ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ 

Σε βαρύ κλίμα και έντονα υποβόσκουσα την ένταση μεταξύ του Γενικού Προξένου Ανδρέα Ψυχάρη και μιας μερίδας ομογενών προσέρχεται σήμερα στη Φλόριδα-αυτή την ώρα 14:00 τοπική ώρα- ο υφυπουργός Γιάννης Βαληνάκης. Επισήμως ο υφυπουργός θα εγκαινιάσει το νέο Γενικό Προξενείο στη περιοχή της Τάμπας σήμερα το απόγευμα και εν συνεχεία σε ειδική τελετή θα παραδώσει τη τιμητική διάκριση εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια  προς τον απερχόμενο από την πολιτική σκηνή Μάικ Μπιλιράκη ο οποίος δεν κατάφερε να ταξιδέψει ως την Ελλάδα για να παραλάβει την υψηλή τιμητική διάκριση λόγω ανειλημμένων προσωπικών υποχρεώσεων.

Ατύπως όμως ο υφυπουργός αναμένεται να ασχοληθεί με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή έχοντας μια σειρά επαφών με στελέχη της ομογένειας στη Φλόριδα(προέδρους συλλόγων, επιχειρηματίες, προέδρους κοινοτήτων κτλ) προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη διαμορφωθείσα κατάσταση, η οποία από στελέχη του υπουργείου εξωτερικών κρίνεται σοβαρή και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, όπως χαρακτηριστικά έλεγε στο Greek American News Agency ανώτερος διπλωμάτης.  Το θέμα ήδη έχει περάσει και στο αθηναϊκό τύπο με σχετικό δημοσίευμα το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΠΑΡΟΝ

ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

 http://www.paron.gr/v3/articles/digital/2007-04-15/pdf/05.pdf

Η κατάσταση αν δεν υπάρξει έγκαιρη πρόνοια εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας δεν αποκλείεται να προσλάβει περαιτέρω διαστάσεις με απρόβλεπτες εξελίξεις. Όπως αποκαλύπτουμε  σήμερα, ύστερα από πολυήμερη  έρευνα και ρεπορτάζ, η υπόθεση έχει απασχολήσει σε ανώτατα επίπεδα το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών μετά τις εκθέσεις και τις σχετικές επιστολές που απέστειλε προς τους ανωτέρους του ο Γενικός Πρόξενος στη Πολιτεία της Φλόριδας  Ανδρέας Ψυχάρης.

Η σχετική διαβαθμισμένη  αλληλογραφία, -την οποία μας επιβεβαίωσε ο Γενικός πρόξενος χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της- απευθυνόταν  προς την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον -η οποία είναι ενήμερη από καιρό για τα τεκταινόμενα -, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, την Προεδρεία της Ελληνικής Δημοκρατίας  και την  Ελληνική Βουλή. Όλη η σχετική αλληλογραφία που απέστειλε ο κ. Ψυχάρης εστάλη  με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική παλιγγενεσία της 25ης Μαρτίου του 1821. 

Ενδεικτικό του κλίματος και της έντασης  που επικρατεί στην περιοχή είναι -και  είναι αυτό που προκαλεί πλήθος ερωτηματικών για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης- όπως αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικά το Greek American news Agency είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της ομογένειας δεν παρέστη ούτε ένας εκπρόσωπος της Ελληνικής πολιτείας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου μετά από απόφαση του Γενικού Προξένου της Φλόριδας! Ενέργεια που φαίνεται πως έριξε λάδι στη φωτιά σε κάποιους κύκλους στην περιοχή και ουδείς γνωρίζει πλέον τις επερχόμενες εξελίξεις στην περιοχή.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Greek American News Agency ο κ. Ψυχάρης επιβεβαίωσε ότι πράγματι δεν παρέστη εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας! Με το Γενικό Πρόξενο Ανδρέα Ψυχάρη είχαμε μια εκτενή άκρως αποκαλυπτική συζήτηση στην οποία πράγματι μας επιβεβαίωσε ότι πράγματι δεν παρέστη κανένας εκπρόσωπος της Ελληνικής πολιτείας προβαίνοντας σε αποκαλύψεις και καταγγελίες που κυριολεκτικά  μας άφησε εμβρόντητους!

Παραθέτουμε  ένα μεγάλο απόσπασμα από την συζήτηση που είχαμε on the record με τον κ. Πρόξενο, το οποίο δίνει μια εικόνα της κατάστασης.  

Γενικός Πρόξενος Φλόριδας Ανδρέας Ψυχάρης:  « κοιτάξτε δεν είμαι μόνο εγώ που δεν πήγα, όπως για παράδειγμα υπάρχει εκπροσώπηση της Βουλής φέτος δεν υπήρχε εκπροσώπηση της Βουλής στην παρέλαση. Την επιτροπή παρελάσεως την διοικούν άτομα, εδώ και ένα χρόνο έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία δυσφήμησης  των αξιωματούχων του Ελληνικού κράτους από πρόεδρο Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές, και εμένα με τους συνεργάτες μου.  Δεν θα αναφερθώ στους χαρακτηρισμούς που έχουν πει -γιατί είναι γελοία όλα αυτά.

Τους έχω πει ότι δεν θέλω να έχω καμία σχέση μαζί τους(σ.σ. με τους Αδελφούς Αγγελάτους), με αυτοαποκαλούμενους δημοσιογράφους  οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να λοιδορούν χωρίς στοιχεία ή αποδείξεις την Ελλάδα  και τους αξιωματούχους της. Για αυτή την κατάσταση έχω ενημερώσει και το κέντρο (σ.σ. το Ελληνικό Υπεξ.) για όσα απαράδεκτα έχουν πει (σ.σ. οι Αδεφλοί Αγγελάτοι ) από εκεί και πέρα η Ελληνική παροικία  συμφωνεί μαζί μου σε αυτά τα πράγματα.

Θα σας έλεγα δε να μη μείνετε μόνο στη δική μου τοποθέτηση αλλά να μιλήσετε και με προέδρους συλλόγων ας πούμε τους Λάκωνες, τους Καλύμνιους κτλ. Είναι πολύ εύκολο να λένε ιδιοκτήτες αμερικανικών σταθμών -οι οποίοι δεν έχουν τίποτε να κάνουν με την Ελλάδα- να λένε ότι θέλουν. Προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την εθνική μας επέτειο για προσωπικό τους συμφέρον. Μου έχουν διάφορες καταγγελίες ότι εκμεταλλεύονται την παρέλαση  με διαφόρους τρόπους.  Εγώ δεν έχω αποδείξεις ούτε και μπορώ να κάνω το ντεντέκτιβ.

Ούτε έχω την αρμοδιότητα να ελέγξω μια οργάνωση, η οποία δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα. Ξέρω πολύ καλά τη δουλειά που με έχει στείλει να κάνω το ελληνικό κράτος εδώ. Όταν όμως βλέπω ότι ένας σταθμός βρίζει με τα χειρότερα λόγια το ελληνικό κράτος και τους αξιωματούχους του.

-τα έχετε ακούσει με τα αυτιά σας κύριε πρόξενε;

-έχω ακούσει και με τα αυτιά μου, μου έχουν φέρει κασέτες, αλλά δεν θα μπω σε αυτό το επίπεδο.  Με έχουν βρίσει και μπροστά μου!  Έχουν φτάσει στο σημείο να βρίζουν την οικογένεια μου!

