Επίκαιρα   Ανεπίκαιρα  

 

            Του Χρύσανθου Λαζαρίδη

Στην Πασχαλινή του ομιλία από την ακριτική Κόνιτσα, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απευθύνθηκε στους έλληνες νέους και είπε (μεταξύ άλλων):

«Η Ανάσταση του Θεανθρώπου είναι γιορτή του Φωτός…Η σημερινή μέρα είναι συνυφασμένη και με την ιστορία του Ελληνισμού, ο οποίος, μέσα από το «Γολγοθά» κάθε εποχής, κέρδιζε και κερδίζει τις μάχες. Η ιστορία μας είναι οδηγός όλων μας… Χρόνια πολλά σε όλους. Χριστός Ανέστη»

 

Πώς τόλμησε να πεί τέτοια πράγματα (ο Πρωθυπουργός);

Είναι «επιστημονικώς αποδεδειγμένον» ότι… «ανέστη» (ο Χριστός);

Ζήτησε, ο κ. Καραμαλνής, την άδεια του…Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, όταν έκανε αυτούς τους παραλληλισμούς μεταξύ θρησκευτικής πίστης και εθνικής ιστορίας; Προφανώς όχι…

Μήπως ο συσχετισμός του «Γολγοθά» με την εθνική ιστορία του Ελληνισμού δεν υποκρύπτει «εθνικιστικούς υπαινιγμούς»;

Ζήτησε την άδεια της κας Ρεπούση; Του κ. Βερέμη, έστω; Προφανώς όχι.

Με ποιό δικαίωμα απευθύνεται στα ελληνόπουλα, χωρίς να ζητήσει την…άδεια των «ειδικών»;

Λυπηθείτε μας – μη μας μπλέκετε άλλο…

Πάνω που μας είχατε πείσει πως όλα αυτά τα περί «Ελληνικής Ιστορίας» και «Ελληνισμού» είναι «εθνικιστικοί μύθοι», βγαίνει και τα λέει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός!

Τελικά, θα τον…συλλάβουν τον άνθρωπο; Θα τον καταγγείλουν έστω;

Ή μήπως, όταν τα λέει ο Πρωθυπουργός δεν μιλάνε, αλλά όταν τα λέει οποιοσδήποτε άλλος, τον καταγγέλουν και τον αναθεματίζουν;

Και μια ερώτηση: Επειδή συμφωνώ με όσα είπε ο Πρωθυπουργός στα ελληνόπουλα, μπορώ να τα λέω κι εγώ στα παιδιά μου; Και πως να τα λέω, αφού στο σχολείο τους λένε τα αντίθετα; Εδώ δύο πράγματα μπορούν να συμβαίνουν:

— Είτε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει δίκιο, το βιβλίο είναι σωστό, και ο κ. Πρωθυπουργός οφείλει να παραδεχθεί δημόσια το «εθνικιστικό σφάλμα» του…

— Είτε ο Πρωθυπουργός έχει δίκιο, μίλησε πολύ σωστά, οπότε μάλλον πρέπει να…αλλάξουμε Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και βιβλίο Ιστορίας για την ΣΤ΄ Δημοτικού.

Εγώ προσωπικώς νομίζω πως ισχύει το δεύτερο. Αλλά ποιός είμαι εγώ; Ένας απλός πολίτης είμαι. Από πότε έχουν γνώμη οι πολίτες σε θέματα που πρωτίστως τους αφορούν, όταν έχουμε τους…«ειδικούς»;

Εκτός…

Εκτός κι αν ο Κώστας Καραμανλής τοποθετήθηκε επί τους θέματος (συναινούντος και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος χαμογελούσε δίπλα του με έκδηλη ικανοποίηση).

Οπότε εμείς πήραμε το «μήνυμα».

Ελπίζουμε να το πάρει και η κα. Γιαννάκου.

Εν πάση περιπτώσει…

Αληθώς, Ανέστη, κ. Πρωθυπουργέ!