Μηνύματα για την 186η επέτειο της εξέγερσης των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και των 400 ετών σκλαβιάς στον τουρκικό ζυγό εξέδωσαν η πολιτειακή και πολιτικη ηγεσία της Ελλάδας. Παρθάτουμε όλα τα μηνύματα όπως αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα. Μήνυμα δεν εξέδωσε ακόμα το ΠΑΣΟΚ. 

Κάρολος Παπούλιας Προέδρου της Ελληνικής  Δημοκρατίας προς τους  Έλληνες του Εξωτερικού:

«Με αφορμή το κορυφαίο γεγονός της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας, την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, χαίρομαι που επικοινωνώ για άλλη μια φορά μαζί σας, για να μοιρασθώ με σας τα ίδια συναισθήματα εθνικής υπερηφάνειας. Η 25ης  Μαρτίου του 1821 έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τον Ελληνισμό. Είναι μία επέτειος βαθιά χαραγμένη στο συλλογικό υποσυνείδητο ως μία μεγαλειώδης στιγμή του Γένους μας. Ένα φωτεινό σημάδι στους διαρκείς αγώνες για Ανεξαρτησία, Ελευθερία και Δικαιοσύνη. Η κορυφαία ιστορική μας στιγμή έχει οικουμενικές διαστάσεις, ως γενναία αμφισβήτηση της τυραννίας και καταπίεσης, σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες. Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί βήμα εθνικής ανάτασης του λαού μας προς την ελευθερία και την υπεράσπιση της ανθρώπινης τιμής και αξιοπρέπειας. Οι αγωνιστές του 1821, αλλά και όλοι εκείνοι που με αυταπάρνηση αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία, λειτουργούν σήμερα ως διαφωτιστική δύναμη, ως πρότυπα ανιδιοτελούς προσφοράς και αφοσίωσης σε υψηλές – και γι'αυτό ωραίες – αξίες, σε υπερατομικές επιδιώξεις και ιδανικά. Μέρες όπως η σημερινή ευνοούν τη συλλογική περίσκεψη και την ανάκληση των μεγάλων στιγμών της ιστορίας μας. Έχω πει και άλλη φορά ότι όποιος ξεχνάει, ξεχνιέται και αυτή  είναι μία αλήθεια που καλό είναι να επαναλαμβάνεται».
 

Κώστας  Καραμανλής Πρωθυπουργού της Ελλάδας:

«Η διπλή γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, είναι ημέρα κατάνυξης και απόδοσης τιμής σε όλες και όλους όσοι θυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Είναι μια ηχηρή υπενθύμιση του χρέους όλων μας να ανταποκρινόμαστε έμπρακτα στο δικό τους παράδειγμα με έργα ειρήνης που εμπεδώνουν και διευρύνουν όσα εκείνοι μας προσέφεραν. Στο πνεύμα αυτό, εργαζόμαστε για υγιή και εύρωστη οικονομία. Για σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για κοινωνία ευκαιριών και αλληλεγγύης. Για μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν θεσμικά τη Δημοκρατία και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Εργαζόμαστε ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, οι νέοι και οι νέες μας να μπορούν να αντικρίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Η Ελλάδα, ελεύθερη και ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε στη νεότερη ιστορία, είναι παράγοντας ειρήνης και δημοκρατίας, ανάπτυξης και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με την πεποίθηση ότι ο αμοιβαίος σεβασμός και η συνεργασία μπορούν να αντικαταστήσουν την καχυποψία και την αντιπαράθεση, στηρίζουμε ενεργά την ένταξη των γειτόνων μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, ώστε όλοι οι λαοί της περιοχής να απολαμβάνουν τα δικαιώματα, αλλά και να δεσμεύονται από τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ευρωπαϊκή επιλογή. Σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση, εργαζόμαστε με δέσμευση για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. Αποδεικνύουμε ότι οι αρχές της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού μπορούν να γίνουν γνώμονες δράσης και διεθνούς συμπεριφοράς. Σε μια εποχή αλλαγών και αβεβαιότητας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι εμπνεόμαστε σταθερά από τις ίδιες πανανθρώπινες αξίες που όπλισαν τους αγωνιστές της Ανεξαρτησίας. Κι αυτό είναι η ελάχιστη αρμόζουσα αναγνώριση της θυσίας τους».