-και εσείς πώς αντιδράτε;

-κοιτάξτε να δείτε εγώ δεν μπω στη λογική των μηνύσεων για ένα περιθωριακό σταθμό,  ο οποίος ακούγεται από ελαχίστους και εν πάση περιπτώσει είναι δική μου προσωπική απόφαση αν θα γίνουν μηνύσεις ή όχι.  Υπάρχει η πρεσβεία, υπάρχει το υπουργείο εξωτερικών  μπορείτε να θέσετε σχετικά ερωτήματα στο αν προχωρήσουν σε μηνύσεις ή όχι.  Ούτε και μπορώ να σας πω τι γράφω στην Αθήνα και πιστεύω  καταλαβαίνετε τη θέση μου.  Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι πέρσι η παρέλαση είχε γύρω στους 7.500 ανθρώπους και φέτος ζήτημα ήταν να ξεπεράσαν τους χίλιους. 

Σύμφωνα με ό,τι μου έχουν πει ομογενείς  και άτομα που κατέβηκαν στο Τάρπον Σπρίνκς. Οι «Κύριοι»  λέγανε στο ραδιόφωνο τους ότι θα με διώξουν μάλιστα όταν ήρθε εδώ ο υφυπουργός ο κ. Κασσίμης διαπίστωσε την κατάσταση ως έχει.  Αυτά είναι τα δεδομένα. Εγώ -σαν γενικός πρόξενος – σχέσεις με άτομα τα οποία κατηγορούν το ελληνικό κράτος και τους αξιωματούχους του  με τέτοιο θλιβερό τρόπο  δεν θέλω να έχω καμία σχέση.  Ξέρετε πολύ καλά από την Ελλάδα ότι οποιοδήποτε ΜΜΕ μπορεί να ασκεί κριτική μέσα σε κάποια πλαίσια ευγένειας και ευπρέπειας  ο καθένας μπορεί να πει ότι θέλει. Δημοκρατία έχουμε. Όταν όμως εκτοξεύονται κατηγορίες και ύβρεις όπως «κλέφτες» χωρίς να έχεις αποδείξεις…

-τι εννοείτε ;

-σας επαναλαμβάνω ότι δεν θα μπω στη λογική του να σχολιάσω όσα λέγονται…Αρνούμαι να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Έχω δεθχεί αρκετή λάσπη και αρνούμαι να συζητήσω μαζί τους.  Είναι πολύ απλό.  Και αρνούμαι φυσικά να πάω σε κάποια οργάνωση(σ.σ. την επιτροπή παρελάσεως εννοεί) που αυτοί διοικούν. Ρωτήστε και στη Βουλή γιατί δεν αποδέχτηκαν την πρόσκληση.  Ρωτήστε και την ομογένεια και γράψτε ανάλογα. 

Επίσης να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, ενότητα στην  ομογένεια υπάρχει! Ρωτήστε τους συλλόγους στην περιοχή! Υπάρχει ενότητα και ηρεμία. Εγώ δεν βλέπω να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σας επαναλαμβάνω ότι εγώ κάνω τη δουλειά μου σύμφωνα με τους κανόνες  του υπουργείου εξωτερικών, από εκεί και πέρα επειδή είναι και θέμα απόρρητο η αλληλογραφία,  όπως καταλαβαίνετε να μην αναφερθώ σε αυτό. 

Κλείνοντας εκείνο που μπορώ να  σας πω είναι ότι η εντύπωση που έχω είναι πως οι ομογενείς αυτά τα δυο χρόνια είναι ευχαριστημένοι, αλλά και πάλι σας προτρέπω και σας προσκαλώ να έρθετε εδώ για να σχηματίσετε μια συνολική εικόνα. Να μιλήσετε με τους συλλόγους και τους διάφορους παράγοντες εδώ για διαμορφώσετε άποψη, αυτό που εμένα μου μεταφέρουν είναι η απόλυτη ικανοποίηση τους  με το γενικό προξενείο. Εγώ θεωρώ ότι δεν έχω να κάνω με κάποιους δημοσιογράφους εδώ πέρα.

Ένας σοβαρός δημοσιογράφος δεν θα έβγαινε στο ραδιόφωνο να πει αυτά τα πράγματα που έχουν πει.  Δεν μπορείς να αρχίζεις να κατηγορείς υπουργούς ή προέδρους Δημοκρατίας με τέτοιο τρόπο χωρίς να έχεις στοιχεία, ή να κατηγορείς το γενικό προξενείο και εν πάση περιπτώσει να βρίζουν εμένα και την οικογένεια μου! Με απρεπέστατο τρόπο που εγώ ντρέπομαι να επαναλάβω. Σας ερωτώ εσείς θα συνομιλούσατε; Και για να κλείσουμε θα σας τονίσω ότι δεν πρόκειται να αποδεχθώ πρόσκληση από άτομα που λοιδορούν το ελληνικό κράτος! Δεν είναι δυνατόν να γίνεται κάτι τέτοιο. Δεν αποδέχομαι ότι σε αυτά που λένε έχουν δίκιο.»  

Από την άλλη πλευρά τώρα, εκείνη των κ. Άγγελου και Σωτήρη Αγγελάτου η κατάσταση περιγράφεται τελείως διαφορετικά και με διαφορετικά δεδομένα. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε αρκετές φορές μαζί τους και στη συνέχεια του ρεπορτάζ θα παρουσιάσουμε -τις επόμενες ημέρες- τις θέσεις και τις απόψεις τους όπως αυτές καταγράφηκαν  μέσα τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Σωτήρης Αγγελάτος.

Πάντως  το κλίμα  από τη μια πλευρά παρουσιάζεται τεταμένο ενώ από την πλευρά του ο Γενικό πρόξενος θεωρεί ότι η κατάσταση βαίνει ομαλά. Παράγοντες με τους οποίους μιλήσαμε μας δώσανε επώνυμα τις απόψεις τους με γεγονότα που μας περιέγραψαν για τα οποία η κάθε πλευρά δίνει τη δική της εκδοχή. Το βέβαιο είναι ότι πράγματι κατά την τελευταία επίσκεψη του υφυπουργού Θεόδωρου Κασσίμη τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρξε έντονο περιστατικό παρουσία του και ο υφυπουργός που είναι άριστος γνώστης προσώπων και καταστάσεων ζήτησε -για την ακρίβεια παρακάλεσε – «να λήξουν οι παρεξηγήσεις εδώ».

Έκτοτε η κατάσταση αντί να ομαλοποιηθεί  μάλλον εκτραχύνθηκε σύμφωνα με τις καταγγελίες που εκτοξεύονται εκατέρωθεν ώσπου φτάσαμε στην κρίσιμη στιγμή για τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή της εθνικής μας παλιγγενεσίας και για πρώτη φορά στα χρονικά της ομογένειας -τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια- δεν παρέστη ούτε ένας εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας στις εκδηλώσεις μνήμης για τους προγόνους μας που έδωσαν το αίμα τους για την Ελευθερία!  

Η κατάσταση και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν τιμά κανέναν και φαίνεται πως έχουν προηγηθεί πολλά επεισόδια,  αφού ο πρόξενος δεν παρέστη στις εκδηλώσεις ούτε και για την 28η Οκτωβρίου. Στο μεσοδιάστημα όπως αποδεικνύει το ρεπορτάζ που αναλυτικά θα σας παρουσιάσουμε τις προσεχείς ημέρες με δηλώσεις και συνεντεύξεις που έχουν δώσει γνωστοί και διακεκριμένοι παράγοντες στην Πολιτεία της Φλόριδας  με τους οποίους μιλάμε εδώ και ένα μήνα-και συγκεκριμένα από τις 23 Μαρτίου- μπορεί να εκτονωθεί αρκεί να επικρατήσει σύνεση, νηφαλιότητα και ο καθένας να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Σίγουρα για να φτάσει η Ελληνική πολιτεία να πάρει μια τόσο σκληρή απόφαση  να μην στείλει για πρώτη φορά αντιπροσωπεία ούτε εκ μέρους της Ελληνικής Βουλής, ούτε εκ μέρους της Προεδρίας της Δημοκρατίας να σταλεί το απόσπασμα ευζώνων, αλλά ούτε και οι έλληνες αξιωματικοί του ΝΑΤΟ που υπηρετούν στη βάση που υπάρχει στη περιοχή  ή της πρεσβείας μας στην Ουάσιγκτον να κληθούν να μην παραστούν σε ένα μεγάλο και κορυφαίο ιστορικό γεγονός που θα  έπρεπε να ενώνει, τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Και σίγουρα οι χειρισμοί είναι λεπτοί.

