Επίσκεψη στην Ιορδανία πραγματοποιεί από την Κυριακή 18 Μαρτίου έως την Τετάρτη 21 Μαρτίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης. Η επίσκεψη αποσκοπεί στην προώθηση έργων αναπτυξιακής βοηθείας, τα οποία επεξεργάζεται η ΥΔΑΣ, στην κατεύθυνση του προσκυνηματικού τουρισμού και που αποτελούν αναπτυξιακή προτεραιότητα της ιορδανικής κυβέρνησης. Κομβικός φορέας στην ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού είναι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο διαθέτει όχι μόνον γαίες και προσκυνήματα, αλλά είναι ιστορικά η μόνη τοπική Εκκλησία.

Κατά την επίσκεψή του ο κ. Κασσίμης θα συζητήσει με Ιορδανούς αξιωματούχους τα ακόλουθα έργα α) Έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης στην Μαδηβά (γνωστή και ως Πόλη των Ψηφιδωτών) β) Ίδρυση Μονής και κέντρου φιλοξενίας προσκυνητών στο Σημείο του Βαπτίσματος στην Ανατολική Όχθη του Ιορδάνη και γ) Κατασκευή νέου Σχολείου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Κάρακ. Ο Υφυπουργός θα επισκεφθεί κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Ιορδανία τα παραπάνω σημεία.

Το εκπαιδευτικό έργο του Πατριαρχείου είναι σημαντικότατο καθώς απευθύνεται σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως θρησκεύματος, προωθώντας την ειρηνική συμβίωση των θρησκευτικών κοινοτήτων.  Η κατασκευή σχολείου στο Κάρακ θα ικανοποιήσει πάγιο αίτημα της ορθόδοξης κοινότητας που είναι και η παλαιότερη στην Ιορδανία. 

O Υφυπουργός θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας κ. Abdelilah Khatib, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Eid Fayez, τον Υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων κ. Osama Dabbas, τον σύμβουλο του Βασιλιά για θρησκευτικά θέματα Πρίγκιπα Ghazi bin Mohammad, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νεότητας του Κοινοβουλίου κ. Audeh Kawas και παράγοντες των Ορθοδόξων Κοινοτήτων και της Ομογένειας.

Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου ο κ. Κασσίμης θα τελέσει τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Αμμάν από κοινού με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιορδανίας και Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνο-ιορδανικής φιλίας Dr. Abdelsalam Majali.

Την Τρίτη 20 Μαρτίου θα παρατεθεί δεξίωση για την 25η Μαρτίου και τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

 

Συνάντηση Θ. Κασσσίμη με Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας κ. Abdelilah Khatib

with_the_minister_of_foreign_affaires_of_jordan__1._abdelilah_khatib.jpgO Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης συναντήθηκε σήμερα 19 Μαρτίου 2007 με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας κ. Abdelilah Khatib στο Αμμάν όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Μια συνάντηση που επικύρωσε τις πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας-Ιορδανίας και έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης της Υπουργού Εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη στην Ιορδανία. 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το μεσανατολικό, για τη νέα κυβέρνηση στα Παλαιστινιακά εδάφη και για την κατάσταση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Επίσης διαπιστώθηκε η κοινή πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.  Αργότερα ο κ. Κασσίμης έγινε δεκτός στο Κοινοβούλιο της Ιορδανίας από τον Εισηγητή της Επιτροπής Μορφωτικών, Εκπαιδευτικών θεμάτων και θεμάτων Νεολαίας κ. Audeh Kawas.

Μετά τη συνάντηση ο Υφυπουργός δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι ανοίγει μια νέα περίοδος για το Πατριαρχείο και είμαστε βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε παραγωγικές κινήσεις από όλες τις πλευρές για να ξαναφέρουμε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων την αίγλη που είχε και ο Πατριάρχης Θεόφιλος να μπορέσει να επιτελέσει ελεύθερα το έργο προς το ποίμνιό του». Ο κ. Kawas δήλωσε: «Το θέμα του Πατριαρχείου είναι πολύ ευαίσθητο για εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Ιορδανίας. Ο Πατριάρχης Θεόφιλος έχει τη συμπαράσταση της Ιορδανίας τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας όσο και σε επίπεδο λαού για τη χάραξη μιας νέας γραμμής που θα σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο για το θεσμό του Πατριαρχείου και την παρουσία του στην περιοχή». Τ

ο μεσημέρι ο κ. Κασσίμης συναντήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας με τον Υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων κ. Osama Dabbas. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η ενεργοποίηση του υπομνήματος που έχει υπογραφεί από τις δύο χώρες του τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης. Ο κ. Dabbas ευχαρίστησε την Ελληνική κυβέρνηση για τη μέχρι τώρα συμβολή της, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν περισσότερα βήματα συνεργασίας των δύο χωρών και επεσήμανε τη μεγάλη σημασία που δίνει η Ιορδανία στη βοήθεια της Ελλάδας για την εκπαίδευση των στελεχών της τουριστικής βιομηχανίας.  Το απόγευμα ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε την πόλη Madaba (Μαδηβά) όπου αφού είχε μια σύντομη συνάντηση με τον Κυβερνήτη της επαρχίας Madaba, κ. Wanas Al Harahsheh, επισκέφτηκε την αρχαία πόλη της Μαδηβά, γνωστή και ως αρχαία πόλη των ψηφιδωτών στα έργα αναστήλωσης και αποκατάσταση της οποίας συμμετέχει και η ΥΔΑΣ. 

Στη συνέχεια επισκέφτηκε την Ιερά Μονή του Αγ. Γεωργίου Μαδηβάς όπου τον υποδέχτηκε ο Πατριάρχης Θεόφιλος και ο κ. Κασσίμης είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει για τις επαφές του με τα μέλη της Ιορδανικής κυβέρνησης.  Το βράδυ ο κ. Κασσίμης θα τελέσει τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Αμμάν από κοινού με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιορδανίας και Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνο-ιορδανικής φιλίας Dr. Abdelsalam Majali.