Πριν από την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για το αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπουλη, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους κ.κ. Πούτιν και Στάνισεφ.

Κατά την υποδοχή των υψηλών προσκεκλημένων, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις: 

Συνάντηση Καραμανλή Πούτιν 

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin, είπε:

«Κύριε Πρόεδρε, είναι μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή και για τη χώρα μου, την Ελλάδα, και για την Κυβέρνηση και για εμένα προσωπικά, που μέσα σε λίγους μήνες μας επισκέπτεστε για δεύτερη φορά. Η συνάντηση αυτή πιστεύω ότι πιστοποιεί το άριστο επίπεδο των σχέσεών μας. Σηματοδοτεί μάλιστα και συμβολίζει και την έναρξη της κατασκευής ενός έργου ιστορικής σημασίας, του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

Χαίρομαι γιατί στις 4 Σεπτεμβρίου, που ήσασταν πάλι εδώ, συζητήσαμε και συμφωνήσαμε ότι, επιτέλους, θα έπρεπε να δείξουμε την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται και φτάσαμε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Ελπίζω και αυτό, όπως και όλα τα άλλα σχέδια, που έχουμε από κοινού, να προχωρούν πάντα με επιτυχία».

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας  στην αντιφώνηση του, είπε:

(Απομαγνητοφωνημένο κείμενο διερμηνείας)

«Ευχαριστώ πολύ αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ για την πρόσκλησή σας. Πράγματι, αρκετά συχνά επισκέπτομαι την Αθήνα. Και αυτό δεν οφείλετε μόνο στις καλές μας σχέσεις. Αυτό βέβαια το γεγονός από μόνο του είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οφείλετε όμως και στη συνεργασία μας, που όλο και διευρύνεται, πρώτα απ΄όλα στη σφαίρα της Οικονομίας. Ο  όγκος των εμπορικών μας συναλλαγών, σύμφωνα με τα δικά μας στατιστικά στοιχεία, ανέρχεται στα 3 δισ. δολάρια. Και αυτό το βήμα που κάνουμε μαζί σήμερα υπαγορεύεται από τα συμφέροντα, όχι μόνο των χωρών μας, αλλά και από τα συμφέροντα της παγκόσμιας οικονομίας. Γιατί, πραγματικά, αποτελεί μια σοβαρή  συνεισφορά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του τομέα της ενέργειας. Μας επιτρέπει να διαφοροποιήσουμε και να διευρύνουμε τη διανομή ενέργειας στην παγκόσμια αγορά.

Θέλω να αποδώσω την οφειλόμενη τιμή στην προσωπική σας στάση σ΄ αυτό το θέμα, χάρη στην οποία, σε μεγάλο βαθμό, επιτεύχθηκε η προώθηση της επίλυσης αυτού του ζητήματος. Και χαίρομαι πολύ που θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις για διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και για τη Ρωσία και για την Ελλάδα. Και πρώτα απ΄όλα φυσικά για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Ευχαριστώ

Συνάντηση Καραμανλή-Στάνισεφ   

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Sergei Stanishev, είπε:

«Θέλω να σας καλωσορίσω κ. Πρωθυπουργέ σε μια μέρα που έχει πολύ μεγάλη – και ουσιαστική και συμβολική – σημασία. Υπογράφουμε μαζί – και βεβαίως και με τη ρωσική πλευρά – μια πολύ σημαντική, μια ιστορική συμφωνία, που πιστεύω ότι βάζει και τη Βουλγαρία και την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη, με έντονο τρόπο, αλλά και δηλώνει, με τον πιο εμφαντικό τρόπο, τις στενές σχέσεις που έχουν οι δύο χώρες μας. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συνεχιστεί και σε όλα τα άλλα επίπεδα, επ'  ωφελεία και των δύο λαών.

Να συγχαρώ κι εσάς και όσους συμμετείχαν. Καταφέραμε, από τις 4 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, να αναπληρώσουμε δουλειά η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, έμεινε πίσω επί 14 ολόκληρα χρόνια. Σας καλωσορίζω λοιπόν με ιδιαίτερη θερμότητα».

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας στην αντιφώνησή του, είπε:

(Απομαγνητοφωνημένο κείμενο διερμηνείας)

«Ευχαριστώ κύριε Πρωθυπουργέ. Πράγματι η επίσκεψη αυτή έχει πολύ θετικό αντίκτυπο. Η ιστορία της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης κρατάει αρκετά χρόνια. Και έτσι λοιπόν φτάνουμε στο τέλος της φάσης της μελέτης αυτού του έργου και στην αρχή μιας νέας περιόδου.

Είμαι σίγουρος ότι τους τελευταίους μήνες οι συνεργάτες μας, αλλά και Ρωσική πλευρά εργάστηκαν αρκετά εντατικά, με πολλή θέληση, για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το έργο αυτό. Από εδώ και πέρα, φυσικά θα έχουμε πολλή δουλειά για την ίδρυση και τη λειτουργία της διεθνούς εταιρείας κατασκευής και εκμετάλλευσης, ώστε να μπορέσουμε, στην αρχή του 2008, να ξεκινήσουμε την κατασκευή του έργου. Πρόκειται για ένα έργο σημαντικό, επωφελές και για τις τρεις χώρες, που πράγματι τοποθετεί τόσο τη Βουλγαρία, όσο και την Ελλάδα στο διεθνή ενεργειακό χάρτη. Θα φέρει νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και σαφώς ενισχύει τη θέση ασφάλειας των δύο χωρών. Έτσι λοιπόν έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από τις έως τώρα εξελίξεις».