Γεγονός ιστορικής η συμφωνία 

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης κ. Πάνου Λειβαδά, σχετικά με τη Συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η οποία δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου 2007 στην ε/φ «Απογευματινή»

 

1. Η συμφωνία Ελλάδας, Ρωσίας, Βουλγαρίας είναι ουσιαστικά μια συμφωνία που αφορά τη διεθνή ενεργειακή αγορά και όχι απλώς τις τρεις χώρες, όπως τόνισαν οι Καραμανλής, Πούτιν, Στανίσεφ. Τα διεθνή μέσα την αποδέχονται ως τέτοια?

Πιστεύω πως την απάντηση σε αυτό τη δίνει το γεγονός ότι η συμφωνία της 15ης Μαρτίου πρωταγωνίστησε ως είδηση στα διεθνή ΜΜΕ. Σε μια εποχή τεράστιου όγκου πληροφορίας, δεν είναι τυχαίο πως εφημερίδες διεθνούς βεληνεκούς και επιρροής, όπως οι New York Times, οι TIMES, η International Herald Tribune, η Wall Street Journal, η Guardian, η Le Figaro, η Μilliyet, η Hurriyet, η El Pais, ή η La Vanguardia, πρακτορεία ειδήσεων, τηλεοπτικά δίκτυα όπως το CNN, το BBC, το France 24, ή το Euronews, αλλά και ραδιοφωνικοί σταθμοί επέλεξαν να αναφερθούν εκτενώς στη συγκεκριμένη εξέλιξη, σε πολλές περιπτώσεις ως «πρώτη είδηση». Αυτή την εικόνα αποτυπώνουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Αν θέλετε, τώρα, να μιλήσουμε και για το ίδιο το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων ή των ανταποκρίσεων, αποτελεί κοινό τόπο πως η πρόσφατη συμφωνία διευκολύνει σαφώς τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Επαναχαράσσει, λοιπόν, τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και δημιουργεί νέα δεδομένα. Συνεπώς, μιλούμε για ένα γεγονός ιστορικής σημασίας που αφορά όλο τον κόσμο. Μιας ιστορικής σημασίας επιτυχία της χώρας, του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και του Υπουργείου Ανάπτυξης υπό την ηγεσία του Υπουργού κ. Δημήτρη Σιούφα.

3. Μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, πώς διαμορφώνεται η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό? Τα διεθνή ΜΜΕ εκτιμούν ότι η συμφωνία εξυπηρετεί τα Ρώσικα, τα Ελληνικά, ή τα Βουλγαρικά συμφέροντα?

Αυτό το οποίο μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως η υπογραφή για τον αγωγό επιβεβαιώνει την εξαιρετικά θετική εικόνα και το υψηλό κύρος που απολαμβάνει η Ελλάδα στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Οι συνομιλητές μας αναγνωρίζουν πλέον τη χώρα μας ως ένα αξιόπιστο, σταθερό, ασφαλές, και ευνοϊκό περιβάλλον συνεργασιών.

Κι αυτό είναι το καταστάλαγμα, το αθροιστικό αποτέλεσμα, όπως θέλετε πείτε το, όχι μόνο των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και του συνόλου των επιτυχιών μας σε πληθώρα τομέων. Τα διεθνώς πλέον αναγνωρισμένα θετικά βήματα στην οικονομία μας, ο νέος μας ρόλος μας στον ενεργειακό χάρτη (και εδώ έχω στο μυαλό μου και τον Ελληνο-τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου αλλά και την Ελληνο-ιταλική προέκτασή του), οι υποδομές, κυρίως στο κομμάτι της ναυτιλίας που μας καθιστούν σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο, οι επιτυχίες του τραπεζικού κλάδου, το καλό επίπεδο του τουριστικών μας υπηρεσιών, τα ανταγωνιστικά Ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Όλα τα παραπάνω έχουν συντελέσει σε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη μεταστροφή του διεθνούς στερεότυπου για την Ελλάδα.

