Συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούν Αμπάς είχε το βράδυ του Σαββάτου η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:  

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Υποδέχθηκα, με ιδιαίτερη χαρά, σήμερα τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής τον κ. Abbas συνοδευόμενο από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Abu Amr και τους ειδικούς συμβούλους του Προέδρου.

Είναι γνωστό ότι ο ελληνικός λαός συνδέεται με ισχυρούς, παραδοσιακούς  και στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τον παλαιστινιακό λαό. Δεσμοί που πηγαίνουν πίσω την ιστορία των δύο λαών. Σήμερα είχαμε μια πολύ φιλική, ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Επανέλαβα στον κ. Πρόεδρο την πάγια θέση της χώρας μας, ότι το Παλαιστινιακό βρίσκεται στη καρδιά των ζητημάτων της Μέσης Ανατολής. Γι' αυτό το λόγο, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η επίτευξη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία. Έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα θετικό ντόμινο εξελίξεων σε όλα τα ευρύτερα θέματα της περιοχής.

Με τον σχηματισμό Κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την πρόσφατη ανανέωση της πρότασης  της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας και τα πρώτα θετικά μηνύματα απ' το Ισραήλ, διανοίγονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικές προοπτικές για την προώθηση του ειρηνευτικού διαλόγου.

Εξέφρασα στον κ. Πρόεδρο τη σταθερή συμπαράσταση της Ελλάδος. Ο τακτικός και περιοδικός διάλογος μεταξύ του Προέδρου Abbas και του Πρωθυπουργό Olmert, είναι χρήσιμος, οικοδομεί την απαραίτητη εμπιστοσύνη και πρέπει να συνεχιστεί και να αποδώσει, για να υπάρξουν άμεσες λύσεις στα επείγοντα ζητήματα της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο τερματισμός της βίας, η εμπέδωση της ασφάλειας, η αποκατάσταση της ελεύθερης διακίνησης, η επιστροφή των παρακρατηθέντων φόρων και η απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη και των Παλαιστίνιων Υπουργών και βουλευτών, είναι ασφαλώς επείγοντα θέματα στα οποία θα πρέπει να υπάρξει άμεση λύση.

Θεωρούμε, επίσης, ότι οι διαβουλεύσεις αυτές υψηλού επιπέδου θα πρέπει να ενθαρρύνουν την προοπτική μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης όλων των πτυχών του τελικού καθεστώτος. Τελικός στόχος παραμένει η λύση των δύο κρατών στη βάση του οδικού χάρτη και των κριτηρίων του κουαρτέτου, με τον τερματισμό της κατοχής, την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβιώσει με ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ.

Είναι σημαντικό να αποσαφηνιστούν οι προοπτικές δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους, πιθανώς με ένα νέο χρονοδιάγραμμα. Θεωρούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα στείλει ένα σαφές, ισχυρό και συμβολικό πολιτικό μήνυμα.

Μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα θα μείνει παρούσα στις εξελίξεις στην περιοχή. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μέσω του διεθνούς μηχανισμού την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό, αλλά και να συμβάλουμε και να ενισχύσουμε τους θεσμούς της Παλαιστινιακής Αρχής.

Θεωρούμε ότι για την επανάληψη της απευθείας βοήθειας πέρα απ' τα τρία κριτήρια που έθεσε το κουαρτέτο, ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στις δηλώσεις και τις πράξεις των μελών της Παλαιστινιακής Αρχής.

Θα ήθελα, άλλη μια φορά, να τονίσω τη σταθερή ελληνοπαλαιστινιακή φιλία, να καλωσορίσω και πάλι τον Πρόεδρο Abbas. Είχα την ευτυχία να ξεκινήσουμε τις συναντήσεις μας στην Ιορδανία, όπου τον είχα καλέσει για πρώτη φορά και χαίρομαι που τώρα ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας.

Να τους επαναλάβω ότι η Ελλάδα, όπως το απέδειξε και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Επίσης, διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο Abbas ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει αυτές τις θέσεις και στο επερχόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα έχει ένα απ' τα βασικά θέματα τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

Να καλωσορίσω, επίσης, και τον Υπουργό Εξωτερικών, με τον οποίο από εδώ και πέρα θα έχουμε  μία ανοιχτή γραμμή. Καλώς ήρθατε στη χώρα μας.

