Με μια επιστολή καταπέλτη προς τη  Βουλή των Ελλήνων η πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη  καταδικάζει το βιβίλιο της ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού. Ολόκληρη η Επιστολή

Ανεπίτρεπτου και στα όρια εθνικής προδοσίας είναι το περιεχόμενο του επίμαχου βιβλίου, και θλίβομαι  αφάνταστα που φέρει την υπογραφή Ελλήνων επιστημόνων. Ντροπή! Εξυπακούεται ότι επιβάλλεται η άμεση απόσυρσή του, και όχι η όποια διόρθωσή του, που εμφανώς  είναι αδύνατη. Βεβαίως,  στο μέλλον θα πρέπει να είναι λιγότερο επιπόλαιη η επιλογή των επιστημόνων, στους οποίους ανατίθεται  η συγγραφή των σχολικών βιβλίων.

Πρόκειται για εγχείρημα που  απαιτεί  ιδιαίτερη προσοχή, εφόσον με βάση αυτά τα βιβλία μορφώνονται τα Ελληνόπουλα, και πλάθεται η ψυχή τους. Όχι, λοιπόν, άλλο παρόμοιο-Έλεος.
Ευτυχώς, η Ελλάδα διαθέτει αρκετούς, σοβαρούς  και  σημαντικούς ιστορικούς, που να είναι σε θέση να συγγράψουν την ιστορία του έθνους μας, έτσι που  να μη χρειάζονται, αλλά και ουδόλως να δικαιολογούνται τέτοιου είδους επικίνδυνοι πειραματισμοί, όπως αυτός  που κατάληξε στο ξεδιάντροπο αυτό σχολικό της 6ης δημοτικού.

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη
Πρ. Πρύτανης και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο
Μακεδονίας