε αυτά τα άτυπα Συμβούλια του «Communicating Europe» στοχεύει, μέσα από την ενημέρωση για το έργο και την προστιθέμενη αξία της Ευρώπης στην καθημερινή ζωή των πολιτών, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στο μεγάλο αυτό εγχείρημα και ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως μέσο για την επίτευξη μιας νέας πολιτικής συναίνεσης για την πρόοδο της Ευρώπης. Σε αυτή τη διαδικασία διαμόρφωσης του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος οι πολίτες δεν είναι και δεν πρέπει να είναι απλοί παρατηρητές. Αντίθετα επιδιώκουμε την ενεργό συμμετοχή τους σε έναν ειλικρινή διάλογο, μέσα από τον οποίο καλούμαστε να διαμορφώσουμε μία νέα συμφωνία για τη Ευρώπη. Οι νέες μάλιστα γενιές που έζησαν με και όχι χωρίς την Ευρώπη και θεωρούν σήμερα όλα όσα έγιναν ως δεδομένα πρέπει να είναι στο κέντρο αυτού του διαλόγου.

 

«Εορτασμός 50 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης»

Ως  γνωστόν σε λίγες ημέρες στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στη Ρώμη αλλά και σε άλλες πόλεις θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 50 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. Τα 50 χρόνια που πέρασαν θεωρούμε ότι απέδειξαν την πολιτική υπεροχή της επιλογής για Ένωση των ευρωπαϊκών κρατών και λαών. Η υπεροχή αυτή αποτελεί μια ανεκτίμητη κληρονομιά που δεν μας βοηθά μόνο να θυμόμαστε τι έχουμε πετύχει έως σήμερα, αλλά ακόμη περισσότερο μας ωθεί στην ανάδειξη και περαιτέρω ενίσχυση του ευρωπαϊκού οράματος. Η Ελλάδα με συνέπεια και συνέχεια έχει αποδείξει έμπρακτα την προσήλωσή της στον στόχο της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ξέρετε ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή για παραπέρα βήματα ακόμη στενότερης ενοποίησης.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50χρονα γενέθλια της Ένωσης, έχουμε προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του 2007, με έναρξη τη διοργάνωση πανηγυρικής τελετής επετειακού χαρακτήρα με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων. Επιπλέον αυτού, σχεδιάζουμε ως Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα καθώς και άλλους φορείς ένα ευρύ φάσμα δράσεων που «αγκαλιάζει» το σύνολο των ηλικιακών, επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων στην Ελλάδα, με έμφαση όμως στους νέους και στην περιφέρεια.

Θα γίνουν ειδικότερες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες και υπάρχει και η ειδική ιστοσελίδα που έχουμε κατασκευάσει http://www.europe4me.gr/ στην οποία θα παρέχεται πλήρης ενημέρωση για όλες αυτές τις εκδηλώσεις όπως θα ξεδιπλώνονται στη διάρκεια της χρονιάς.