Άνοιξε σήμερα προς υπογραφή- με πανηγυρική τελετή στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ- η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες καθώς και το προαιρετικό της Πρωτόκολλο.

 

Η Σύμβαση, που είναι η πρώτη του 21ου αιώνα αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπεγράφη από ογδόντα ένα κράτη, (43 εκ των οποίων υπέγραψαν και το προαιρετικό της Πρωτόκολλο), ενώ η διαπραγμάτευσή της ολοκληρώθηκε σε χρόνο- ρεκόρ. Για να τεθεί σε ισχύ απαιτείται η επικύρωσή της από είκοσι τουλάχιστον χώρες.

Στις παρεμβάσεις τους, τόσο η Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Κυρία Sheikha Haya Rashed Al Khalifa, όσο και οι υπόλοιποι ομιλητές, τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία της Σύμβασης, που πρόκειται να επηρεάσει τη ζωή εκατομμυρίων συνανθρώπων μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, κυρία Asha- Rose Migiro, έκανε μάλιστα λόγο για πραγματοποίηση ενός ονείρου.

Η Ελλάδα, σταθερός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες και παρούσα σε όλα τα στάδια της διαπραγμάτευσης της Σύμβασης, εκπροσωπήθηκε από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπό μας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβη κ. Αδαμάντιο Βασσιλάκη, ο οποίος υπέγραψε τη Σύμβαση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ στην τελετή ήταν παρών και ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία καθώς και του Ευρωπαϊκού Forum Ατόμων με Αναπηρία.