ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ 

Σοβαρότατα εσωτερικά προβλήματα, τα οποία  ταλανίζουν και θέτουν θέμα ενότητας φαίνεται πως αντιμετωπίζει εδώ και καιρό η ιστορική ομογενειακή οργάνωση "Παμμακεδονική".  Ο ιστορικός οργανισμός που  αντιπροσωπεύει τον Ελληνισμό της Αμερικής, με πολλούς αγώνες  στο  λεγόμενο μακεδονικό ζήτημα εδώ και δεκαετίες, βρίσκεται  ενώπιον μιας εσωτερικής κρίσης, η οποία βγαίνει στην επιφάνεια μόλις σήμερα και ουδείς μπορεί να γνωρίζει πού θα καταλήξει αν δεν υπάρξει καταλλαγή, νηφαλιότητα, σύνεση και προ πάντων ψυχραιμία. Όπως αποκαλύπτουμε σήμερα για πρώτη φορά, τα προβλήματα που φαίνεται πως υπάρχουν εδώ και καιρό στους κόλπους του οργανισμού  αναδεικνύει η παραίτηση βόμβα του Ύπατου Γενικού Γραμματέα της οργάνωσης  κ. Θεόδωρου Τόσκου. Πρόκειται για ένα δραστήριο στέλεχος που προέρχεται από το σύλλγο των  Καστοριανών που κατά κοινή ομολογία έχει προσφέρει από οποιοδήποτε πόστο και αν υπηρέτησε και το κυριότερο πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο! 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του πρώην Κυβερνήτη της Παμμακεδονικής στη  Πολιτεία της Φλόριδας Στέλιου Σεβαστού  "όσο είναι πρόεδρος ο Σπηλιάκος  απέχω και εγώ όπως και άλλα στελέχη  από την μεγάλη οργάνωση αντιδρώντας στη φιλοσοφία  του αποφασίζομεν και διατάσομεν"  

Η παραίτηση του κ. Τόσκου  με μια επιστολή καταπέλτη- εναντίον κυρίως του προέδρου κ.Πάνου Σπηλιάκου- αλλά και της νοοτροπίας που φαίνεται να επικρατεί στις τάξεις της ιστορικής οργάνωσης, ανοίγει τους ασκούς του αιόλου για την Παμμακεδονική η οποία στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα θρύλο γύρο από το όμομα και τους αγώνες της.

Το Greek American News Agency, ερεύνησε το θέμα αμέσως μετά τη παραίτηση και τις καταγγελίες του κ. Τόσκου και κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ κι μιλώντας με άλλα εξίσου δυναμικά στελέχη όπως ο Ηλίας  Νεοφυτίδης, πρόεδρος του Μακεδονικού Κέντρου και  διευθυντής του Μακεδονία TV,  διαπίστωσε ότι υπάρχουν και άλλα εξίσου  σοβαρά προβλήματα που έρχονται στην επιφάνεια μετά την παραίτηση του Θεόδωρου Τόσκου.

Προβλήματα τα οποία, όπως μας είπε και ο κ. Νεοφυτίδης  θα τα αναφέρει στην αναφορά την οποία ετοιμάζει με αφορμή την παραίτηση του κ. Τόσκου για την οποία τόνισε ότι λυπάται ενώ δεν έκρυψε την ενόχληση του για όσα αναφέρει σχεδόν αυθαίρετα στο newsletter της Παμμακεδονικής ο πρόεδρος κ. Πάνος Σπηλιάκος. Σήμερα παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή παραίτησης του κ. Θεόδωρου  Τόσκου και εν συνεχεία σε επόμενες συνδέσεις θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε ολόκληρες τις δηλώσεις που έκανε  ο κ. Νεοφυτίδης καθώς και άλλα πολλά που κατέγραψε το ρεπορτάζ και η έρευνα του Greek American News Agency.

