ΤΟ ΑΡΘΡΟ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 

Με μια ανάλυση – ρεπορτάζ η κυριακάτικη εφημερίδα ΤΟ ΑΡΘΡΟ ασχολήθηκε  εκτενώς (την Κυριακή 18 Μαρτίου) με το πολιτικό παρασκήνιο αλλά και τις "παρενέργειες" και τον πόλεμο άρθρων και αναλύσεων αμερικανικών περιοδικών που προκάλεσε η ιστορική  συμφωνία  για τον αγωγό μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας-Βουλγαρίας, σε Ουάσιγκτον, και Άγκυρα . 

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

Εκτενές και αναλυτικό ρεπορτάζ για άλλες σημαντικές και παρασκηνιακές  πτυχές της υπόθεσης αυτής σε επόμενες συνδέσεις σας.   

 Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

Νέα Υόρκη, Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την Τετάρτη 14 Μαρτίου κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με άκρα μυστικότητα  υποδεχόταν υπό τη σκιά της Ακροπόλεως τον πρόεδρο Πούτιν και τον Βούλγαρο ομόλογο του Στανίσεφ, στην Αμερική και ειδικότερα στα άδυτα παρασκήνια των πιο ισχυρών  think tank που εκφράζονται πέρα από τα ειδικά news letter και με δικά τους περιοδικά, εξελίσσονταν ένας άγριος πόλεμος… με "πολεμοφόδια" από Ουάσιγκτον και Άγκυρα. 

Τα πρώτα «πυρά»  ήρθαν την ημέρα της υπογραφής της ιστορικής  συμφωνίας των Αθηνών  από το γνωστό για τις φιλοτουρκικές του θέσεις National Review με σκληρό και ολίγον απειλητικό  άρθρο που υπέγραφε όχι τυχαία η τουρκικής καταγωγής  Zeyno Baran προσωπική φίλη και συμβία  του βοηθού υφυπουργού εξωτερικών της αμερικανικής κυβέρνησης  Μ. Μπράϊζα.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ήταν σε εξέλιξη ένα απίστευτο παρασκήνιο μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον στέλνοντας μάλιστα στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις τον Μ. Μπράιζα βοηθό υφυπουργό εξωτερικών της Αμερικανικής Κυβέρνησης αλλά η Αθήνα (βλ. Καραμανλής) άκουσε με προσοχή τις αμερικανικές «επισημάνσεις» αλλά συνέχισε απτόητη και τελικά  προχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας στις 15 Μαρτίου τρέχοντος έτους.

Στη Τουρκία τώρα οι στρατηγοί που ελέγχουν απόλυτα το παιχνίδι ήδη είχε ανάψει το πράσινο φως για τις γνωστές  Τουρκικές  παραβιάσεις ρουτίνας, οι οποίες έφτασαν τις 18! Σύμφωνα  τώρα με   όλες τις ενδείξεις αλλά και τις  πληροφορίες ενδεχομένως μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σε Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας εξέλιξης με την υπογραφή μεταξύ των τριών χωρών, δεν αποκλείεται και κάποια μεγαλύτερης έντασης εξέλιξη στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου αλλά και αλλού όπως μας έλεγε γνωστός αμερικανός  αναλυτής των Τουρκο-Ελληνικών σχέσεων με θέση και άκρες στην αμερικανική διπλωματία… Πληροφορίες που η Αθήνα φαίνεται να γνωρίζει και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της θέτοντας τον κρατικό αμυντικό μηχανισμό σε περαιτέρω «επαγρύπνηση και εγρήγορση σε κάθε επίπεδο» αν και οι τόνοι από πλευράς επίσημων αντιδράσεων της Αθήνας, κατά πάγια τακτική  είναι χαμηλοί και συστηματικά  υποβαθμίζονται τέτοια «περιστατικά» αερομαχιών και εμπλοκών.

Πάντως οι ένοπλες δυνάμεις μας αυτή τη περίοδο είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση, όπως χαρακτηριστικά αφήνουν να διαρρέει κυβερνητικά στελέχη. Την ίδια ώρα  στην αμερικανική κυβερνητική πρωτεύουσα τα τηλέφωνα είχαν ανάψει από τους πάσης φύσεως ενδιαφερόμενους και κυρίως τους φίλους μας και γείτονες Τούρκους οι οποίοι παρακολουθούν με άγρυπνο μάτι τις συγκεκριμένες εξελίξεις που αφορούν στην νέα προσέγγιση της Ελλάδας σε πολλούς τομείς στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, η οποία με αίσθημα υπεροχής φαίνεται να μετασχηματίζεται σε μια νέα ανερχόμενη καθοριστικής σημασίας για την περιοχής   ανασύροντας από τη μνήμη και στα συρτάρια τους για το όραμα του αείμνηστου Τ. Οζάλ που ήθελε την Τουρκία καθοριστική με αποφασιστική δύναμη στις περιοχές της Ευρασιατικής περιοχής (Ταζικιστάν-Τουρκμενιστάν- κτλ) με τη βοήθεια πάντα της στενής στρατιωτικής  και φίλης συμμάχου Αμερικής.

 Έτσι πολλά τουρκικά ΜΜΕ όχι τυχαία τις ίδιες μέρες πριν και μετά τη συμφωνία της Αθήνας,  στην Τουρκία αλλά και στις ΗΠΑ γνωστά και ισχυρά Αμερικανοτουρκικά  think tank αναφέρονταν στο μεγάλο όραμα του Τούρκου Προέδρου Οζάλ υπενθυμίζοντας τη μεγάλη περιοδεία που είχε κάνει στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 σε όλες τις ευρασιατικές χώρες μουσουλμανικής και τουρκικής επιρροής με στόχο την δημιουργία ενός μεγάλου πολιτικού και ενεργειακού τόξου που  θα ξεκινά από τη Ρωσία θα  περνά από όλες τις ευρασιατικές χώρες μουσουλμανικής επιρροής  και θα  καταλήγει στην Τουρκία και από εκεί θα  διαχέεται προς την Βαλκανική πλευρά της χερσονήσου του Άιμου.  Περιοχές που «στόχευε» και  που όπως φαίνεται στοχεύει η Άγκυρα για τα ενεργειακά τους αποθέματα αλλά την πρόλαβαν οι εσωτερικές πολιτικές  εξελίξεις και έτσι το όραμα έμεινε να «κοιμάται» στα συρτάρια και στις συνειδήσεις  κάποιων τουρκικών think tank σε Τουρκία και Ουάσιγκτον. Περιοχές  όμως καλά «κλειδωμένες» και απόλυτα ελεγχόμενες από την πάλαι ποτέ πανίσχυρη Σοσιαλιστική Ρωσία.

Περιοχές που ακόμα και σήμερα ελέγχονται οικονομικά από την ανερχόμενη οικονομικά -λόγω και της  εκμετάλλευσης  των φυσικών και ενεργειακών  πόρων- Ρωσίας. Της Ρωσίας του Β. Πούτιν με την απόλυτη στήριξη του επίσης άλλοτε ισχυρού της KGB φίλου από τα παλιά…  και νυν Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών Αλέξιου. Της Ρωσίας  του νέου ισχυρού Τσάρου Βλαντίμιρ Πούτιν που αναβιώνει αργά αλλά σταθερά το θρυλικό μύθο της «Ρωσικής αρκούδας» με  τον ρωσικό δικέφαλο που δειλά -δειλά κάνει την εμφάνιση του σε οργανισμούς και ιδρύματα της Νέας Ρωσίας. Της Ρωσίας του Πούτιν.  Του ανθρώπου που κάποτε οι πράκτορες της CIA παρακολουθούσαν σε διατεταγμένη υπηρεσία με αδιάφορες και πολλές φορές υποτιμητικές αναφορές, τον οποίων  στήριξαν με όλες τις δυνάμεις στην άνοδο του στην εξουσία,  με το δεδομένο του «ακίνδυνου» για τα συμφέροντα της νέας μεγάλης με αυτοκρατορικές διαθέσεις  Υπερδύναμης που έβγαινε νικήτρια από τον 45ετη ψυχρό πόλεμο με την άλλοτε πανίσχυρη Ρωσική αρκούδα των Στάλιν , Χρουτσώφ, Μπρέζνιεφ, Τσερνιέκο.  Αυτό τον άνθρωπο σήμερα  η Ουάσιγκτον  τον θεωρεί ίσως την ουσιαστικότερη απειλή για τα ζωτικά της συμφέροντα στην ενεργειακή πολιτική και όχι μόνο. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν οι αγωνιώδεις εκθέσεις και αναλύσεις των ισχυρότερων  αμερικανικών  και Τουρκικών think tank που παρακολουθούν κάθε του κίνηση εδώ και μια πενταετία.   

