Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση στην Τουρκία, εν όψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου μήνα. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Μπουγιουκανίτ έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου, καθώς οι υποστηρικτές του λαϊκού κράτους στην Τουρκία, περιλαμβανομένων των στρατηγών, ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο πρώην ισλαμιστής Ερντογάν να είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας πρέπει να είναι υπέρμαχος του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. Σημείωσε ωστόσο ότι την τελική απόφαση θα την πάρει το κοινοβούλιο.

«Ελπίζουμε ότι ο επόμενος πρόεδρος θα είναι κάποιος που θα είναι αληθινά προσηλωμένος στις βασικές αξίες της δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του κοσμικού χαρακτήρα, κι όχι κάποιος που θα ομολογεί πίστη σε αυτές μόνον στα λόγια», παρατήρησε ο Μπουγιούκανιτ σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, αρνούμενος ωστόσο να σχολιάσει τους πιθανούς υποψηφίους για την προεδρία.

Το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να εκλέξει το διάδοχο του Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ τον ερχόμενο μήνα. Οι υπέρμαχοι του κοσμικού κράτους της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων και οι Στρατηγοί, ανησυχούν για το ενδεχόμενο εκλογής στην προεδρία του νυν πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κόμμα του οποίου εμφορείται από ισλαμικές αρχές.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει συνομιλίες για την εξεύρεση κάποιου συμβιβασμού με το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), έχει απειλήσει να προσφύγει στα δικαστήρια αν ο ίδιος ο Ερντογάν επιδιώξει να εκλεγεί πρόεδρος, ενώ σε χθεσινό τηλεγράφημά του, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Ερντογάν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθούσα τουρκική οικονομία.

Σύμφωνα με το Reuters, η προεδρία Ερντογάν θα διαταράξει τις ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες στη μουσουλμανική αλλά κοσμική Τουρκία και θα αποτελέσει κίνδυνο για την οικονομία της, που σημείωσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια υψηλά ποσοστά ανάπτυξης.