Το Greek American News Agency παρόλο που γνωρίζει την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί εδώ και καιρό αφήσαμε να περάσει κάποιος χρόνος ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα διότι όντως το βράδυ του Σαββάτου 24 Μαρτίου στην καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση που γίνεται, οι ομογενείς είχαν θορυβηθεί με την απουσία του  γενικού προξένου και της παντελούς απουσίας για πρώτη φορά εκπροσώπων της Ελληνικής πολιτείας από τις εκδηλώσεις αυτές.

Η αλήθεια είναι -όπως έχει διασταυρωθεί- στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την παρέλαση της περσινής χρονιάς(2006)  έχουν προηγηθεί και μάλιστα δημοσίως  πολλά λεκτικά και φραστικά επεισόδια μεταξύ του Γενικού Προξένου  και των ιδιοκτητών του οργανισμού «Η Φωνή των Ελλήνων» που έχουν επιβαρύνει το κλίμα έτι περαιτέρω.  Μέσα σε αυτό το κλίμα σήμερα ο υφυπουργός κ Βαληνάκης μεταβαίνει στην πολιτεία της Φλόριδας, ο οποίος όταν του θέσαμε το θέμα  κυριολεκτικά  δαγκώθηκε και το μόνο που χαρακτηριστικά  είπε ότι «παιδιά εμείς θέλουμε  τους έλληνες ομογενείς αγαπημένους» αποφεύγοντας να πει ότιδηποτε περισσότερο επί τους θέματος.

Πάντως και για τη σημερινή λαμπρή κατά τ' άλλα εκδήλωση που οργανώνεται στο προξενείο ακούγεται ότι έχουν γίνει επιλεκτικές προσκλήσεις-και δεν είναι ανοιχτή προς το κοινό- ενώ πράγματι έχουν κληθεί να παρευρεθούν όλοι σχεδόν οι πρόεδροι των συλλόγων και της το προεδρείο  τοπικής ομοσπονδίας. Στο παρασκήνιο πάντως αυτά που ακούγονται και σας μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη -και αν αληθεύουν τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και ίσως ξεφύγουν από κάθε έλεγχο – για επιστολές διαμαρτυρίας προς το Αμερικανικό Υπουργείο εξωτερικών, και άλλα σχετικά διαβήματα ή ακόμα και δικαστήρια   εναντίον του Γενικού Προξένου   μάλλον θα εντείνουν την κατάσταση και καλό θα είναι να αποτελούν μόνο φήμες και τίποτα άλλο, γιατί αν αληθεύουν τέτοιες ενέργειες τότε ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του…  

Είναι πολλά τα ερωτηματικά προς την αρμόδια ηγεσία του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών με πρώτο  και καυτό ερώτημα και αυτό που ζητά  άμεση απάντηση είναι  τι σκοπεύει να κάνει για να αντιμετωπίσει την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση;  Ας ελπίσουμε ότι σήμερα θα μιλήσει η έμπειρη διπλωματία του Γιάννη Βαληνάκη  και θα καταφέρει να επιφέρει μια ηρεμία γιατί όσο και αν εκ μέρους του Γενικού Προξενείου υποστηρίζετε ότι υπάρχει ενότητα με τέτοιες εξελίξεις η ενότητα είναι το ζητούμενο και όχι δεδομένοι.

Στην ενότητα και την ομοψυχία δεν υπάρχουν μειοψηφίες! Έστω και αν είναι μειοψηφία οι Αγγελάτοι δεν παύουν να είναι έλληνες και ας διευθύνουν αμερικανικές επιχειρήσεις! Να έχουν προσφέρει κατά το μέτρο του δυνατού έστω και αν κατά την απουσία των ελληνικών αρχών όλα αυτά τα χρόνια στη προσπάθεια τους να εξυπηρετήσουν -υποκαθιστώντας πολλές φορές και το ελληνικό κράτος στη περιοχή (sic) και αυτό για πολλά χρόνια, έκαναν και λάθη.

Από όλους με όσους μιλήσαμε-και αυτό οφείλουμε να το πούμε- κατά τη διάρκεια της πολυήμερης  έρευνας μας-η οποία θα παρουσιαστεί τις προσεχείς ημέρες – αναγνωρίστηκε ότι οι συγκεκριμένοι  παρά τα όποια λάθη έχουν κάνει  εν τούτοις έχουν βοηθήσει  στην περιοχή. Μη ξεχνάμε το βασικό. Πρόκειται για ανθρώπους -και η ομογένεια αυτή είναι είτε αρέσει είτε όχι- απλούς.

Της βιοπάλης που με τα χρόνια αναδείχθηκαν επαγγελματικά και κοινωνικά και στη συνέχεια αναζήτησαν την κοινωνική καταξίωση μέσα από την ενασχόληση τους με τα κοινά και εν μέρει το πέτυχαν. Πράγματι εδώ και χρόνια είναι αυτοί που οργανώνουν την τοπική παρέλαση και μέχρι πρότινος όλοι οι βουλευτές πήγαιναν. Και εδώ σταματούμε…   

Επομένως μιλάμε για μια παγιωμένη κατάσταση που δεν τα αντιμετωπίζεται με σκληρά μέτρα σαν αυτά που δείχνουν να τιμωρούν τον υπόλοιπο  Ελληνισμό της περιοχής…

Από τη μια, αλλά και από την άλλη πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τώρα πια υπάρχει στην περιοχή εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας -και μάλιστα επί χρόνια έκαναν αγώνες όλοι να υπάρξει ένα προξενείο στην περιοχή- ο  οποίος πρέπει να  απολαμβάνει του σεβασμού που του αρμόζει. Ο κάθε Γενικός πρόξενος δεν είναι υπάλληλος κανενός! Δεν δικαιούται ουδείς να του μιλά ανάγωγα πολύ περισσότερο να τον βρίζει ή να τον λοιδορεί όπως ο ίδιος για πρώτη φορά δημοσίως καταγγέλλει επώνυμα για πρώτη φορά!

Ούτε είναι και λύση να προσπαθούμε για να δείξουμε την δύναμη και την επιρροή μας να προσπαθήσουν κάποιοι να περιπλέξουν τα πράγματα αναμιγνύοντας όπου θέλουν την Ελληνική κυβέρνηση, και εκεί να θυμούνται ότι είναι έλληνες, και όπου θέλουν να απειλούν ότι εδώ είναι Αμερική με ότι συνεπάγεται αυτός ο υπαινιγμός…  

Σίγουρα τα πράγματα μπορεί να ομαλοποιηθούν και αυτό θα φανεί στη συνέχεια του ρεπορτάζ με τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων και των συνεντεύξεων που έχουμε  κάνει με επώνυμους στην περιοχή, οι οποίοι θέλουν με κάθε τρόπο να τερματιστεί αυτή η κατάσταση.   Πάντως όλα τούτα θυμίζουν και κάνουν επίκαιρο το στίχο του  Διονυσίου Σολωμού «αν μισούνται ανάμεσα τους δε τους πρέπει λευτεριά» με ακόμα αιχμηρότερο εκείνο το στίχο που μιλά για «τη διχόνοια που βαστά  ένα σκήπτρο η δολερή στο καθένα πάρτο λέγοντας και Συ»..   

Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε να αλλάξουν νοοτροπίες και αντιλήψεις με τις οποίες γαλουχήθηκαν δυο γενιές τώρα μέσα σε ένα χρόνο. Ο χρόνος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο καλύτερος σύμμαχος.  Άλλωστε αν η διπλωματία έχει επιτυχίες τις οφείλει στη δυνατότητα που έχει να ελίσσεται και να διαχειρίζεται τις διάφορες κρίσεις με λεπτότητα ώστε πάντα να επιτυγχάνει  τα μέγιστα αποτελέσματα. Το θέμα που σήμερα φέραμε στο φως της δημοσιότητας είναι σοβαρό και μάλιστα κατευναστικός αναμένεται να είναι και ο ρόλος του Στέλιου Παπαθεμελή που έχει στενούς  δεσμούς με τη περιοχή ο οποίος είναι ήδη από χθες Δευτέρα 16 Απριλίου προκειμένου να κάνει μια ομιλία και να επισκεφτεί τα charter school της περιοχής και φυσικά θα παρευρέθη και στις εκδηλώσεις του γενικού Προξενείου και ουδόλως τίθεται θέμα αντιπερισπασμών όπως γράφεται ανεύθυνα.  

Πληροφορίες μας μάλιστα  αναφέρουν ότι ήδη έκανε κατευναστικές προσπάθειες το αν θα βρουν ανταπόκριση αυτό θα το δείξει  το άμεσο  μέλλον. Πάντως εκείνο που μένει να δούμε είναι  αν και οι δυο παλαίμαχοι της πολιτικής μας, Βαληνάκης και Παπαθεμελής θα καταφέρουν να ρίξουν τους τόνους και να αλλάξουν το κλίμα προς όφελος της εκεί παροικίας και του Ελληνισμού γενικότερα. Το ρεπορτάζ συνεχίζεται και σε επόμενες συνδέσεις θα δημοσιευτεί το δεύτερο και τρίτο μέρος.  

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: έτσι θα αποδείξουν -οι έλληνες πολιτικοί-  σε όλους τους ανεύθυνους καλαμοφόρους ότι οι έλληνες πολιτικοί δεν έρχονται στην Νέα Υόρκη μόνο για διακοπές και μετά αφού μπουν στο αεροπλάνο ξεχνούν τα πάντα και αφήνουν στην τύχη του τον Ελληνισμό δίνοντας έτσι βήμα και αφορμή στο κάθε ψώνιο αποτυχημένο  που παριστάνει τον κομπογιαννίτη «δημοσιογράφο» να σχολιάζει με τα κουτσομπολιά του καφενείου τα οποία παρουσιάζει ως είδηση και ρεπορτάζ βάζοντας στην ουσία τους πάντες να τρώγονται για να γελάει,  και έτσι να βγάζει το απύθμενο μίσος και τα  εμπαθή κόμπλεξ του,  επειδή ειδικά η τοπική κοινωνία της Φλόριδας  τον έχει απορρίψει συλλήβδην εδώ και χρόνια δηλώνοντας ανακουφισμένοι που έχει μεταναστεύσει σε άλλη πολιτεία… αλλά αυτό το ρεπορτάζ είναι μια άλλη τραγική  υπόθεση που πολύ σύντομα θα ανοίξει… και ο νοών νοείτω περί τίνος πρόκειται μιας και όντως κατά τις ημέρες που κάναμε το σχετικό ρεπορτάζ -γι αυτό και έσπευσε εδώ και μια εβδομάδα να προαναγγείλει ρεπορτάζ από τη Φλόριδα αλλά εις μάτην…