Πριν από πενήντα χρόνια, έξι ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν τη Συνθήκη της Ρώμης, βάσει της οποίας γεννήθηκε σταδιακά το τεράστιο οικοδόμημα που ονομάζουμε σήμερα "Ευρωπαϊκή Ένωση". Προκειμένου να εορτασθεί το γεγονός, έχουν προγραμματισθεί πολλές εκδηλώσεις -συναυλίες, εκθέσεις, κ.ά- σε όλη την ήπειρο. Αυτό το σαββατοκύριακο αλλά και τους επόμενους μήνες, όλη η Ευρώπη γλεντά! Μπείτε κι εσείς στο χορό…


Στις 25 Μαρτίου του 1957, υπογράφτηκε η Συνθήκη της Ρώμης από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες. Η συνθήκη αυτή καθιέρωσε την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (που μετονομάσθηκε "Ευρωπαϊκή Κοινότητα" με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1993).
 
Χάρη στις διατάξεις της Συνθήκης της Ρώμης πραγματοποιήθηκε τεράστια πρόοδος στα κράτη μέλη, όσον αφορά τομείς όπως είναι οι υποδομές, τα ταξίδια, οι συνθήκες εργασίας, ο μισθός ανδρών-γυναικών, οι διακρίσεις και η δυνατότητα διαβίωσης και εργασίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Μέσω ενός εκ των παρακάτω συνδέσμων, μπορείτε να παρακολουθήσετε σε βίντεο πώς ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ενισχυθεί με το πέρασμα του χρόνου, από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης μέχρι σήμερα.
 
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στο τι θα γίνει στην Ευρώπη αυτό το σαββατοκύριακο ή εντός των επομένων μηνών.
 
Αυτή την Κυριακή στο Βερολίνο
 
Την Κυριακή 25 Μαρτίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στη Γερμανία και θα προβούν στη λεγόμενη "δήλωση του Βερολίνου", στα πλαίσια της 50ής επετείου της Συνθήκης της Ρώμης.
 
Αναμένεται ότι η δήλωση θα περιλαμβάνει τέσσερα τμήματα: επιτεύγματα από το 1957 μέχρι σήμερα (ειρήνη, ευημερία, δημοκρατία)· βασικά χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής ενοποίησης (διαφάνεια και επικουρικότητα-αρχή σύμφωνα με την οποία η Ένωση δρα μόνο σε τομείς στους οποίους οι κρατικές δράσεις κρίνονται ανεπαρκείς)· κεντρικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης· βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση (ενεργειακή πολιτική και κλιματικές αλλαγές, εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, εσωτερική ασφάλεια, πολιτικά δικαιώματα, κ.ά).
 
Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Hans-Gert Pöttering, θα συμμετάσχει τόσο στη συνάντηση όσο και στην τελετή υπογραφής της δήλωσης.
 
Στη συνέχεια, η ασκούσα την προεδρία του Συμβουλίου, κα Angela Merkel, θα παρουσιάσει στους ευρωβουλευτές τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του Βερολίνου στις 28 Μαρτίου.
 
23-25 Μαρτίου στη Ρώμη
 
Αυτό το σαββατοκύριακο πραγματοποιείται στη Ρώμη σύνοδος κορυφής που θα συγκεντρώσει πάνω από 200 νέους 18-30 ετών από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θα συζητήσουν σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Το σύνθημά τους; "Η Ευρώπη σας – το μέλλον σας"!
 
Τους νέους θα συναντήσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Hans-Gert Pöttering, και ο Αντιπρόεδρος, κ. Alejo Vidal-Quadras. Θα συζητήσουν για θέματα που άπτονται της παγκοσμιοποίησης, της προστασίας του περιβάλλοντος και του ευρωπαϊκού κοινωνικού και οικονομικού προτύπου.
 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ζωντανά, την Κυριακή 25 Μαρτίου, από τις 9:45 ως τις 14:30 (ώρα Ελλάδος), μέσω ενός εκ των παρακάτω συνδέσμων.
 
Σάββατο στις Βρυξέλλες
 
Αν τύχει να είστε στις Βρυξέλλες το Σάββατο 24 Μαρτίου, μη χάσετε τη συναυλία των Scorpions, Gypsy Kings, Simply Red, Kim Wilde, Zucchero και πολλών άλλων καλλιτεχνών στο Atomium!
 
Πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο
 
Αν δεν μπορείτε να παρευρεθείτε στο Βερολίνο, τη Ρώμη ή τις Βρυξέλλες, μην απελπίζεστε! Εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα πρόκειται να συνδιοργανώσει τους επόμενους μήνες μια σειρά εκδηλώσεων, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, για τον εορτασμό της 50ης επετείου της υπογραφής της Συνθήκης της Ρώμης. Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα είναι μία ανοιχτή για το κοινό έκθεση στην Πλατεία Συντάγματος, από τις 9 ως τις 12 Μαΐου, στην οποία θα συμμετάσχουν το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και ο Δήμος Αθηναίων.
Η υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου του 1957, από τις κυβερνήσεις του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ιταλίας, δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, τον "πρόγονο" της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Οι εκδηλώσεις, που διοργανώνει ή συνδιοργανώνει το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Διοργάνωση Συμποσίου με τον τοπικό τύπο της Βόρειας Ελλάδας, στις 20 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη
  • Διοργάνωση Συμποσίου με τη συμμετοχή γνωστών δημοσιογράφων, εκδοτών, αρθρογράφων, παρουσιαστών τηλεόρασης και αρχισυντακτών μεγάλων ελληνικών εφημερίδων, στο τέλος Απριλίου στην Αθήνα
  • Η μηνιαία συνέντευξη τύπου "Europa Café" θα είναι αφιερωμένη στην 50ή επέτειο
  • Διοργάνωση συνεδριών και συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (Λευκάδα στις 31.03.2007, Κομοτηνή στις 04.05.2007, Μυτιλήνη στις 11-12.05.2007, Ρόδος στις 18.05.2007)
  • Διοργάνωση, σε συνεργασία με τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα, Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου από τη δεκαετία του '50 μέχρι σήμερα
  • Περίπτερο του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα στην Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο, αφιερωμένη φέτος στην επέτειο των 50 χρόνων.

Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα είναι μία ανοιχτή για το κοινό έκθεση στην Πλατεία Συντάγματος, από τις 9 ως τις 12 Μαΐου, με θεματικά πληροφοριακά περίπτερα, μεταξύ των οποίων και δύο αφιερωμένα στα νέα κράτη μέλη. Όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, είναι όμως πιθανό παράλληλα με την έκθεση να διοργανωθούν συναυλίες και να προσκληθούν παραδοσιακά συγκροτήματα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Επιπλέον, ένα διώροφο λεωφορείο θα μετατραπεί σε κινητή έκθεση που θα κάνει το γύρο της πρωτεύουσας μοιράζοντας στους πολίτες πληροφοριακό υλικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Πλατεία Συντάγματος παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό από τον Δήμο Αθηναίων, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών πρότεινε να αναλάβει την επάνδρωση των πληροφοριακών περιπτέρων που θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης.