Μιλά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων κρατών Ευρώπης «Βασ. Τσιτσάνης» για τα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη

 

 

 

 

 

Τις δικές του απόψεις για τα προβλήματα που απασχολούν τους μετανάστες στη Γερμανία και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης παρουσιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων κρατών Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης», κ. Διαμαντής Γκίκας ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

 

Ερώτηση: Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης;

 

Απάντηση: «Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης με μέλη τους Συλλόγους από Μόναχο, Νυρεμβέργη, Σβάινφουρτ, Βισμπάντεν, Γκίτερσλο, Βερολίνο και Ελβετία διανύει το τρίτο έτος από την ίδρυσή της. Πρόκειται λοιπόν για μια νέα Ομοσπονδία στον χώρο της Ευρώπης, η οποία ως πρώτο κύριο στόχο έχει την εκπλήρωση των σκοπών όπως αναγράφονται και στο καταστικό της.

  • Ø Συσπείρωση των Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων Κρατών Ευρώπης με στόχο την ίδρυση μιας Ομοσπονδίας που θα δραστηριοποιείται πανευρωπαϊκά.
  • Ø Συντονισμός των δραστηριοτήτων των Συλλόγων-Μελών που αποβλέπουν στη διάδοση και συνέχιση της παράδοσης, του πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλίας και γενικότερα της Ελλάδας.
  • Ø Προώθηση στενής συνεργασίας των Θεσσαλικών Συλλόγων και άλλων Ομοσπονδιών.
  • Ø Αλληλοενημέρωση και συντονισμός των εκδηλώσεων.
  • Ø Ενημέρωση γύρω από τα θέματα που αφορούν τους Θεσσαλούς μετανάστες (επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά) στη Γερμανία, σε άλλα Κράτη και τελικά στην Ευρώπη.
  • Ø Επικοινωνία με την Ελλάδα και ιδιαίτερα με τη Θεσσαλία καθώς επίσης με φορείς που έχουν παρόμοιους σκοπούς.
  • Ø Στενή συνεργασία με υπηρεσίες των Νομών της Θεσσαλίας και γενικότερα της Ελλάδος προς όφελος των Συλλόγων Μελών και της ιδιαίτερη πατρίδας».

.

Ερώτηση: Πώς προέκυψε ο Βασίλης Τσιτσάνης για όλη την Ευρώπη. Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο είναι η διατήρηση στενών δεσμών μεταξύ των θεσσαλών σε ολόκληρη την Ευρώπη;

 

Απάντηση: «Μετά από πρωτοβουλία του Θεσσαλικού Συλλόγου Νυρεμβέργης «ΜΕΤΕΩΡΑ» α.Σ, οι Θεσσαλικοί Σύλλογοι, στις 21 Μαρτίου 2004, ίδρυσαν την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων κρατών Ευρώπης «ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ» α.Σ., με έδρα τη Νυρεμβέργη. Με σύμπνοια και ομόνοια όλων των αντιπροσώπων των Συλλόγων, οι Θεσσαλοί έθεσαν ως στόχο, η Ομοσπονδία να καταστεί ένα χρήσιμο κι αποτελεσματικό όργανο, συντονισμού των ενεργειών, όλων των Θεσσαλών στην Ευρώπη. Ψηφίστηκε το καταστατικό και και για την ονομασία της Ομοσπονδίας επέλεξαν το όνομα ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ, για να τιμήσουν έναν καταξιωμένο μουσικοσυνθέτη, ένα εξαιρετικό τέκνο του Νομού Τρικάλων, περιοχή της Θεσσαλίας, ένα άτομο που είναι παγκοσμίως γνωστό και αναγνωρισμένο. Θα ήταν μεγάλο λάθος αν λέγαμε ότι η διατήρηση στενών δεσμών μεταξύ των θεσσαλών σε ολόκληρη την Ευρώπης είναι ευκολη. Πραγματικά θέλει αρκετή εθελοντική εργασία από πολλά άτομα με διάφορες ικανότητες και προπαντώς μεράκι. Οι νέες τεχνολογίες σίγουρα έχουν διευκολύνει την επικοινωνία. Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης έχει τέτοια ικανά άτομα. Για την εκπλήρωση των παραπάνω στόχων έχει θέσει γερές βάσεις. Κάθε έτος προγραμματίζεται το ετήσιο φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης, όπου ένα μέλος-Σύλλογος της Ομοσπονδίας αναλαμβάνει την διοργάνωση. Τα δύο πρώτα έγιναν στο Μόναχο (2005) και Νυρεμβέργη (2006) και το επόμενο σχεδιάζεται στη Ζυρίχη (2007). Επίσης κάθε καλοκαίρι σχεδιάζεται η διοργάνωση μιας πανηγυρικής και πολιτιστικής εκδήλωσης στην Ελλάδα με την επωνυμία «Αντάμωμα Θεσσαλών Ευρώπης στη Θεσσαλία». Ένα αντάμωμα που θα διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι σε ένα διαφορετικό Δήμο της Θεσσαλίας. Το πρώτο έγινε στο Δήμο Φαλώρεις Τρικάλων (2005), το δεύτερο έγινε  το καλοκαίρι στο Δήμο Νεβρόπολης στη Λίμνη Πλαστήρα (2006) και το επόμενο σχεδιάζεται για την Σκιάθο (2007).

Ερώτηση: Διοργανώσατε και το πρώτο ελληνο-γερμανικό φόρουμ στη Νυρεμβέργη με κυρίαρχο θέμα το ευρωπαϊκό σύνταγμα. Ποια συμπεράσματα προέκυψαν.

 

Απάντηση: «Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης με την υποστήριξη του Δήμου Νυρεμβέργης, διοργάνωσε, στις 27.11.2005, το πρώτο ελληνο-γερμανικό φόρουμ στη Νυρεμβέργη με θέμα «Το Σύνταγμα της Ε.Ε. – Τι χωρίζει τους υποστηρικτές από τους αντιπάλους;». Πρόκειται για την έναρξη μιας σειράς εκδηλώσεων για ενδιαφέροντα πολιτικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ζητήματα σε μη τακτά χρονικά διαστήματα. Η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας αξιολογήθηκε πολύ θετικά, ανταποκρινόμενη έτσι πλήρως στο στόχο της να εκπροσωπεί τους Θεσσαλικούς Συλλόγους της Ευρώπης και να ασχολείται με θέματα που άπτονται της Θεσσαλίας, της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.

Εισαγωγικά η κ. Στερλ (Europe Direct Relais στη Διεύθυνση Οικονομίας του Δήμου Νυρεμβέργης) εξέθεσε την πορεία του Ευρωσυντάγματος από την προετοιμασία του μέχρι τη σημερινή κατάσταση, μετά την απόρριψή του από τη Γαλλία και την Ολλανδία. Με ιδιαίτερες λεπτομέρειες ανέλυσε τα κεφάλαια του συντάγματος που περιέχουν νεωτερισμούς σε σχέση με τις ισχύουσες διακρατικές συμβάσεις.

Οι εισηγητές (δυο  Γερμανοί και δυο Έλληνες) παρουσίασαν πρώτα εν συντομία τη γενική θέση τους επί του ευρωσυντάγματος, εκφράζοντας ελπίδες για μια πραγματικά δίκαιη Ενωμένη Ευρώπη, αλλά και ανησυχίες για κατάργηση ή τουλάχιστον εγκατάλειψη κάποιων κεκτημένων βασικών αρχών και δικαιωμάτων.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι ελάχιστοι πολίτες της ΕΕ ασχολήθηκαν εντατικά με το περιεχόμενο του συντάγματος, ενώ η μάζα όχι μόνον έδειξε λίγο ενδιαφέρον, αλλά το αγνόησε πλήρως και ούτε άλλοι φορείς ίδρωσαν να παροτρύνουν τους πολίτες να μελετήσουν το περιεχόμενό του. Το ήθελαν όμως ή όχι, ήταν σκόπιμη ή όχι η επικύρωση του συντάγματος μόνον από τα κοινοβούλια κάποιων κρατών-μελών της ΕΕ και όχι σε δημοψήφισμα από τον λαό; Στην κύρια συζήτηση οι εισηγητές εξέφρασαν αντικρουόμενες απόψεις για το Ευρωσύνταγμα και γενικότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ερώτηση: Αρκετός λόγος γίνεται τώρα τελευταία για τη θεσσαλική νεολαία της Ευρώπης. Ποια η θέση και ο ρόλος της νέας γενιάς σε όλο αυτό το γίγνεσθαι; Μπορεί να προσφέρει σήμερα πολύτιμες υπηρεσίες η θεσσαλική νεολαία της Ευρώπης;

 

Απάντηση:  «Για πρώτη φορά διάφορα παιδιά από την Θεσσαλία που συμμετείχαν με τους Συλλόγους τους συναντήθηκαν και γνωρίστηκαν στο 1ο Φεστιβάλ που διοργανώθηκε στο Μόναχο τον Μάρτιο 2005.  Είχαν εκφράσει τότε την επιθυμία τους να οργανωθούν υπό την αιγίδα της νεοσύστατης Ομοσπονδίας. Μια επιθυμία που έγινε πραγματικότητα ένα χρόνο μετά. H Θεσσαλική Νεολαία Ευρώπης ιδρύθηκε στις 12.03.2006 στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης που διοργανώθηκε στη Νυρεμβέργη. Τα παιδιά από τότε επικοινωνούν σε καθημερινή βάση μέσω του διαδυκτίου: Γνωρίζονται, αλληλοενημερώνονται, αλλάζουν απόψεις, κάνουν όνειρα, προετοιμάζουν τι θα παρουσιάσουν στο επόμενο φεστιβάλ, σχεδιάζουν πότε θα συναντηθούν στην Ελλάδα. Η πρώτη τους εργασία ήταν η διατύπωση ενός εσωτερικού κανονισμού, ο οποίος προβλέπει πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και πολλούς τομείς εργασίας. Η νέα γενιά σε κάθε Σύλλογο και γενικώτερα σε κάθε οργάνωση είναι πάντα το κλειδί για την διατήρηση και επιβίωσή της. Η Θεσσαλική Νεολαία Ευρώπης σίγουρα έχει το δυναμικό και την δυνατότητα να πάρει την σκυτάλη και να να αναβαθμίσει τους υπάρχοντες Συλλόγους συνδυάζοντας τα νέα ενδιαφέροντα των Νέων με την υπάρχουσα παράδοση. Πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι για την νέα γενιά των Ελλήνων. Έχουν αποδείξει οι νέοι μας ότι είναι άξιοι συνεχιστές της Ελληνικής τους παράδοσης. Στην πορεία τους αυτή, αντιμετωπίζουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού, θέματα που έχουν να κάνουν με την επαγγελματική τους αποκατάσταση, την ενσωμάτωσή τους στις κοινωνίες που ζουν. Εμείς πρέπει να τους δώσουμε τα εφόδια, οράματα και στόχους να εξελιχθούν να τους συνδράμουμε στον αγώνα που κάνουν, να τους αναδιοργανώσουμε και να τους δραστηριοποιήσουμε».

