Μηνύματα ενότητας προς τον Κυπριακό στον αγώνα του για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών και δίκαιη διευθέτηση του προβλήματος, έστειλαν ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και οι Ελληνες βουλευτές, στους χαιρετισμούς τους προς το συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη.


Ο κ. Μεϊμαράκης, μιλώντας στο συνέδριο επισήμανε την αγαστή συνεργασία που υπήρχε και υπάρχει μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων των δύο χωρών.

Eπισήμανε ότι το δόγμα μας «από αμυντικό έχει αρχίσει να γίνεται
αποτρεπτικό/ αμυντικό σταδιακά και αυτό γιατί άμυνα σημαίνει κλείσαμε την επίθεση και αμυνόμαστε, ενώ αποτροπή σημαίνει ότι ‘θα σε κάνω πολύ να το σκεφθείς για να κάνεις την επίθεση και αν την κάνεις θα αμυνθώ».

Εξηγώντας τη θέση του είπε πως αυτό σημαίνει ότι «πρέπει να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις δυνατές μας φωνές μέσα στους διεθνείς οργανισμούς και η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ μας δίνει αυτή την δυνατότητα».

Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αμυντική διπλωματία πάει επικουρικά με την διπλωματία και τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης πρέπει να συνεργάζονται και ταυτόχρονα να έχουν ενιαίο λόγο, εθνικό».

Αναφορά επίσης έκανε και στη δημιουργία της ομάδας στρατών που δημιουργούν ομάδες ταχείας αντίδρασης (battle group) και τη σχετική ομάδα που δημιούργησαν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κύπρος.

Τόνισε ότι η συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις, όπως πρόσφατα στο Λίβανο, ενδυναμώνει την διπλωματική μας θέση.

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε και στη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου και την επιτυχημένη διεξαγωγή της άσκησης «Τοξότης».

Με την επανεκλογή στο τιμόνι της οργάνωσης για μια ακόμη διετία του προέδρου της, Πανίκου Παπανικολάου, ολοκληρώθηκε το 35ο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη, παρουσία 25 σωματείων/μελών από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα ενισχυμένη ήταν η παρουσία της νεολαίας, αλλά και γυναικών, γεγονός που επισημάνθηκε από τους επίσημους.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν και μίλησαν, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ιωάννης Τραγάκης και οι βουλευτές, Ευγένιος Χαϊτίδης, Γρηγόρης Νιώτης, Δημήτρης Τσιόγκας, Ασημίνα Ξηροτύρη, Παναγιώτης Σκανδαλάκης και Στέλιος Παπαθεμελής.

Παρευρέθηκαν επίσης και μίλησαν, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Ανδρέας Κακουρής, οι γενικές πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Αικατερίνη Μπούρα και Μάρθα Μαυρομμάτη, ο πολιτειακός βουλευτής Νέας Υόρκης, Μιχάλης Γιάνναρης κι ο υπουργός Οικονομικών της πολιτείας του Ιλινόι, Αλέξης Γιαννούλιας.

Στη διάρκεια του συνεδρίου τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του προς την Κύπρο, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, που συνταξιοδοτείται τον Ιούνιο. Το κ. Βασιλάκη παρουσίασε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Πανίκος Παπανικολάου, στην αναφορά του είπε ότι την περίοδο που διανύθηκε, η Ομοσπονδία ανέπτυξε τις δραστηριότητες της σύμφωνα με το καταστατικό της που είναι η προώθηση των θέσεων της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η διατήρηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου και φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Είπε ότι η Ομοσπονδία βρίσκεται σε καλό οικονομικό επίπεδο και ότι μπόρεσε με την δουλειά της να προβάλει μια σοβαρή εικόνα προς τα έξω και να αποκτήσει κύρος τόσο μέσα στις ΗΠΑ όσο και στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια. Αυτό, είπε, αποδεικνύει και η παρουσία στο συνέδριο τόσο πολλών πολιτικών παραγόντων από την Ελλάδα γιατί η ΚΟΑ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια.