Από το ύφος και τα όσα αναφέρονται στην επιστολή βόμβα του Θ. Τόσκου η οποία ξεχειλίζει από θυμό και αγανάκτηση γίνεται αντιληπτό ότι η παραίτηση αυτή απλά αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου ενώ υπάρχουν και άλλα ζητήματα που αναμένεται να έρθουν στο φως τη δημοσιότητας. Ένα από αυτά είναι ο παραγκωνισμός ιστορικών στελεχών όπως ο κ.Νεοφυτίδης  του οποίου η δράση και η προσφορά είναι αναγνωρισμένη όχι μόνο σε παναμαερικανικό επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα. Ο ίδιος από σεμνότητα όταν του θέσαμε το θέμα δεν θέλησε να δώσει συνέχεια είναι όμως γενική διαπίστωση πως τα όσα καταγράφει στην επιστολή παραίτησης του ο κ. Τόσκος φαίνεται πως δεν αντιπροσωπεύουν μόνο τον ίδιο αλλά και άλλα πολλά στελέχη που αισθάνονται επίσης παραγκωνισμένα. 

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗς ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ   

Απριλίου 14, 2007

Παμμακεδονική Ενωση ΗΠΑ

Φεβρουαρίου 3, 2007     ( αρχ.  Δεκεμβρίου 12, 2006)

Δεν είναι εφικτό, αγαπητοί μου, να είναι κανείς εκλεγμένο μέλος σε μια  Υπάτη Εκτελεστική Επιτροπή, να παρακάμπτεται ολοσχερώς, να βρίσκεται εν αγνοία της πορείας, της δράσης, και των αποφάσεων των λοιπών "εκτελεστικών", και να του ζητείται να επικυρώνει επιβαλλόμενα έγγραφα (διερωτούμενης ποιότητας, επιπλέον), για σημαντικές υποθέσεις που φέρουν βαρύτητα και έχουν αντίκτυπο στα δρώμενα της Ομογένειας, αντιπροσωπεύοντας και αντικατοπτρίζοντας μια εξέχουσα ολομέλεια.

Η Υπάτη Γραμματεία της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ έχει παρακαμφθεί, εσκεμμένα, και όχι πρόσφατα, και έχει καταστεί μή αναγκαία.

Σατραπισμοί, ντιρεκτοράτα, και ορθολογισμοί ανθρώπων περιβαπτισμένων στην αυτοσπουδαιότητά τους, που εθάμπωσαν πολλούς–όχι ευτυχώς όλους, και που εκδηλώθηκαν απο την αρχή της θητείας μου, επέφεραν μόνο εμπόδια και δυσλειτουργία, έχουν πλέον φθάσει σε κρίσημη μάζα και αδιέξοδο.

Πέραν του υποτιμητικού, είναι και επικίνδυνο να βρίσκεται κανείς αποδέκτης de facto αποφάσεων, θέσεων, και επικρίσεων για θέματα στην διάπλαση και διαμόρφωση των οποίων δεν κάν εζητήθη συμβολή, αν και το απαιτεί η θέση.

Αυτοί είναι άλλωστε οι καρποί που λογικά συνεπάγονται και επακολουθούν αυταρχισμούς της τάξης του "Πρόεδρος είμαι ό,τι θέλω κάνω", "ό,τι πώ εγώ γίνεται", "εγώ ορίζω, αποφασίζω και διατάσσω", "δικαίωμά μου είναι μιά και δεν καταφέρατε ως γνωστόν να εκλεγείτε εις το αξίωμα", και όλοι εσεις οι άλλοι παραμείνατε στην σκάφη εν όψη τρικυμίας; " κατά τα άλλα, Δοξάστε με".

Και βέβαια, δεν γίνεται να αμεληθεί το οτι ο Αρχων έχει την παντοδυναμία, αν όχι την μαλλακία, να κρινει το άν και πώς κανεις "πιστεύει εις τον Θεόν"…

Δέν έχει κανείς το δικαίωμα να φέρεται στούς συνεθελλοντές του με τέτοιο τρόπο, ιδιαίτερα σε σοβαρές οργανώσεις που καυχιούνται δημοκρατικούς θεσμούς.  Σαφώς, όμως υπάρχουν και αυτοί που αυτόπρακτα συνηγορούν τέτοιες καταστάσεις, διαστρέφουν, και αποτρέπουν την πρόοδο, διευκολύνοτας την περιπλάνηση και την αποτυχία των σκοπών μας, δημιουργόντας τελματώδη φράγματα και δυσλειτουργία.

Σας ανακοινώνω ετσι την απόφασή μου να απέλθω απο την εικονική πλέον θέση του

Υπάτου Γραμματέα της Παμμακεδονικής Ενωσης Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, τέως αξίωμα, που η Χρηστή ολομέλεια της Οργάνωσης δις μου εμπιστεύθηκε.

