Με  θρησκευτική ευλάβεια ο Ελληνισμος της Αμερικής παρακολούθησε τα Φρικτά Πάθη σε όλη την επικράτεια της Αμερικής. Οι ναοί όλες τις ημέρες κατάμεστοι από πλήθος κόσμου και κυρίως νεολαίας που γέμιε ασφυκτικά τους ναούς. Στο επίκεντρο της δημοσιότητας η Ελληνική Αστόρια όπου κυριολεκτικά χτυπά η καρδιά μιας άλλης μικρής Ελλάδας. Τα φώτα της ομογενειακής δημοσιότητας πάνα εδώ και χρόνια  πέφτουν κυρίως στο πρόγραμμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής ο οποίος καθημερινά βρίσκεται και σε μιαδιαφορετική ενορία προκειμένου μέσα από το πλήθος των ακολουθειών να έχει μεγαλύτερη επικοινωνία με περισσότερους πιστούς εναλλάσοντας τον ήδη βεβαρυμένο πρόγραμμα του από Ενορία σε Ενορία. Το Greek American News Agency σήμερα κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στο κέντρο του Ελληνισμού, εκεί που χτυπά η καρδιά της Ελλάδας στην Ελληνική Αστόρια.

megali_paraskevi_06_04_2007.jpgΣτην Αστόρια εδώ και πολλά χρόνια τηρείται το έθμο της περιφοράς του Επιτάφιου και έτσι οι δρόμοι λίγο μετά της εννιά του βράδυ πλημυρίζουν με ανθρώπους κάθε εθνικότητας που έχουν μάθει ότι οι Έλληνες έχουν Πάσχα κατακλύζοντας τους δρόμους και τα πεζοδρόμια για να παρακαλουθήσουν το Ελληνικό Πάσχα.  Από τη ΜεγάληΠαρασκευή οι Έλληνες   κάνουν αισθητή τη παρουσία τους  με  τους επιτάφιους που συνοντισμένα από τις εννιά το βράδυ διαδοχικά περνά ο ένας μετά τον άλλο. Πρώτος γύρω στις εννιά και μισή πενά ο επιτάφιος της Αγίας  Αικατερίνης  με πλήθος κόσμου που ακολουθεία την ιερή πομπή ψάλοντας τα εγκώμια. 

 

06_04_2007_megali_paraskevi_anwnios.jpgΤης ακολουθίας φέτος προέστει ο Επισκοπος Φασιανής Αντώνιος. Μεταξύ εκείνων που ακολούθησαν την πομπή ο πολιτειακός Βουλευτής Μιχάλης Γιάνναρης ένας νέος ελληνικής καταγωγής πολιτικός από τους πλέον αγαπητούς στην Ελληνική Κοινότητα για τους αγώνες και τις παρεμβάσεις του υπέρ των ελληνικών θεμάτων. Η μεγάλη  πομπή  ξεκινά με την πάντα που παιανίζει πένθιμα ακούσματα. Παιδάκια  στα λευκά τυμένα περιστοιχίζουν τον επιτάφιο και ακολουθούν τος μεγάλους στην παράδοση που εδώ και χρόνια κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Χωροδίες ντυμένες με ομοιόρφες στολές κρατώντας κεριά αναμένα, μαζί με πλήθος λού που ακολουθεί ψάλοντας τον επιτάφιο θρήνο. Το θέαμα εκπληκτικό και συνεπαίρνει κάθε άνθρωπο από οποιαδήποτε φυλή και αν προέρχεται.  Κάθε ενορία συναγωνίζεται ποια θα στολίσει τον επιτάφιο καλύτερα. Τα χρώματα με τα λουλούδια αναμιμένα με τα κεριά και το λιβάνι που καίει δίνουν διφορετικό τόνο στη νύχτα που γεμίζει ε ψαλμοδίες. Οι επιτάφιοι διαδέχοντα  σιγά σιγά ο ένας τον άλλο.

 

agia_eirini_xrysoballanotu.jpgΜετά την Αγία Αικατερίνη με την θαυμάσια αγιοργραφία στο θόλο της που ακουμπά το λαό – συμβολική αρχιτεκονική γεμάτη θεολογικό και βαθύ νόημα- σειρά έχει η Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλλάντου.  Φαντασμαγορική  παρουσιάση με δεκάδες παιδάκια να προηγούνται λευκοντυμένα ακολουθώντας τις λευκές σημαίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου που προηγούνται ολόκληρης της πομπής δίνοντας το στίγμα και τη μαρτυρία ότι η ενορία πλέον ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αφού από το 1997 οι ηγούμενοι επίσκοποι της πρώην παλιοημερολογήτικης ενορίας Μητροπολίτης Τυάνων Παίσιος και Απαμείας Βικέντιος υπήχθεισαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ύστερα από σχετικό αίτημα τους προς τη Μητέρα Εκκλησία κλείνοντας μια 20ετή διαμάχη που είχαν με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής επί Αρχιεπισκοπείας Ιακώβου. Η Αγία Ειρήνη με πατριαρχικό συγγίλιο ανακηρύχτηκε Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή που τελεί υπό την πνευματική εποπτεία και δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριχείου. 

