Επίκαιρα -Ανεπίκαιρα

Του Χρύσανθου Λαζαρίδη

Το νέο «βοήθημα» Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού δημιουργεί ήδη αμηχανία στο πολιτικό σύστημα. Τα κόμματα δυσκολεύονται να το χειριστούν και η κοινή γνώμη δυσκοελύεται να το «καταπιεί»

Ήδη μαζεύονται χιλιάδες υπογραφές πολιτών που ζητούν απόσυρσή του βιβλίου, γίνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα, εμφανίζονται γονείς που ζητούν να «εξαιρεθεί» το παιδί τους από τη διδασκαλία της Ιστορίας και καθηγητές που αρνούνται να το διδάξουν, ενώ πολλοί περισσότεροι διδάσκουν το μάθημα από τα περσινά βιβλία.

 Σημείο των καιρών: Η πολιτική ελίτ της χώρας προωθεί ή αποδέχεται κάτι που η κοινωνία απορρίπτει. Όπως είχε συμβεί στη Γαλλία και την Ολλανδία με το Ευρωσύνταγμα, νωρίτερα στη Σουηδία με την ένταξη στη ζώνη ευρώ και σε μια σειρά ευρωπαϊκες χώρες με την τουρκική  ένταξη.

Σε όλες τις περιπτώσεις δημιουργήθηκε κοινωνική πλειοψηφία, που πολιτικά δεν εκπροσωπείται, παρ' όλα αυτά εκφράστηκε. Και μάλιστα με πολύ ηχηρό τρόπο…

Το πρόβλημα είναι ότι παντού αλλού υπήρξαν δημοψηφίσματα, αλλά στην Ελάδα δεν προβλέπεται κάτι παρόμοιο. Κι ό,τι βράζει για καιρό, αλλά δεν εκφράζεται, ούτε εκπροσωπειται, μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις αργότερα…

Η ΝΔ έχει τη μεγάλη ευκαιρία να μετατρέψει ένα πρόβλημα (για το πολιτικό σύστημα) σε πλεονέκτημα (για την ίδια): Να αποσύρει το βιβλίο – επαναφέροντας το περσινό! Να εκθέσει τους αντιπάλους της που το υπερασπίστηκαν. Να δείξει δημοκρατική ευαισθησία, απέναντι στην θέληση της κοινής γνώμης, αλλά και διπλωματική ευαισθησία απέναντι στην Κύπρο (που επίσης απέρριψε το αμαρτωλό «βοήθημα»). Να συσπειρώσει όλη την κοινωνία και να διασπάσει τους αντιπάλους της.

Ο «μεσαίος χώρο», που σήμερα αφυπνίζεται, ζητά μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν δέχεται τις ιδεολογικές ακρότητες μιας μερίδας «ψευτοδιανοουμένων» και «ψευτοπροοδευτικών», που λέει και ο Μίκης Θοδωράκης

Οι πραγματικοί μεταρρυθμιστές ενώνουν το λαό γύρω από πραγματικές τομές, δεν τον διχάζουν με ψεύτικα διλήμματα για ανύπαρκτα προβλήματα.

Η ΝΔ πραγματοποίησε ήδη μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια (έστω και άτολμη). Δεν υπάρχει λόγος να διχάσει την κοινωνία για μια αντιπαιδαγωγική και αντιεπιστημονική ανοησία, που δικαίως εκνευρίζει τους πάντες, χωρίς να λύνει κανένα πρόβλημα – ούτε της Ιστορίας ούτε της Παιδείας.

Μην μπερδεύετε την μεταρρύθμιση με την κοινωνική πρόκληση

Μην μπερδεύετε τον εκσυγχρονισμό με την αποδόμηση της εθνικής κοινωνίας.

Τώρα πλέον ξέρετε ποιοί είναι οι ακραίοι στην Ελλάδα. Μην ταυτίζεστε μαζί τους. Και μην πέφτετε στην παγίδα που σας στήνουν…