Την πρόσφατη συμφωνία, λοιπόν, θα την κατέτασσα ως μια ακόμη από αυτές τις εξελίξεις που επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τις θετικές προσλήψεις για τη χώρα. Και επιτρέψτε μου να σημειώσω τον επικοινωνιακό συμβολισμό του γεγονότος ότι η συμφωνία επισφραγίστηκε από τους τρεις ηγέτες με φόντο την Ακρόπολη. Αυτή η εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου αξίζει, από μόνη της, όσο χίλιες λέξεις!  

Όσο για το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, ένα είναι σαφές: όλες οι χώρες που έχουν μερίδιο στη διεθνή ενεργειακή αγορά επωφελούνται. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο εμάς, όμως, είναι πως η Ελλάδα θα βγει σαφώς ενισχυμένη, τόσο γεωστρατηγικά όσο και οικονομικά, από τη συμφωνία αυτή. Και αυτό ακριβώς αποτυπώνεται στα διεθνή μέσα. Μου έρχεται στο μυαλό, για παράδειγμα, ο τίτλος ανταπόκρισης της Le Figaro «Η Ελλάδα νέο σταυροδρόμι ενέργειας.»

 

4. Επειδή γνωρίζω ότι μιλάτε σχεδόν καθημερινά με εκπροσώπους των ξένων ΜΜΕ, θα ήθελα να μας πείτε πού επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους τόσο πριν όσο και μετά την υπογραφή της συμφωνίας?

Η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της αναμένει, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να δει τα αποτελέσματα της υλοποίησης αυτής της συμφωνίας. Όπως είναι αναμενόμενο, τα οικονομικά οφέλη για τις τρεις εμπλεκόμενες χώρες, η μείωση του κόστους μεταφοράς, η μείωση των κινδύνων περιβαλλοντικών καταστροφών χάρη στο συγκεκριμένο έργο, αλλά πάνω απ' όλα, οι πολιτικές του προεκτάσεις απασχολούν ιδιαίτερα τα ξένα, όπως άλλωστε και τα ελληνικά, ΜΜΕ. Αντικείμενο σχολιασμού από Βρετανικά, Γαλλικά, και άλλα Μέσα αποτελεί, για παράδειγμα, ο αναβαθμισμένος ενεργειακός ρόλος της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Γενικότερα, θα έλεγα πως υπάρχει αναμενόμενο ενδιαφέρον για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα έχει το έργο. Αυτό καταδεικνύει, άλλωστε, και την ιστορική σημασία του αγωγού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καταγράφεται ο θετικός διεθνής ενεργειακός και οικονομικός αντίκτυπος της συμφωνίας.

 

2. Αν εξαιρέσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, μεγάλες αθλητικές επιτυχίες όπως το Euro 2004, το περσινό Mudobasket και ίσως τις δύο τελευταίες διοργανώσεις της Eurovision υπάρχει άλλη ελληνική επιτυχία τα τελευταία χρόνια που να «έπαιξε» τόσο πολύ, όσο αυτή της 15ης Μαρτίου 2007, στα διεθνή ΜΜΕ?

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως, στις περιπτώσεις που αναφέρατε, η Ελλάδα βρέθηκε στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος των διεθνών Μέσων. Πολλές φορές, μάλιστα, μονοπώλησε αυτό το ενδιαφέρον. Υπάρχει, όμως, μια μακρά σειρά από πρόσφατες εξελίξεις, οι οποίες τράβηξαν την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης σε σημαντικό βαθμό. Για παράδειγμα, η θετική πορεία της οικονομίας, η εποικοδομητική παρουσία της χώρας στη διάρκεια της προεδρίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η έντονη ανθρωπιστική μας δραστηριότητα σε γεγονότα όπως το τσουνάμι ή οι πλημμύρες στη Νέα Ορλεάνη αποτελούν μεγάλα και μικρότερα γεγονότα που έχουν τραβήξει την προσοχή των διεθνών μέσων. Παρόλο που δεν μιλούμε με όρους Ολυμπιακών Αγώνων ή με αντίστοιχα θριαμβευτικά δημοσιεύματα όπως αυτά που είδαμε τις τελευταίες μέρες, τα σταθερά βήματα προόδου, ανάπτυξης, και ευημερίας της Ελλάδας τής εξασφαλίζουν μια αντίστοιχα σταθερή παρουσία στα διεθνή ΜΜΕ.