κ. M. ABBAS: Ευχαριστώ θερμά κα Μπακογιάννη. Σας ευχαριστώ πραγματικά για τα λόγια που άκουσα από εσάς σήμερα και τα οποία ασπάζομαι απολύτως. Είχα την τιμή να σας δεχθώ στο Αμάν και, επίσης, είχα την τιμή να με δεχθείτε εσείς στη Νέα Υόρκη στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών.

Μπορεί να είναι, μόλις, η τρίτη μας συνάντηση κυρία Υπουργέ, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες, γιατί οι ελληνοπαλαιστινιακές σχέσεις και η ελληνοπαλαιστινιακή φιλία ανάγονται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Κυρία Υπουργέ, ποτέ οι Παλαιστίνιοι δεν αισθανθήκαμε την ανάγκη να καταβάλουμε ιδιαίτερες προσπάθειες για να πείσουμε τους Έλληνες για το δίκαιο της υπόθεσής μας, γιατί ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα ήταν πάντοτε υποστηρικτές των δίκαιων αιτημάτων όλων των λαών. Η Ελλάδα, επίσης, ήταν -πάντοτε- σταθερός υποστηρικτής του δίκαιου αιτήματός μας για μια δίκαιη λύση του εθνικού μας ζητήματος για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή μας.

Πρόσφατα, γνωρίζετε, ότι σύμφωνα με τη συμφωνία που επετεύχθη στη Μέκκα, σχηματίσαμε μια Κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το πρόγραμμα αυτής της Κυβέρνησης έχει δημοσιοποιηθεί και πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων και ότι μπορεί να γίνει -όπως ήδη έχει γίνει- αποδεκτό από εσάς.

Η άλλη σημαντική πρόσφατη εξέλιξη ήταν η Σύνοδος Κορυφής των αραβικών κρατών, η οποία επαναβεβαίωσε την αραβική πρωτοβουλία ειρήνης που είχε υιοθετηθεί για πρώτη φορά στη Σύνοδο Κορυφής της Βηρυτού το 2002. Αισθάνομαι ότι τώρα οι προϋποθέσεις όλες έχουν ικανοποιηθεί και μπορούμε να προχωρήσουμε προς την υλοποίηση του οράματος του Προέδρου Μπους και του κουαρτέτου, για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους για να προχωρήσουμε προς τη λύση των δύο κρατών.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι συναντήσεις μας με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Olmert, με τον οποίο συζητάμε ζητήματα της καθημερινότητας της ζωής των Παλαιστινίων, καθώς και ζητήματα που μπορούν – και ελπίζουμε –  να οδηγήσουν στην εξεύρεση λύσης.

Θέλω να εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, αλλά ιδιαίτερα προς την Ελλάδα και την Ελληνική Κυβέρνηση και θέλω να απευθύνω έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει αυτό το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο λαό μας. Γιατί η συνέχιση του εμπάργκο, το μόνο που θα καταφέρει είναι να οδηγήσει στην αύξηση του εξτρεμισμού. Και επειδή κανείς δεν θέλει να στηρίξει την ανάπτυξη του εξτρεμισμού, πιστεύουμε ότι ο παλαιστινιακός λαός θα πρέπει να βοηθηθεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, ώστε να οδηγηθεί η κατάσταση σε μία ομαλοποίηση.

Για άλλη μία φορά, κυρία Υπουργέ, θα ήθελα εκ μέρους της αντιπροσωπείας που με συνοδεύει και εμού προσωπικά, να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμή και τη χαρά της συνάντησης αυτής, με την ελπίδα να συναντηθούμε ξανά σύντομα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως κρίνετε κύριε Πρόεδρε τη σημερινή πρωτοβουλία του Ισραήλ να προσκαλέσει τον Βασιλιά της Ιορδανίας να απευθύνει ομιλία στο ισραηλινό κοινοβούλιο σχετικά με την αραβική πρωτοβουλία ειρήνης. Και το δεύτερο σκέλος της ερώτησης είναι, γιατί στην ευρωπαϊκή σας περιοδεία δεν περάσατε απ' το Βερολίνο, αν και υπάρχει η Γερμανική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

κ. M. ABBAS: Αυτό είναι το δεύτερο σκέλος της ευρωπαϊκής μου περιοδείας. Στο πρώτο σκέλος, φυσικά, είχα πάει και στο Βερολίνο και στο Λονδίνο. Εμείς δεν πρόκειται να εξαιρέσουμε καμία χώρα απ' τις περιοδείες μας, πόσο μάλλον μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θέλουμε να έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις χώρες.

Σε ότι αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, η αραβική Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε το σχηματισμό μιας διυπουργικής επιτροπής, η οποία με τη σειρά της αποφάσισε την επίσκεψη και την αποστολή αντιπροσωπειών σε διάφορες χώρες και αυτό, το βρίσκουμε πολύ φυσιολογικό.

Σε ότι αφορά στην πρωτοβουλία που μου αναφέρατε για την πρόσκληση αυτή, δεν έχω καμία ενημέρωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ, πως σκοπεύει η Αθήνα να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για το Παλαιστινιακό και τα άλλα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και ποια συστατικά πρέπει να έχουν οι προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας, ώστε να είναι επιτυχημένες.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η Ελλάδα έχει, πολλές φορές, επαναλάβει και σε φίλους και εταίρους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι θα χρειαστεί ενδυνάμωση της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας από την Ευρώπη. Θα χρειαστεί η Ευρώπη να μιλήσει με μία ενιαία φωνή, να είναι αποτελεσματική στην προσπάθειά της, διότι η Ελλάδα πιστεύει, όπως έχω -πολλές φορές- την ευκαιρία να πω, ότι η καρδιά του προβλήματος της Μέσης Ανατολής είναι το Παλαιστινιακό.

Αλλά χρειάζεται να είμαστε παρόντες, ουσιαστικά παρόντες, και οικονομικά και πολιτικά για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον παλαιστινιακό λαό και ταυτόχρονα την ειρηνευτική πρωτοβουλία. Είναι μία καλή στιγμή. Οι συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Abbas και του Πρωθυπουργού κ. Olmert είναι στη σωστή κατεύθυνση και προς τα εκεί πρέπει, από κοινού, να δουλέψουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την αραβική πρωτοβουλία τη θεωρεί διακήρυξη αρχών ή σχέδιο ειρήνης;

κ. M. ABBAS: Είναι διακήρυξη αρχών που οδηγεί στην ειρήνη. Είναι μία πρωτοβουλία που πρόσεφεραν οι αραβικές χώρες για διαπραγμάτευση και συζήτηση. Είναι μία ισορροπημένη πρωτοβουλία. Γιατί η πρωτοβουλία αυτή ζητά από το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα εδάφη που κατέλαβε το 1967 και ως αντάλλαγμα αυτού, 57 χώρες ισλαμικές και αραβικές θα είναι τότε πρόθυμες να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Πιστεύω ότι είναι μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, όπως και εξαιρετικά αναγκαία είναι η υλοποίησή της, προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη στην Μέση Ανατολή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε η επίσκεψή σας στην Ευρώπη αποσκοπεί σε πολλούς στόχους. Αφενός θέλετε να τους πείσετε να άρουν το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στον παλαιστινιακό λαό, αφετέρου να ξανακινήσει η ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση προς τους Παλαιστινίους. Πείτε μας ποιους θετικούς στόχους έχετε πραγματοποιήσει, μέχρι τώρα, σε αυτή την περιοδεία.

κ. M. ABBAS: Όντως, όλα αυτά τα θέματα που αναφέρατε τα θίγουμε και τα θίξαμε σε όλες μας τις επαφές με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες που συναντηθήκαμε μέχρι τώρα: το εμπάργκο, την οικονομική ενίσχυση, την Κυβέρνηση εθνικής κοινότητας και την αραβική πρωτοβουλία ειρήνης. Είχαμε από παντού και από όλους, θετική ανταπόκριση. Ελπίζουμε, σύντομα, να έχουμε και πρακτική υλοποίηση αυτής της θετικής ανταπόκρισης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, η κα Υπουργός αναφέρθηκε στην απελευθέρωση και ενός στρατιώτη. Ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με αυτό και σχετικά με το που βρίσκεται ή αν βρίσκεται εν ζωή ο δημοσιογράφος του BBC.

κ. M. ABBAS: Χθες συγκεκριμένα με ρώτησαν για την τύχη του Βρετανού δημοσιογράφου και είπα ότι είναι ζωντανός και ότι καταβάλλουμε προσπάθειες για να αφεθεί ελεύθερος. Σε ότι αφορά στην τύχη του Ισραηλινού στρατιώτη, καταβάλλουμε -και εκεί- προσπάθειες για να αφεθεί ελεύθερος, γιατί θέλουμε να αφεθεί ελεύθερος και να γυρίσει στην οικογένειά του. Ταυτόχρονα, όμως, λέμε ότι υπάρχουν 10.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα -όπως και εμείς άλλωστε- να ζητάμε την απελευθέρωσή τους.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ευχαριστούμε.

*Φωτογραφίες: Αντώνης Δούκας