Είναι Ιερά Μονή και όλες  οι πρώην ενορίες της στις ΗΠΑ πλέον λειτουργούν ως μετόχια.  Ο Επιτάφιος της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλλάντου φέτος συνοδεύτηκε στην κεφαλή της πομπής από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος  Νέας Υόρκης  Νικόλαο Διαμαντίδη και τον κ. Ντίνο Ράλη υπεύθυνο δημοσίων σχέσων του Δ.Σ. και γνωστό στην Ελληνικη παροικία για τις δυο προηγούμενες πετυχημένες παρελάσεις που ηγήθηκε ως πρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως το 2005 και ο 2006. Μετά την φαντασμαγορική πομπή η οποία πλαισιώνεται από την  "Ελληνική πάντα"  υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Σβολάκου οποίος κάθε χρόνο δίνει το δικό της τόνο σε κάθε ενορία που καλείται να συνοδεψει. Η πομπή συνεχίζεται με το πλήθος να ακολουθεί και μέσα στον ήχο της πάντας του Σπύρου Σβολάκου, τους ύμνους και τις ψαλμοδίες ξεχωρίζει το τάλαντο που ρυθμικά χτυπά η αδελφή Χριστονύμφη.

 

xristonymfh_epitafios_06_04_2007.jpgΗ Χριστονύμφη αφιερώθηκε στο Θεός από τα παιδικά της χρόνια όταν ο πατέρας της- επίσης κληρικός με βαθιά πίστη στο Θεό- την προσέφερε στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλλάντου σε εφηβική ηλικία προκειμένου να ασκηθεί και να ακολουθήσει τη οδό τη παρεθνίας και της αφιέρωσης. Σήμερα σπουδάζει δασκάλα και έχει την ευθύνη του παιδικού σταθμού της ιεράς μονής ενώ θα  συνεχίσει και τις μεταπυτχιακές σπουδές της.     

Τελευταίος στη σειρά των επιταφίων εκείνος της Αγίας Μαρκέλλας της Χίου  που κατακλύζε τους δρόμους  στο κέντρο της Αστόριας λίγο μετά τις δέκα το βράδυ με μια μεγάλη πομπή που κυριολεκτικά ακολουθούν εκατοντάδες πιστοί. 

Ο επιάφιος ξεκινά τη μεγάλη πομπή από τους 26 δρόμους και διέρχεται όπως και όλοι οι προηγούμενοι επιτάφιοι από την 23η Λεωφόρο συνεχίζοντας μέχρι το Λευκό Πύργο που γίνεται η πρώτη δέηση και συνεχίζει προς τους 31 δρόμους  μέχρι την Λεωφόρο Ditmarts την οποία και κατεβαίνει για να καταλήξει μετά από ώρα και πάλι έξω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρκέλλας ο  γάλάζιος τρούλος της οποίας φωτισμένος καθώς είναι φαίνεται από όλα τα σημεία της Αστόριας.

agia_markela_epitafios_06_04_2007.jpgΘα πρέπει να τονιστεί ότι η ενορία της Αγίας Μαρκέλλας παρόλο που υπάγεται στο παλιό ημερολογίο καταλύζεται από χιλιάδες πιστούς εδώ και δεκαετίες χωρίς απαραίτητα οι πιστοί που προσέρχονται να ανήκουν στο παλαιό ημερολόγιο.

Μαγνήτης, που προσέλκυε τους πιστούς κατά εκατοντάδες σε όλες τις μεγάλες εορτές της ορθοδοξίας, όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και το θάνατο του το 1997 ήταν ο μακαριστός Επίσκοπος Αστορίας κυρός Πέτρος (Αστυφίδης) που από το 1954 που ήρθε στην Αμερική θεμελιώσε και το παλιό ημερολογίο. Το 1997 μετά την εκδημία του στον επισκοπικό θρόνο τον διαδέχθηκε ο Αρχιμανδρίτης Παύλος (Στρατηγέας) ανηψιός του Επισκόπου Πέτρου. Η Ιερά Σύνοδος των Γνησίων Ορθόδοξων υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών  Χρυσόστομο (Κιούση) εξέλεξε ομόφωνα τον νεαρό αρχιμανδρίτη Μητροπολίτη των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών  Αμερικής. Η ενορία της Αγίας Μαρκέλλας ήταν εκείνη που επί ημερών του Επισκόπου Αστορίας ξεκίνησε το έθιμο στην Αμερική -και ειδικά στην Αστόρια- της περιφοράς του επιταφίου.