PRESS TIME ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου
Χωρίς ουσιαστικά οφέλη και μάλλον με «άδεια χέρια» επιστρέφει από τις συναντήσεις της με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους η Υπουργός των Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάνη. Επίσκεψη που σε κάποια διπλωματικά και πολιτικά γραφεία αντιμετωπίστηκε με έντονο σκεπτικισμό ενώ σε κάποια άλλα πολιτικά (γαλάζια και πράσινα ) γραφεία σχολιάστηκε μάλλον αρνητικά για το time που επελέγη η επίσκεψη αυτή στην αμερικανική κυβερνητική πρωτεύουσα. Και μάλιστα αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας Ρωσίας Βουλγαρίας.
Θέμα που αν και επισήμως οι Aμερικανοί δεν έθεσαν και πράγματι υπήρξαν διακριτικά ευγενικοί στις κρίσεις και τα σχόλια τους για το θέμα της συμφωνίας αυτής, εν τούτοις σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν έχουν κρύψει την ενόχληση τους. Ενόχληση που άφησαν να διαφανεί δια του κυρίου Μάθιου Μπράϊζα μια εβδομάδα ενωρίτερα-πριν την ιστορική υπογραφή- όταν ο γνωστός και για τους φίλους Ματ ήρθε στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις….
Ενόχληση που καταγράφηκε με το πιο γλαφυρό τρόπο δια της πλαγίας και ολίγον ανορθοδόξου οδού αφού την ημέρα ακριβώς της υπογραφής της συμφωνίας στην Αθήνα {15 Μαρτίου 2007} την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον η φίλη και συμβία του κ. Ματ, τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφος Zeyno Baran και διευθύντρια του ισχυρού αμερικανικού think tank Hudson συνυπέγραψε μια ανάλυση στο γνωστό για τις ακραίες και φιλοτουρκικές απόψεις του National Review μαζί με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Απόκη. Ανάλυση που αναστάτωσε πολιτικά την Αθήνα και δημοσιογραφικά την Ουάσιγκτον αλλά και σύσσωμο το δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας. Σύμφωνα τώρα με διπλωματικές πηγές το θέμα της υπογραφής της Ελληνο-Ρωσικο-Βουλγαρικής συμφωνίας ετέθη στην κ. Μπακογιάννη παρά τις προς τα έξω επιχειρούμενες διαψεύσεις.
Ετέθη και θα τεθεί εκ νέου με άλλες ευκαιρίες γιατί την Αμερικανική πλευρά-σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στην Ουάσιγκτον- έχει ανησυχήσει και ενοχλήσει όχι τόσο αυτή καθαυτή η υπογραφή της συμφωνίας όσο η επανεμφάνιση στη σκακιέρα των ισχυρών παικτών στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης η πάλαι ποτέ μόνιμη αντίπαλος της σημερινής Αμερικανικής Υπερδύναμης, η Ρωσία. Η Ρωσία του Πούτιν και του Πατριάρχη Αλέξιου -οι πλέον ισχυροί της Ρωσικής Πολιτικο-Θρησκευτικής εξουσίας- ξυπνώντας μνήμες και μέρες ψυχρού πολέμου μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων, από τη μια. Και από την άλλη η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας διότι διακριτικά η Ελλάδα καθίσταται καθοριστικός παράγων της περιοχής που όμως τώρα μπορεί να «παίζει» με δυο χαρτιά…
Το νέο χαρτί δεν είναι η Κουμουνιστική Ρωσία των σκληροπυρηνικών «κόκκινων» και του Μπρέζνιεφ αλλά η Νέα Ρωσία του Πούτιν. Η Ρωσία που οραματίζεται ο Πούτιν και οι διάδοχοι του οι οποίοι μιλούν ανοιχτά πλέον για αυτό που κάποτε -την δεκαετία του 1990- φάνταζε μόνο ως σενάριο και δεν είναι άλλο από το λεγόμενο Ορθόδοξο τόξο. Περί του Ορθοδόξου Τόξου έχουν γραφεί πολλά από τη δεκαετία του 1990 αμέσως μετά την πτώση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού αλλά τότε φάνταζαν ως σενάρια πολιτικής. Σήμερα όμως δεν είναι καθόλου σενάρια αλλά ιστορική πράξη με βούλα και υπογραφή των πλέον γνωστών ιστορικών Ορθοδόξων Χωρών.
Εξέλιξη που σίγουρα ανησυχεί την Αμερικανική πλευρά και σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη αλά δεν μπορεί να τεθεί ευθέως σε ένα επίσημο εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης ακόμα… Θίγεται όμως ανοιχτά στα διπλωματικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια στην Ουάσιγκτον. Το θέμα λοιπόν της συμφωνίας ήταν ένας «σκόπελος» που μάλλον κομψά απλά άκουσε η κ. Μπακογιάνη από την Αμερικανίδα ομόλογο της ως παρατήρηση στο περιθώριο των επίσήμων συνομιλιών χωρίς να αντιδράσει μιας και ως γόνος παλιάς οικογένειας πολιτικών ξέρει να ακούει τους ισχυρούς συνομιλητές της και αναλόγως να πράττει… Στις κατ ιδίαν συναντήσεις πάντως και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους το θέμα σχολιάστηκε αλλά δεν ήταν το κεντρικό και μείζον θέμα. Σε ότι αφορά το Κυπριακό και το Σκοπιανό καμία ουσιαστική εξέλιξη απλά μια επανάληψη και επιβεβαίωση των όσων -εκκρεμούν- και υπάρχουν σε εξέλιξη εδώ και χρόνια.
Και βέβαια όλες οι επαφές και οι συναντήσεις της κ. Μπακογιάννη προγραμματίζονται και προβάλλονται-τουλάχιστον στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα- πάντα με φόντο τις μελλοντικές φιλοδοξίες της για διαδοχή στο κόμμα και την Πρωθυπουργία.
Αυτό τουλάχιστον συνάγεται σε μια ακόμα «αποκλειστική» δήλωση της προς την μόνη ημερησία εφημερίδα της Νέας Υόρκης τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ ο οποίος στις 21 Μαρτίου της κ. Μπακογιάννη τον γεμάτο νόημα για τις προθέσεις και τις διαθέσεις της τον πολιτικά εύγλωττο πρωτοσέλιδο τίτλο «Ντόρα : μαζί θα χτίσουμε το μέλλον».
Ο έξυπνος και σημειολογικά τοποθετημένος προς επιρροή της ομογένειας δεν είναι τυχαίος και ούτε η δήλωση έγινε σε μια τυχαία εφημερίδα αφού όλοι πλέον γνωρίζουν ότι ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ ανήκει κατά μεγάλη πλειοψηφία στην Οικογένεια Μητσοτάκη. Κατά τ' άλλα η επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη εξελίχθηκε όπως είχε προαναγγελθεί στο πρόγραμμα της και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Επισήμως το πρόγραμμα των επαφών της είναι αυτό που παρατίθεται πιο κάτω. Εκείνο που δεν έγινε γνωστό είναι οι επαφές και οι συναντήσεις της με παράγοντες της ομογένειας την Τετάρτη το πρωί μέχρι αναχωρήσεως της καθώς και την Τρίτη πριν και μετά την συνάντηση της με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Μπάν Κι Μουν.
Την Τρίτη στις 21:30 (ώρα ΝΥ) τελείωσε το δείπνο εργασίας της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη με το νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κιν Μουν. Το δείπνο παρετέθη στην κατοικία του Έλληνα Πρέσβη κ. Βασιλάκη στην Νέα Υόρκη και ξεκίνησε στις 19:30. Μετά το τέλος του δείπνου η κα Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μόλις τελείωσε εδώ στην κατοικία του Μόνιμου Αντιπροσώπου το γεύμα με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν και όλο του το επιτελείο του. Ήταν μια πρώτη ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα χρήσιμη συζήτηση για θέματα της περιφέρειας, για τα θέματα του ΟΗΕ και τις μεταρρυθμίσεις αλλά βεβαίως το κύριο βάρος ήταν στα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το κυπριακό και το Σκοπιανό. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εκκρεμότητες οι οποίες υπάρχουν και στο Κόσοβο και για το πρόγραμμα το οποίο προτίθεται να ακολουθήσει ο νέος γ.γ. Πιστεύω ότι είχαμε μια εξαιρετικά χρήσιμη, εποικοδομητική συζήτηση, στην οποία μας δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουμε το σύνολο των ελληνικών θέσεων». Σε ερώτηση δημοσιογράφου υπάρχει προετοιμάζεται κάποια πρωτοβουλία εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα για το Σκοπιανό, η κα Μπακογιάννη απάντησε: «Αυτή τη στιγμή, όχι. Δεν μου έδωσε την εντύπωση ότι προετοιμάζεται μια νέα πρωτοβουλία για το Σκοπιανό. Η συζήτηση, όπως καταλαβαίνετε, ήταν πολύ ευρεία, είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε και τον γ.γ. και το επιτελείο του, το οποίο είναι ένα καινούργιο επιτελείο που ενημερώθηκε για τις θέσεις μας. Στην Νέα Υόρκη η κ. Μπακογιάννη έφτασε τη Δευτέρα 19 Μαρτίου το βράδυ χωρίς μεγάλη δημοσιογραφική συνοδεία. Μαζί της όπως πάντα ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος και ενημέρωνε τακτικά τους δημοσιογράφους.
Η Ελληνίδα υπουργός των Εξωτερικών την επομένη ημέρα Τετάρτη αναχώρησε για την Washington, όπου την Πέμπτη το πρωί στις 9 θα έχει συνάντηση με την αμερικανίδα ομόλογό της, Condoleeza Rice. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, η πρόεδρος της βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi θα παραθέσει γεύμα προς τιμή ημέρας για την ελληνική εθνική ανεξαρτησία παρουσία της Υπουργού καθώς και του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Η κα Μπακογιάννη αναμένεται να συναντηθεί με την ηγεσία της Γερουσίας, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα έχει συνάντηση με τον Σύμβουλο εθνικής Ασφαλείας Stephen Hadley. Το βράδυ της Πέμπτης η ελληνικής καταγωγής Σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου για θέματα εσωτερικής ασφάλειας, κα Frances Frangos Townsend θα παραθέσει δείπνο για την ημέρα της ελληνικής ανεξαρτησίας.
Τέλος την Παρασκευή 23 Μαρτίου το πρωί, η κ. Μπακογιάννη είχε προγραμματισμένες συναντήσεις με τον επικεφαλής της επιτροπής της βουλής των Αντιπροσώπων για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, T. Lantos, καθώς και με τον επικεφαλής της υποεπιτροπής για θέματα Ευρώπης, k. Wexler. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα έχει συνάντηση με τον Nicholas Burns, ενώ στις 3 το μεσημέρι η κα Μπακογιάννη εκπροσωπόντας την Ελληνική Κυβέρνηση θα βρίσκεται στην καθιερωμένη ειδική εκδήλωση στο Λευκό Οίκο για την 186η Επέτειο για την Ημέρα της Ελληνικής Εθνικής Ανεξαρτησίας. Πριν τη τελετή σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί θα προηγηθεί σύντομη κατ' ιδίαν συνάντηση της κ. Μπακογιάννη. Υπενθυμίζεται ότι η Οικογένεια Μητσοτάκη έχει από χρόνια στενές φιλικές σχέσεις με την Οικογένεια Bush από τα χρόνια τη πρεσβύτερου
Η εκδήλωση αυτή καθιερώθηκε στα χρόνια της Ποιμαντορίας του μακαριστού Αρχ. Ιακώβου.
Στην τιμητική εκδήλωση στο Λευκό Οίκο για την ημέρα της εθνικής μας Ανεξαρτησίας προς τιμή της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και της προσφοράς της στο Αμερικανικό Έθνος θα παραστούν επίσης ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει των εορταστικών εκδηλώσεων που οργανώνονται στο Σικάγο από την τοπική Ομοσπονδία της οποίας είναι επίσημος προσκεκλημένος για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου που είναι και η μοναδική παρέλαση σε όλη την αμερικανική επικράτεια που γίνεται ανήμερα της 25ης Μαρτίου αψηφώντας κρύο και άσχημες καιρικές συνθήκες . Στην ίδια εκδήλωση στο Λευκό Οίκο θα παραστεί και το προεδρείο της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας της Αμερικής -ο λόγος για την -Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ με επικεφαλής τον πρόεδρο Νικόλαο Διαμαντίδη.