Νέα Υόρκη.  Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Γραφείου Τύπου της Νέας Υόρκης: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, επισκέφθηκε σήμερα (12/04) τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, συνοδευόμενος από τον πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη και την διπλωματική σύμβουλο του ΥΠ.ΕΘ.Α κα. Λόρα Μολυβιάτη. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη κα Αικατερίνη Μπούρα.

 

            Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους ελληνικών και ομογενειακών ΜΜΕ.

«Πάντα μια συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο είναι ενδιαφέρουσα, είναι γόνιμη, είναι δημιουργική και πάντα μας δίνει τα φώτα του και τις γνώσεις του μέσα από τις εμπειρίες τις οποίες έχει. Όπως γνωρίζετε βρίσκομαι στην Νέα Υόρκη επ' ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και θεωρούσα ηθική μου και θρησκευτική μου υποχρέωση να δω τον Σεβασμιότατο και να συζητήσουμε όλα αυτά τα οποία από κοινού μας απασχολούν και να έχουμε την γνώμη του για όλα αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να σας πω ότι μας συνδέει μια παλιά φιλία, αισθάνομαι πολύ οικείος – ας μου το επιτρέψει – και θεωρώ ότι η καλή μας συνεννόηση μπορεί να φέρει πάντα γόνιμα και θετικά αποτελέσματα προς όφελος όλων και ιδιαίτερα της Ελλάδας. Σας ευχαριστώ πολύ και τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως».

Εν συνεχεία δηλώσεις προς τους εκπροσώπους ελληνικών και ομογενειακών ΜΜΕ έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.

«Κύριε Υπουργέ μου εγώ σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Όπως λέγαμε και ιδιαιτέρως επάνω, δεν θεωρώ αυτονόητο το ότι ένας Υπουργός έρχεται, θεωρώ ότι είναι τιμή για εμάς ότι θα είναι μαζί μας όχι μόνο ο ίδιος, αλλά συνοδευόμενος από εκλεκτούς εκπροσώπους της πατρίδος και την εδώ Γενική μας Πρόξενο. Είχαμε μια πάρα πολύ ωραία, πάρα πολύ θερμή, πάρα πολύ εγκάρδια και ουσιαστική συζήτηση, άλλωστε λόγω της ιδιότητός του ως Υπουργού Εθνικής Αμύνης δημιουργεί μια ειδική σχέση, διότι είχα την τιμή να υπηρετήσω επί δυόμιση χρόνια στον Ελληνικό Στρατό και επομένως πάντοτε αισθάνομαι κάτι το ιδιαίτερο όταν βρίσκομαι με ανθρώπους οι οποίοι έχουν την ευθύνη και δη την κορυφαία ευθύνη σε ένα τέτοιο Υπουργείο. Άλλα το σπουδαίο είναι, ότι ο Υπουργός δεν είναι απλώς ένας άνθρωπος ο οποίος τη στιγμή αυτή έχει την ευθύνη των στρατιωτικών πραγμάτων, είναι ένας άνθρωπος με γενικότερη παιδεία και πολύ ευρύτερο φάσμα γνώσεων και ενδιαφερόντων και γι' αυτό το λόγο η συζήτηση και επικοινωνία μαζί του δεν είναι ποτέ κάτι το περιορισμένο, είναι πάντοτε κάτι το πολύ ευχάριστο, το πολύ εποικοδομητικό και το πολύ δημιουργικό. Τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον ίδιο και την συνοδεία του. Ας μου επιτραπεί να αναφέρω ονομαστικά, έχουμε την κόρη του πρώην Υπουργού Εξωτερικών του κ. Μολυβιάτη μαζί μας και τον κ. Σκανδαλάκη τον πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών. Η συνοδεία αυτού του είδους, κάνει την επίσκεψη ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και πιο ώριμη. Τους ευχαριστώ όλους, βεβαίως πρωτίστως τον αγαπητό και εκλεκτό όντως Υπουργό Εθνικής Αμύνης .»