Ας γυρίσουμε  όμως και πάλι  στην  Ουάσιγκτον και στο πόλεμο που εν τω μεταξύ ξέσπασε μεταξύ αμερικανικών τουρκικών περιοδικών. Παραμονή λοιπόν της υπογραφής για τον αγωγό κάνει την εμφάνιση του ένα άρθρο περίεργης και ύποπτης προελεύσεως από το οποίο όμως η Αμερικανική κυβέρνηση την ίδια μέρα μετά το θόρυβο που ξέσπασε -μετά την αποκάλυψη που έκανε το γνωστό και έγκυρο ΕλληνοΑμερικανικό ειδησεογραφικό Πρακτορείο { GreekAmericanNewsAgency.com }σε Αθήνα και Ουάσιγκτον πήρε αποστάσεις.

Έτσι μέσα από μια ξεκάθαρη απάντηση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε ερώτηση του γνωστού και διακεκριμένου έγκυρου και παλαίμαχου συναδέλφου  Λάμπρου Παπαντωνίου απάντησε ξεκάθαρα πως  η  αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα με την συμφωνία που υπεγράφη. Η ξεκάθαρη  αμερικανική απάντηση όμως, στην παρούσα, φάση ασχέτως ως  προς το παρασκήνιο και τις πιέσεις που υπήρξαν εκ μέρους Μπράιζα προ ημερών στην Αθήνα με την  εσπευσμένη μετάβαση του και αυτές(τις πιέσεις)  που θα δεχθεί η Ελληνίδα Υπ. Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη  -κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της στην Αμερικανική πρωτεύουσα τις προσεχείς ημέρες  σε συναντήσεις που θα έχει  πρωτίστως με την ομόλογο της ισχυρή κυρία της αμερικανικής διπλωματίας C. Rice αλλά και από άλλους Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που θα δει κατά την παραμονή της από τις 20 μέχρι και τις 24 στην Ουάσιγκτον- είχε και άλλους στόχους και άλλους αποδέκτες.  Ήταν έκδηλη και έντονη η ανησυχία να προλάβει πιθανό ένα μίνι σκάνδαλο με ροζ διαστάσεις.

Έτσι προτίμησε να  αδειάσει την  Zeyno Baran «φίλη και συμβία» (στην Ουάσιγκτον μιλούν για ερωτική σχέση πάθους) του Μ. Μπράιζα που έδειξε υπέρμετρο ζήλο στην ανάλυση της στο National Review. Η Αμερικανική κυβέρνηση όμως κράτησε αποστάσεις   και από τον έτερο αρθρογράφο και συνυπογράφοντα την «ανάλυση»  Δημήτρη Απόκη γνωστό και από το παρελθόν για τις περιπέτειες του με άλλα ελληνικά και έγκυρα ΜΜΕ από τα οποία απομακρύνθηκε {ΕΡΤ / ΒΗΜΑ} λόγω της αμφιβόλου τακτικής και στρατηγικής αρθρογραφίας και αντίστοιχου ζήλου που επεδείκνυε σε κείμενα και ρεπορτάζ του, υπέρ των αμερικανικών -και μάλιστα- σκληρών θέσεων σε άλλα μεγάλα θέματα.

Αποστάσεις σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από τον κ. Απόκη πήρε και η γνωστή και καταξιωμένη εφημερίδα Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ με προσωπική  απόφαση των  κ. Καψαμπέλη και Ν. Φελέκη, οι οποίοι φρόντισαν με κάθε τρόπο να διαρρεύσει ότι εδώ και καιρό έβαζε στο συρτάρι θέματα και ανταποκρίσεις του συγκεκριμένου δημοσιογράφου. Λέγεται δε ότι παρόμοιο κείμενο στα ελληνικά είχε στείλει στην εφημερίδα προκειμένου να δημοσιευτεί την Κυριακή 18 Μαρτίου και μετά την αποκάλυψη του http://www.greekameriacnnewsagency.com/ άναψε κόκκινος συνεγιαρμός στην εφημερίδα.  Σε ότι αφορά την φίλη του  αμερικανού υφυπουργού Μ. Μπράιζα  Zeyno Baran με την οποία   σχετίζεται στενά είναι  τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφος, και βαθιά «χωμένη» στα άδυτα της αμερικανικής διπλωματίας και μάλιστα  με θέσεις που θα ζήλευαν  πολλοί    αφενός για να μην εμπλακεί επίσημα  στις σχέσεις  με σχετική απάντηση.  

 

Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ NATIONAL REVIEW

    

Η ανάλυση ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά ευθέως από την Ελληνική κυβέρνηση ζητά την ματαίωση της συμφωνίας διότι θα αποβεί επισφαλείς και ενδεχομένως μοιραία για την Ελλάδα  και τα συμφέροντα της Ε.Ε διότι δίνει «πόδι» στη Ρωσία ενώ θέτει σε κίνδυνο της Ελληνοτουρκικές σχέσεις, καταλήγοντας να προτείνει μια άλλη «συμφέρουσα» συμφωνία μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας -Ιταλίας. Το κείμενο το βρίθει από υφέρπουσες απειλές εκ  μέρους της Τουρκίας δεν υπογράφουν  τυχαία πρόσωπα όπως είδαμε.  

Το περίεργο αν όχι ύποπτο  είναι ότι το κείμενο υπέγραφε και ένας «δικός» μας  Έλληνας δημοσιογράφος ο Δημήτρης Απόκης για τον οποίο πολλά  ακούγονται για τις ισχυρές διασυνδέσεις του με το αμερικανικό κατεστημένο και ειδικά με το Ρεμπουμπλικανικό κόμμα. Ενώ είναι ίσως από τους λίγους αν όχι ο μοναδικός έλληνας ανταποκριτής   που έχει αποδεχτεί να διδάσκει στο  Foreign Service Institute of The State Department υποχρέωση που εκ των καθηκόντων τους όλοι οι διαπιστευμένοι στο S.D έχουν.

Όλοι όμως οι έλληνες δημοσιογράφοι/ανταποκριτές διακριτικά έχουν αποφύγει για γνωστούς και ευνόητους λόγους-αρκετοί και για συνειδησιακούς λόγους- αλλά και για να μη γίνονται περίεργοι συνειρμοί στην Ελλάδα παρόλο που είναι μια καθόλα σύνομμη  συμβατική -αλλά όχι υποχρεωτική- υποχρέωση.

Υποχρέωση που για πολλούς στην Αμερική είναι τίτλος τιμής -ειδικά για τους Αμερικανούς συναδέλφους- το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για την Ελλάδα σε αντίστοιχες περιπτώσεις   αν δεν υπήρχαν οι νοοτροπίες και οι αγκυλώσεις του παρελθόντος με τα γνωστά αριστερών φύσεων και αποκλίσεως υποκριτικά κατάλοιπα…

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΤΟΥ NATIONAL INTEREST

Την ίδια μέρα (15 Μαρτίου 2007)  στην Ουάσιγκτον είχε ξεσπάσει και ένας άλλος ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ αμερικανικών περιοδικών γνωστών για τις φιλοτουρκικές και οι φιλελληνικές  θέσεις τους. Με ανάλογο και ισχυρής επιχειρηματολογίας  το επίσης  γνωστό  και έγκριτο περιοδικό National Interest με άρθρο που υπογράφουν δυο διακεκριμένοι αναλυτές ο ένας πάλι -και όχι τυχαία –  υπογράφουν μια αντίστοιχη ανάλυση. Έτσι  το λόγο παίρνει ο γνωστός Nickolas Xenakis  και εμμέσως απαντά στις αιτιάσεις των Απόκη και Zeyno Baran.  Την αποκάλυψη έκανε  το www.greekamericannewsagency.com που έφερε στο φως της δημοσιότητας την όλη υπόθεση.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ "ΑΓΝΩΣΤΕΣ"  ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ  ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ  ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΠΟΚΗ και την όλη εμπλοκή του στην επίμαχη ανάλυση που ξεσήΚωσε σωρεία αντιδράσεων σε Αθήνα και Ουάσιγκτον στους κόλπους του δημοσιογραφικού κόσμου

ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΔΩ!

ΕΡΧΕΤΑΙ ένα  διεισδυτικό και άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από το

GREEK AMERICAN NEWS AGENCY