Επίκαιρα – Ανεπίκαιρα

Του Χρύσανθου Λαζαρίδη

Ο Αδόλφος Χίτλερ ανέφερε, τέλη Αυγούστου του 1939: «Διέταξα τις μονάδες μας…να σκοτώσουν ανηλέητα άνδρες, γυναίκες και παιδιά Πολωνικής καταγωγής…Στο κάτω-κάτω, ποιός θυμάται σήμερα την εξόντωση των Αρμενίων;»

 Πηγή «έμπνευσης» για τον Χίλτερ, η γενοκτονία των Αρμενίων.  Που πραγματοποιήθηκε το 1915, στα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κυρίως από Νεοτούρκους, ηγέτης των οποίων αναδείχθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Κεντρική επιλογή του Κεμάλ, ο βίαιος εκτουρκισμός της Οθωμανικής κοινωνίας. Μπορεί το Κεμαλικό καθεστώς να επιβλήθηκε το 1923, αλλά η πολιτική του βίαιου εκτουρκισμού, υπό τις πιέσεις των Νεοτούρκων και του ίδιου του Κεμάλ, είχε αρχίσει νωρίτερα. Με αρχικό στόχο τους Αρμένιους. Αργότερα και τους Έλληνες της Μικράς Ασίας. Όπως αναφέρει ο τότε Γρεμανός Πρόσβυς στην Τουρκία, Wolff-Metternich: «(Η πολιτική) εκτουρκισμού σημαίνει άδεια, να σκοτώσουν ή να καταστρέψουν ο,τιδήποτε δεν είναι Τουρκικό».

Η γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί πλέον, από πολλά κράτη: ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία, ο Καναδάς και η Ρωσία. Τις επόμενες μέρες ψηφίζει σχετικώς και το Αμερικανικό Κογκρέσσο. Η Άγκυρα αντιδρά απεγνωσμένα. Τούρκοι ηγέτες έκαναν επανειλημμένα διαβήματα στην Ουάσιγκτων. Φανταστείτε ποιά «βοήθεια» θα προσφέρονταν στο τουρκικό λόμπυ των ΗΠΑ, αν Έλληνες αποφάσιζαν σήμερα να τιμήσουν τον Κεμάλ!

Ε λοιπόν, αυτό ακριβώς έγινε πρίν λίγες μέρες…

Νομαρχιακός σύμβουλος της Θεσσαλονίκης -που εξελέγη με το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων, παρακαλώ – πρότεινε να μετονομαστεί κεντρικός δρόμος της πόλης σε λεωφόρο Κεμάλ Ατατούρκ! «Διότι ο Ατατούρκ είναι Σαλονικιός», λέει!

Βέβαια, υπάρχουν μερικά προβλήματα: Τι θα πούμε στις χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει τη γενοκτονία, για την οποία οι ίδιοι οι Αρμένιοι θεωρούν υπεύθυνους τους Νεοτούρκους; Τι θα πούμε στους Έλληνες Αρμένιους, αν τιμήσουμε τον Ατατούρκ; Τι ακριβώς θα πούμε στους Μικρασιάτες Έλληνες, που θεωρούν τον Κεμάλ υπεύθυνο της γενοκτονίας τους;

            Πώς; Όλοι αυτοί είναι «εθνικιστές»; Και ο Κεμάλ τι ήταν; Δεν υπήρξε ο πατέρας του Τουρκικού σωβινισμού; Προτείνουν να τιμήσουμε το κατ' εξοχήν σύμβολο του βίαιου εκτουρκισμού της Μικράς Ασίας, για να…καταπολεμήσουμε τον «ελληνικό εθνικισμό»; Δεν καταλαβαίνουν, αυτοι οι περίεργοι «προοδευτικοί», ότι έτσι πυροδοτούν τον εθνικισμό – δεν τον καταπολεμούν;

            Με κάτι τέτοιες ανοησίες, επί χρόνια περιθωριοποιούσαν την Αριστερά. Τώρα διασύρουν και την Οικολογία.

Ωραίοι «Οικολόγοι»! Μια που αγαπούν τόσο την άγρια φύση και τα ζώα του δάσους, δεν μένει παρά να κάνουν κίνημα για τη σωτηρία των… «γκρίζων λύκων»!