Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

Με το μεγάλο παράσημο του Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής, τίμησε στις 26 Μαρτίου  η Γαλλική Δημοκρατία τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός παρέλαβε την τιμητική διάκριση το απόγευμα, σε ειδική προς τιμήν του τελετή στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, από τον Γάλλο υπουργό Πολιτισμού Ρενό Ντονεντιέ ντε Βαμπρ. "Εθνικό μας συνθέτη" χαρακτήρισε ο Γάλλος Υπουργός τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος, όπως είπε, "ενσαρκώνει στα μάτια του κόσμου τη μακρά πορεία της Ελλάδας του Μεταπολέμου προς την κατάκτηση της ελευθερίας της και της αξιοπρέπειάς της".

Επίσης αναφέρθηκε στους αγώνες του Μίκη κατά της Χούντας στην Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία που στάθηκε στο πλευρό του σε όλες τις μεγάλες δοκιμασίες. Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε επίσης, απευθυνόμενος στον Μίκη, ότι η μουσική δεν είναι μόνο για σας η οικουμενική γλώσσα της ελευθερίας, αλλά και ένα βασικό στοιχείο της γαλλοφιλίας σας. Σήμερα η φωνή σας συναντά συχνά τη φωνή της Γαλλίας ως φωνή διαμαρτυρίας κατά όλων των μορφών πολιτιστικής υποδούλωσης και βαρβαρότητας.

Τη βαθύτατη συγκίνησή του και τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ για την τιμή που του έγινε εξέφρασε ο Μίκης Θεοδωράκης. "Η τιμή αυτή είναι πολύ μεγάλη, είπε, όπως άλλωστε είναι πολύ μεγάλη και η αγάπη και ο θαυμασμός μου προς το γαλλικό λαό. Και ακόμα μεγαλύτερη είναι η ευγνωμοσύνη η δική μου και ολόκληρης της οικογένειάς μου για τη φιλοξενία που μας προσφέρατε στις δύσκολες ώρες της στρατιωτικής δικτατορίας", τόνισε ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης αναφέρθηκε στη φιλία του με τον Φρανσουά Μιτεράν, με τον οποίο η συζήτηση, εκτός από συναισθηματική ικανοποίηση που του προσέφερε, όπως είπε, ήταν επίσης ένα σχολείο φιλοσοφικής, αισθητικής και πολιτικής σοφίας.

Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Αιγαίου Αρ. Παυλίδης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γ. Λιάνης, η Ελένη Ανουσάκη, ο Χρ. Ροκόφυλλος, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ο Αλ. Λουκουρέζος, ο Α. Πεπελάσης, η κ. Λαμπράκη-Πλάκα, η Νένα Βενετσάνου, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Συγχαρητήρια απ' τον Πρωθυπουργό

 

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής , απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή προς τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη για την βράβευσή του από τη Γαλλική Κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός στην επιστολή του αναφέρει ότι η βράβευση του Μίκη Θεοδωράκη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από περγαμηνές για τη μουσική και το έργο του που παραμένουν διαχρονικά και παγκόσμια."Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη όλων μας για τη μεγάλη προσφορά σου στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό είναι δεδομένες" τόνισε ο κ. Καραμανλής.