Δεν μπορώ να παραμείνω σε μια κατάσταση όπου έχοντας παρακαμφθεί, μου καταλογίζονται και μου επιδίδονται ευθύνες, καθώς γελοιοποιείται και προσφέρεται η παράκαμψη αυτή ως αδυναμία.

Η απόφασή μου αυτή να αποχωρήσω γίνεται μετά από πολλή ψυχική έρευνα και οδύνη. 

Ειναι για εμένα θέμα Τιμής, Αξιών, και Αξιοπρέπειας.

Δεν έχω καμμία ανάγκη, ούτε επιθυμία, να έχω σχέση με μιά τέτοια κατάσταση όπου η ανώμαλη διύληση και η εξωπραγματική μικροπρέπεια διακατέχουν και διακυβερνούν Ιερά και Οσια της Ομογενειακής μας πραγματικότητας, και του Αγώνα μας, και έχουν φθάσει πλέον να "διακοσμούν" οχι να στολίζουν το φωτοστέφανο του Ελληνισμού στο αποκορύφωμα του πεζού της μετριότητας των ορίων των ικανοτήτων τους.

Τα διαμάντια μας τα αποσιωπούμε και τα κρύβουμε, και, αν κάνει κανένα απο αυτά και λάμψει,σπεύδουν οι κόλακες και οι…δούλοι να τα λασπώσουν και να τα υποβιβάσουν.

Παρατώ τους άνανδους που άπρακτα επιτρέπουν την κατάσταση αυτή να ευδοκιμεί, και που συνάμα ψάχνουν σε άχυρα για λόγους και αφορμές να καταλογήσουν ευθύνες, προσποιούμενοι γλυερόυς διπλομάτες, ημίσοφους δημογέροντες, και νηφάλιους Ποντίους Πιλάτους.  Ακούονται δε, βοερά τα αργύρια…

Τέτοιοι άνθρωποι, Δίχως όραμα, Χωρίς χαρακτήρα και τιμή, Χωρίς σπονδυλική στήλη,

Δέν αξίζουν τον εθελοντισμό μου.

Δέν αξίζουν τον εθελοντισμό κανενός.

Υποτιμούν την νοημοσύνη και τον Ελληνισμό απανταχού.

Στους ανθρώπους που πραγματικά όμως με τίμησαν με την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους την Ιερή, βλέποντας στο πρόσωπό μου ικανότητες που θα συμπλήρωναν τις δυνάμεις της Οργάνωσής μας και θα ανέβαζαν περαιτέρω τα κοινά και το σύνολό μας,

σε αυτούς δηλώνω με Υπέρτατο Σεβασμό και Λύπη οτι δέν ειναι πλέον δυνατή η παραμονή μου και ο αγώνας μου να καρποφορήσουν στο το παρών περιβάλλον, οπου η φωνή τους δια της δικής μου, σε Υπατο επίπεδο, δεν βούλεται γίνει ακουστή, πόσο μάλλον σεβαστή.

Σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ για την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας, και καλύτερα μάλλον θα γίνετε ακουστοί εκτός του παρόντος status quo.

Εύχομαι το μέλλον να φέρει αρμόζουσες αλλαγές.

Χαίρομαι ωστόσο για Δύο τουλάχιστον γεγονότα που υφίστανται:

Πρώτον, το Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών βρίσκεται στα άξια χέρια του Ηλία Νεοφυτίδη, και φαίνεται οτι υπάρχει και ικανότατος διάδοχος στο πρόσωπο του Λάζαρου Σαμλίδη, και,

Δεύτερον, στην ηγεσία του ΣΑΕ ΗΠΑ βρίσκεται νεοεκλεχθείς ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ένας σπουδαίος άνθρωπος, με πραγματικές Ικανότητες και Οραμα.

Αποχωρώ όπως ήλθα, με το κεφάλι Ψηλά, και με το μέτωπο Καθαρό.

Δέν υποτίμησα ποτέ την νοημοσύνη σας, αλλά ούτε και την δική μου, και σε ό,τι έπραξα και είπα, όπου σας αντιπροσώπευσα, τό έπραξα πιστεύω Πανάξια, όπως άλλωστε σας Αξίζει, όπως το απαιτεί ο Αγώνας, και όπως Αρμόζει στο Γένος μας.

Με Τιμή και Σεβασμό,

Θεόδωρος Α. Τόσκος