Τόνισε ότι είναι καθήκον τα μέλη να εργαστούν για την διατήρηση του κύρους της Ομοσπονδίας αλλά και για την αύξηση της επιρροής της.

Ανέφερε ότι αυτή την στιγμή ετοιμάζεται η ίδρυση έδρας κυπριακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (NYU) τα εγκαίνια της οποίας ενδεχομένως να κάνει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όταν θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Σημείωσε ότι στο πολιτικό πεδίο προετοιμάζουν ομάδα Αμερικανών
βουλευτών για να μεταβεί το καλοκαίρι στην διάρκεια του συνεδρίου των αποδήμων στην Κύπρο και ότι οι επαφές στην Ουάσιγκτον θα συνεχίσουν για προώθηση των θεμάτων μας.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ανέφερε τον απολογισμό του ότι μετά από 32 χρόνια αγώνων, αρκετοί ίσως κουράστηκαν ή απογοητεύτηκαν, όμως, χάρη στους αγώνες μας αυτούς η Κύπρος σήμερα τουλάχιστον είναι μέλος της Ε.Ε.

Ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι μετά το δημοψήφισμα περνούμε δύσκολες στιγμές και αντιμετωπίζουμε προβλήματα σε σχέση με την αμερικανική κυβέρνηση. «Αξιοποιώντας τις επαφές μας στην Ουάσιγκτον πρέπει να κλείσουμε το δρόμο των Τούρκων, βοηθώντας ανθρώπους που έχουν θέσεις κλειδιά στο Κογκρέσο», είπε, καλώντας όλους να συμμετάσχουν στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, που θα πραγματοποιηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα από τις 16-18 Μαΐου.

Οπως αποκάλυψε, στο συνέδριο θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν αρκετούς από τους προεδρικούς υποψήφιους, όπως η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον, οι γερουσιαστές Μπάρακ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν κι ο Ρούντολφ Τζουλιάνι. Πέραν του κυπριακού, ανέφερε ότι θα αναπτυχθούν κι άλλα εθνικά θέματα, όπως οι παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η γενοκτονία των Ποντίων κ.α. Οπως είπε χαρακτηριστικά, με το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών κατορθώνουμε να επηρεάσουμε ακόμη και μέλη του Κογκρέσου που δεν μας υποστηρίζουν στο κυπριακό.

Ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Aνδρέας Κακουρής, αφού διαβίβασε στους σύνεδρους τους θερμούς χαιρετισμούς της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου τόνισε την σπουδαιότητα που έχει η Ελληνοαμερικανική κοινότητα στην υποστήριξη και συμπαράσταση στον αγώνα του κυπριακού λαού.
Υπογράμμισε ότι η υποστήριξη της είναι ζωτικής σημασίας για την Κύπρο και προέτρεψε για εντατικοποίηση των προσπαθειών.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις σημείωσε ότι η σημαντικότερη εξέλιξη υπήρξε η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 η οποία είχε ως σκοπό, μέσω τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας που θα συζητούσαν θέματα καθημερινότητας αλλά και ουσίας, να προετοιμαστεί καλά το έδαφος για την επανάληψη ουσιαστικού διαλόγου για μια συνολική λύση του κυπριακού. Δυστυχώς, είπε, η
τουρκική πλευρά δεν επέτρεψε μέχρι της στιγμής την έναρξη της
διαδικασίας και εξακολουθεί να τηρεί μια αδιάλλακτη στάση.

Η γενική πρόξενος, Μάρθα Μαυρομμάτη, που επιστρέφει το καλοκαίρι στην κεντρική υπηρεσία, στην ομιλία της αποχαιρέτησε τους αντιπροσώπους και τους συνεχάρη για το έργο που επιτελούν, επισημαίνοντας ότι για τέσσερα χρόνια που είναι μαζί τους διαπίστωσε ότι όλοι δουλεύουν συλλογικά, μονοιασμένα και με ενότητα και πάνω από όλα σκέφτονται το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της ομογένειας.