Ερώτηση: Στο συνέδριο του 2ου Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης ένα κύριο θέμα ήταν η γυναίκα μετανάστρια από τη Θεσσαλία. Πως ήταν η ελληνίδα μετανάστρια τις δεκαετίες του ΄60 και ΄70 και πως είναι σήμερα;

 

Απάντηση: Η τρίτη μέρα του 2 ου Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης ήταν αφιερωμένη για συνεδριακές συζητήσεις όπως και για το θέμα «Η γυναίκα μετανάστρια από τη Θεσσαλία: Χτες – Σήμερα – Αύριο». Η κύρια εισηγήτρια για το θέμα αυτό ήταν η κ. Όλγα Σαραντοπούλου (Βιέννη), Γραμματέας του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα της μετανάστριας που αναγκαστικά είχε να παίξει έναν τριπλό σημαντικό ρόλο μακριά από την πατρίδα της: ήταν εργάτρια, μάνα και σύζυγος. Και επειδή η ίδια τυγχάνει παιδί μεταναστών, συγκινήθηκε πολύ, διηγούμενη τα πάνδεινα της Ελληνίδας μετανάστριας. Η Δρ. Σαραντοπούλου, αναφέρθηκε στον πολύτιμο αλλά και δύσκολο ρόλο που έχει επωμιστεί η Ελληνίδα μετανάστρια ως μητέρα, σύζυγος και εργαζόμενη τονίζοντας συγκεκριμένα τα εξής: «Η Ελληνίδα μετανάστρια για δεκαετίες τώρα είναι εκείνη, η οποία κρατά άσβεστη την φλόγα της Ελλάδας, γαλουχεί τα παιδιά της με τις αξίες και ιδανικά της πατρίδας μας και έχει την κύρια ευθύνη διατήρησης της πολιτιστικής μας ταυτότητας στην ψυχή και την καρδιά της νέας γενιάς. Η πρώτη γενιά μετανάστριας είχε πολλή δύσκολες συνθήκες. Εις αναγνώριση του έργου της, όλοι εμείς πρέπει να την τιμήσουμε».

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

                                                                                               

Ο Διαμαντής Γκίκας γεννήθηκε στη Νυρεμβέργη το 1966, κατάγεται από το Καστράκι Καλαμπάκας Τρικάλων και σπούδασε πληροφορική στο γερμανικό Πανεπιστήμιο του Erlangen. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Ράπτη και έχουν  μια κόρη, την Γεωργία. Εργάζεται ως διοικητικό στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας στο τομέα της αυτοματοποίησης.

Ασχολήθηκε και ασχολείται ενεργά με τα κοινά της ελληνικής παροικίας. Διετέλεσε πρόεδρος στην Ελληνική καλλιτεχνική Λέσχη, ταμίας και αντιπρόεδρος στον Θεσσαλικό Συλλογο, πρόεδρος, γραμματέας και ταμίας στο Συμβούλιο Γονέων και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου, γραμματέας στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Αποστόλου Παύλου Νυρεμβέργης, αρχισυντάκτης του περιοδικού «ΜΑΥΡΟ-ΑΣΠΡΟ», υπεύθυνος της ραδιοφωνικής επιτροπής στο Ράδιο Ζ και μέλος στο Συμβούλιο, στο σπίτι όπου στεγάζεται η ελληνική Κοινότητα. Σήμερα είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων κρατών Ευρώπης «Βασ. Τσιτσάνης». Είναι εκδότης της τοπικής μηνιαίας εφημερίδας «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ».

Στα όνειρά του ανήκουν η ίδρυση μιας ελληνικής τηλεοπτικής ερασετεχνικής εκπομπής στη Νυρεμβέργη, η ίδρυση ενός ελληνικού πολιτιστικού κέντρου Νυρεμβέργης και η δημιουργία κινήτρων για τους νέους. Τους στόχους αυτούς θα ήθελε να υπηρετήσει μέσω της ελληνικής Κοινότητας ή του δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νυρεμβέργης. Ως Θεσσαλός επιθυμεί βέβαια και την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων.