ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Γράφει ο Mιχάλης Iγνατίου

«Οταν οι Τούρκοι εισέλθουν στο Ιράκ, οι Αμερικανοί θα το πληροφορηθούν από τις ειδήσεις». Αυτή η κουβέντα, έδωσε την ευκαιρία για συζήτηση στην «παρέα της Ουάσιγκτον», που αποτελούν δημοσιογράφοι και διπλωμάτες. Σχεδόν όλοι συμφωνούσαν πως στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, και ο Ταγίπ Ερτογάν και οι στρατηγοί, έχουν απολέσει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους.

 

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος στα βουνά του Κουρδιστάν έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα. Οι τουρκικές δυνάμεις φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αδυνατούν μέχρι της στιγμής να «καθαρίσουν» τις βάσεις των ανταρτών μέσα στο τουρκικό έδαφος, πόσο μάλλον στο έδαφος του βορείου Ιράκ, όπου έχουν και την υποστήριξη του κουρδικού στοιχείου.

Εχοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, παρά το γεγονός ότι στην Αγκυρα δεν επιβεβαιώνουν πως άρχισαν οι εχθροπραξίες, είναι εύκολο για τον καθένα να καταλήξει σε συμπεράσματα, γνωρίζοντας πως οι στρατηγοί του Πενταγώνου, δεν έχουν καμία, μα καμία, υπόληψη για την Τουρκία ή τον στρατό της. Αλλωστε, δεν έχει διαψευστεί ποτέ η κραυγή οργής του στρατηγού Τόμι Φρανκς, ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε το «όχι» της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, φώναξε «στο διάολο η Τουρκία και ο λαός της», χρησιμοποιώντας βέβαια και λέξεις που δεν μπορούν να δημοσιευθούν.

Η πιθανή εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ, θα φέρει αντιμέτωπες την Αγκυρα και την Ουάσιγκτον. Η Αμερική είναι η βασική δύναμη κατοχής στο Ιράκ, είναι η χώρα που ισχυρίζεται πως αποτελεί εγγύηση για την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Αρα, όταν εκδηλωθεί η τουρκική επίθεση, οι Αμερικανοί είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν.

Αναλυτές στην Ουάσιγκτον πιστεύουν πως εάν δεν συμβεί αυτό, εάν δεν ηγηθούν των δυνάμεων αντιμετώπισης της εισβολής, το σαθρό, κατά τα άλλα, οικοδόμημα που έκτισαν στο Ιράκ, θα καταρρεύσει. Οι Κούρδοι, που αποτελούν τους πλέον πιστούς συμμάχους των Αμερικανών, έχουν μία και μόνο επιλογή: Να προστατεύσουν ό,τι έκτισαν με αίμα στο βόρειο Ιράκ. Οι ηγέτες τους, δήλωσαν στον Αμερικανό στρατηγό Τζόζεφ Ράλστον, ότι θα υποστηρίξουν με κάθε θυσία τα αδέλφια τους της νοτιοανατολικής Τουρκίας και έστειλαν το εξής μήνυμα: «Πέστε στους Τούρκους να κάνουν πίσω».

Είναι πεποίθηση και στην Ουάσιγκτον, πως το παιγνίδι της Μέσης Ανατολής παίζεται στο κομμάτι της γης, που πολύ σοφά η εφημερίδα «Νew York Τimes» ονομάζει Κουρδιστάν. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι περπατούν σε τεντωμένο σχοινί, διότι κινδυνεύουν να χάσουν τους μοναδικούς γνήσιους συμμάχους τους στην περιοχή, τους Κούρδους, και να πέσουν ξανά στα χέρια της Τουρκίας, η οποία -κάθε φορά που της ζητείται βοήθεια- ανοίγει την παλάμη και απαιτεί δισεκατομμύρια, αλλά και σχέδια τύπου Ανάν, όπως έπραξε το 2003.

Η Ουάσιγκτον έχει να επιλέξει μεταξύ των Κούρδων και των Τούρκων. Εάν επιλέξει τους πρώτους, οι οποίοι διατηρούν στενότατη σχέση με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ, θα αποκτήσουν σταθερούς σύμμαχους και φίλους, έτοιμους να αναλάβουν εκ μέρους των Αμερικανών οποιαδήποτε «βρόμικη δουλειά» στις χώρες της περιοχής. Βέβαια, εάν επιλέξουν τους Κούρδους, θα πρέπει να «επιβραβεύσουν» την Τουρκία. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα την πληρώσουν (πάλι) το Αιγαίο και η Κύπρος…

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4670&subid=2&pubid=293853