Θεόδωρος  Κασσίμης Υφυπ. Εξωτερικών, αρμόδιος γιά Απόδημους: 

«Η επέτειος της εθνικής μας παλιγγενεσίας αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς των Ελλήνων όπου γης. Είναι πηγή υπερηφάνειας και, ταυτόχρονα, ευκαιρία για να στρέψουμε την ψυχή και την σκέψη μας στις κοινές ιστορικές μας καταβολές, στα στοιχεία εκείνα, τα οποία τρέφουν και συντηρούν το Γένος των Ελλήνων ανά τους αιώνες. Είναι, πρωτίστως, αιτία για να εντρυφήσουμε στις ρίζες μας, να τιμήσουμε τους προγόνους μας, να κατανοήσουμε τις αρετές και τα ελαττώματα του Γένους μας, να νιώσουμε την Ελλάδα στην ψυχή μας. Είναι γιορτή ενότητας των Ελλήνων.. Η εθνική εξέγερση του 1821 είναι το κορυφαίο επίτευγμα του Ελληνισμού της διασποράς και του Ελληνισμού της υπόδουλης Πατρίδος. Είναι η συνισταμένη, όπου ο Ελληνισμός της Οδησσού, της Βιέννης, της Αγίας Πετρούπολης, των Παρισίων, του Βελιγραδίου, ο απόδημος Έλληνας που ονειρευόταν μια ελεύθερη Ελλάδα, ενώθηκε με τον σκλάβο αδελφό του, «για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία. Η επανάσταση υπήρξε έργο εξίσου και των δύο. Αλλά και η μετέπειτα πορεία του ελληνικού κράτους, η σύσταση και η ανασυγκρότησή του, ο αγώνας για την εθνική ολοκλήρωση, ο οποίος διήρκεσε πάνω από έναν αιώνα, φέρουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα της συνέργιας του Ελληνισμού της Ελλάδος και του εξωτερικού. Καθώς η Πατρίδα μας συμπληρώνει 186 χρόνια αφότου η Εθνεγερσία την κατέταξε στην χορεία των ελευθέρων λαών, κοιτάζουμε με υπηρηφάνεια το ιστορικό μας παρελθόν και εμπιστοσύνη το μέλλον. Κατορθώσαμε να ανήκουμε στους πλέον ανεπτυγμένους, πολιτικά και οικονομικά, λαούς της Ευρώπης αλλά και της υφηλίου. Κατορθώσαμε να έχουμε αξιόπιστη και φερέγγυα φωνή στην διεθνή πολιτική. Είμαστε σε θέση να προσφέρουμε αποτελεσματική προστασία στους πολίτες μας απανταχού της γης. Αξιοποιούμε τις σύγχρονες δυνατότητες για την διαρκή, αμφίδρομη επικοινωνία, για την συνένωση των απανταχού Ελλήνων. Η δύναμη από αυτή την επικοινωνία, από αυτή την παγκόσμια ενότητα, είναι η δύναμη του Ελληνισμού. Την ημέρα αυτή, κατά την οποία τα εκατομμύρια των Ελλήνων σε κάθε γωνιά της γης στρέφουν το βλέμμα, την καρδιά και την σκέψη στην Εθνεγερσία, είναι χρέος όλων μας να υπερβούμε διχόνοιες και μικροψυχίες, να ξεπεράσουμε διαφορές αντιλήψεων και πεποιθήσεων και να κλίνουμε το γόνυ ενωμένοι γύρω από την ιερή μνήμη των ηρώων της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Η ενότητά μας θα αποτελέσει τον καλύτερο φόρο τιμής σε εκείνους, που μόνο όραμα ζωής έκαναν την ελευθερία την δική μας».

Αλέξανδρος Μαλλιάς  πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ:

«Η 25η Μαρτίου είναι η ημέρα όλων των Ελλήνων! Την ημέρα αυτή που σηματοδοτεί την αναγέννηση του ελληνικού έθνους, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας στη χώρα όπου δημιουργήθηκε, τιμάται η μνήμη όλων όσων αφιέρωσαν τη ζωή τους και την ψυχή τους, Ελληνες ή Φιλέλληνες, ώστε ο ελληνικός λαός να ζει σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία, που εγγυάται στους πολίτες της τα αναφαίρετα δικαιώματα της ισότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η 25η Μαρτίου, ημέρα της ελληνικής ανεξαρτησίας, τιμάται και πέρα από τα σύνορα του ελληνικού έθνους.  Εορτάζεται από τους Έλληνες της Διασποράς και στις πέντε ηπείρους, οι οποίοι πάντα υπήρξαν μια αποφασιστική δύναμη στη ζωή του ελληνικού έθνους, και προετοίμασαν το έδαφος για τον αγώνα της απελευθέρωσης του 1821. Η ημέρα της ελληνικής ανεξαρτησίας εορτάζεται επίσης και από χώρες που αναγνωρίζουν τον συμβολισμό της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου που επανακτά την ανεξαρτησία της. Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι η Γερουσία των ΗΠΑ, μέσω ενός ετήσιου ψηφίσματος, υποδεικνύει την Ελλάδα ως τη μόνη χώρα της οποίας η εθνική επέτειος τιμάται από την αμερικανική Γερουσία. Οι θεμελιωτές των Ηνωμένων Πολιτειών άντλησαν από την αρχαία ελληνική πολιτική και φιλοσοφία για να διαμορφώσουν την Αμερικανική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η γενναιότητα των Ελλήνων αναγνωρίσθηκε επίσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν προσέφεραν τη ζωή τους στο όνομα της ελευθερίας, εκινώντας μια αλυσίδα γεγονότων με σημαντικές επιπτώσεις στην έκβαση του πολέμου αυτού. Η Ελλάδα είναι επίσης μια, από 3 μόνο χώρες, που υπήρξαν σύμμαχοι των ΗΠΑ σε όλες τις σημαντικές παγκόσμιες συγκρούσεις του 20ου αιώνα. Σήμερα, η Ελλάδα τιμά τους προγόνους της προστατεύοντας και τιμώντας τις ελευθερίες που αυτοί κέρδισαν με τον αγώνα τους, επεκτείνοντας τον σεβασμό αυτό στους πολίτες όλου του κόσμου. Μια σταθεροποιητική δύναμη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ατμομηχανή για την προσέγγιση της ευρύτερης περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ελλάδα βρίσκεται στο διεθνές προσκήνιο ως μια σημαντική «ήπια δύναμη». Προωθεί την κατανόνηση των λαών. Εχει χαράξει πορεία προς την σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία, μέσω της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής της, μέσω των προϊόντων και υπηρεσιών της στον οικονομικό τομέα, την ενέργεια, με έργα υποδομής, τη ναυτιλιακή βιομηχανία, εξαγωγές, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Η Ελλάδα έχει και τη θέληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης του 21ου αιώνα. Είναι μέρος της λύσης των σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιτυγχάνει τους στόχους της».

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

http://www.goarch.org/gr/news/releases/articles/release9817.asp

Στέφανος Ταμβάκης Πρόεδρος ΣΑΕ,

«Ο απελευθερωτικός αγώνας του 1821 αποτελεί αναμφίβολα μία από τις λαμπρότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Η ημέρα της εθνικής μας ανεξαρτησίας συμπίπτει με τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μια μεγάλη χριστιανική γιορτή. Η χαρμόσυνη είδηση της γέννησης του Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παναγία, συνεορτάζεται με την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Μεγάλη μέρα για τους Έλληνες! Δεν λησμονούμε ότι ο ένδοξος αγώνας, με την καταλυτική συνδρομή των Ελλήνων της Διασποράς, οδήγησε στην ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ενώ παράλληλα στάθηκε και αφορμή για την πλήρη έκφραση ενός αυθόρμητου κινήματος φιλελληνισμού σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Με το νου και την καρδιά στην πατρίδα καλούμαστε σε πνεύμα ενότητας να προσφέρουμε για την εδραίωση των σχέσεων της με τις χώρες που ζούμε, οικοδομώντας  σταθερές  γέφυρες  φιλίας με τη πεποίθηση  ότι για τον Ελληνισμό ανατέλλει νέα εποχή δημιουργίας και προόδου.  Συλλογικά φέρουμε την  ευθύνη να παρωθήσουμε ενωμένοι τα θέματα που μας απασχολούν και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας. Με αυτές τις σκέψεις και μοιραζόμενος μαζί σας, όπου γης, τα ίδια πατριωτικά αισθήματα, εύχομαι ενότητα, αγωνιστικότητα, υγεία και πρόοδο σε όλους τους τομείς. Με θερμούς πατριωτικούς χαιρετισμούς, Στέφανος Π. Ταμβάκης»

 Θ. Σπυρόπουλος Συντονιστής ΣΑΕ. Περιφέρειας ΗΠΑ:

 «Έλληνες, Έλληνίδες, Τις ημέρες αυτές ο Ελληνισμός της Αμερικής αποτίνει φόρο τιμής στους αθάνατους ήρωες του 1821. Πρόκειται για το κορυφαίο γεγονός της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας που άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία του ανεξάρτητου Έλληνικού κράτους. Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου, ας σταθεί μία ακόμη φορά, ευκαιρία για περισυλλογή ώστε να ανανεώσουμε την προσήλωσή μας στις Ελληνογενείς ιδέες και αξίες που ενώνουν την ανθρωπότητα. Το μήνυμα της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας είναι το διαχρονικό μήνυμα ενότητας στον αγώνα για Ανεξαρτησία, Ελευθερία, Δημοκρατία, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ειρηνική Συνύπαρξη Λαών, διαφύλαξη της Διεθνούς Νομιμότητας, Παιδεία και Πολιτισμό. Στην εποχή της παγκόσμιας κοινωνίας ο σεβασμός της ιστορικής μνήμης αποτελεί μορφή αντίστασης στην αφομοίωση και ισοπέδωση των εθνικών συνειδήσεων. Ο Ελληνισμός της Αμερικής καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρές εθνικές και κοινωνικές προκλήσεις. Καλείται να ανταποκριθεί στην ιστορική ευθύνη που φέρει έναντι των προγόνων μας. Εργαζόμεθα για την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων και για την διατήρηση και διάδοση των Ελληνικών ιδεών. Οπως μας παρακινεί ο Ρήγας Βελενστιλής οφείλουμε να εργαζόμαστε για τις νεώτερες γενεές και για τη τη στήριξη και διάδοση της Παιδείας. Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Εθνική Επέτειος διότι είναι η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου για να μην λησμονούμε και τον ρόλο της Εκκλησίας και του κλήρου στην ευόδωση της επανάστασης. Ας μην λείψει κανείς από τις εορταστικές εκδηλώσεις της ομογένειας, τις εθνικές μας παρελάσεις και τις εορτές των σχολείων μας. Σ' όλους τους Ελληνες και Ελληνίδες της Αμερικής, εύχομαι εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου ΣΑΕ Αμερικής: Χρόνια πολλά, Υγεία και Πρόοδο. Ομοψυχία, Ενότητα και Συνεργασία στα συλλογικά μας οράματα για τον Ελληνισμό. Ζήτω η 25η Μαρτίου»

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ 186η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΗ 1821

Η επανάσταση του 1821 αποδείχνει πως όταν ο λαός είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί για το δίκιο του δεν υπάρχει δύναμη που να είναι ικανή να τον τιθασεύσει. Αποδείχνει ότι ο δρόμος της πάλης και της αποφασιστικής σύγκρουσης με την «νομιμότητα» των αντιδραστικών δυνάμεων αποτελεί μονόδρομο για το λαό που θέλει να απαλλαγεί από την καταπίεση και τα δεινά που του επιβάλλει ένα ιστορικά ξεπερασμένο και αντιδραστικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό καθεστώς.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα 186 χρόνια που έχουν περάσει από τότε είναι επανειλημμένες και συνεχείς οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι κάθε φορά κυρίαρχες αντιλαϊκές δυνάμεις να αποκρύψουν το ταξικό περιεχόμενο της επανάστασης, να διαστρεβλώσουν τα διδάγματα της.
Χαρακτηριστικό είναι πόσο προκλητικά και αντιεπιστημονικά επιχειρούν στην «επίσημη ιστορία» να αντιστρέψουν το ρόλο που διαδραμάτισαν δυνάμεις όπως οι κοτζαμπάσηδες, ή ηγεσία της εκκλησίας, η υπαλληλία της οθωμανικής αυτοκρατορίας κ.α που ενώ προσπάθησαν με όλες τους δυνάμεις να ματαιώσουν το ξέσπασμα της επανάστασης στη συνέχεια επιχείρησαν με δόλιους τρόπους, δολοφονίες και μηχανορραφίες να την ποδηγετήσουν, τις εμφανίζουν ως πατριωτικές δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την ελευθερία.

Η επιχείρηση διαστρέβλωσης και αποστεωμένης παρουσίασης της ιστορίας και της επανάστασης του 1821, με σύγχρονες μεθόδους, συνεχίζεται και σήμερα. Επικεντρώνεται πρώτα από όλα στα σχολικά βιβλία ιστορίας, όπως αυτό που διδάσκεται στη 6η τάξη, του Δημοτικού που συναινετικά διαμορφώθηκαν με την ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα του παραπλανητικού καυγά που έχουν στήσει οι εθνικιστικές φωνές που υπερασπίζονται τα πιο χοντροειδή ψέματα με φωνές που εκφράζουν το κοσμοπολιτισμό της αστική τάξης, τον «ευρωμονόδρομο» και επιδιώκουν να εξαλειφθούν από τα σχολικά βιβλία η δράση του πιο αποφασιστικού παράγοντα, η δράση των λαών καθώς και η αιτία κίνηση της ιστορίας, η ταξική πάλη.

Αυτά τα βιβλία είναι αντιδραστικά και πρεπει να αποσυρθούν όχι μόνο γιατί έχουν πολλά λάθη, ανακρίβειες και μεγάλες αποσιωπήσεις αλλά κυρίως γιατί είναι αντιεπιστημονικά γιατί κρύβουν αντικειμενικές τις αιτίες που οδήγησαν τους λαούς στην συγκεκριμένη ιστορική δράση.
Το ΚΚΕ καλεί και σήμερα τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα λαϊκά μεσαία στρώματα να απορρίψουν συνολικά τα ιδεολογήματα του κεφαλαίου και την πολιτική των κομμάτων που το υπηρετούν.
Καμιά υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί «ανταγωνιστικότητα και τη κερδοφορία» του κεφαλαίου.
Ο λαός μας έχει τη δύναμη, μπορεί με τη δική του αντιιμπεριαλιστική συμμαχία και την αποφασιστική του πάλη να απαλλαγεί από τα δεινά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και να κατακτήσει ένα μέλλον που θα του ανήκει.
Η εποχή μας, οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, απαιτούν ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία. Κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και λαϊκή εξουσία. Μόνο έτσι ο λαός θα είναι ελεύθερος και θα ορίζει αυτός το πώς θα διανεμηθεί ο πλούτος που παράγει.

ΑΘΗΝΑ 23/03/2007 Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