Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής  κ. Mahmoud Abbas.

Μετά την συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: «Είχα σήμερα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Mahmoud Abbas που επισκέπτεται τη χώρα μας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα υπήρξε πάντα ένας σταθερός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο Abbas ότι και σήμερα έχει την πλήρη ενεργό υποστήριξή μας για την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους.

Υποστηρίζουμε σταθερά ότι η μόνη λύση στο Παλαιστινιακό πρόβλημα είναι η ειρηνική συνύπαρξη δύο κρατών -του Ισραήλ και του Παλαιστινιακού κράτους- μέσα σε ασφαλή και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα. Αυτήν την λύση έχει προκρίνει, εδώ και δεκαετίες, η διεθνής κοινότητα και σήμερα οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ για την υλοποίησή της.

Στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Abbas για να προχωρήσει ο ειρηνευτικός διάλογος, ιδίως μετά τη Συμφωνία της Μέκκας, τη συγκρότηση Παλαιστινιακής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και την ανανεωμένη σημαντική Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία.

Άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σύμφωνα και με τα κριτήρια του Διεθνούς Κουαρτέτου. Πιστεύουμε ότι η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, με το συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ του Προέδρου Abbas και του Πρωθυπουργού Olmert, θα επιτρέψουν την ουσιαστική διαπραγμάτευση και την αναζήτηση δίκαιης, βιώσιμης και οριστικής λύσης στα μείζονα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Και βιώσιμη λύση σημαίνει βιώσιμο δημοκρατικό Παλαιστινιακό Κράτος που θα συμβιώνει ειρηνικά και σε αμοιβαία ασφάλεια με το Ισραήλ.

Η Ελλάδα, τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δραστηριοποιείται για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και, ταυτόχρονα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη. Παραμένουμε πάντα έτοιμοι να στηρίξουμε και διμερώς τη διαπραγματευτική διαδικασία.     

Η επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος είναι καθοριστικής σημασίας για να υπάρξουν προϋποθέσεις ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, από τη Μεσόγειο ως τον Κόλπο. Για το λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους προώθησης της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης και να εργαζόμαστε για την εδραίωση της ειρηνικής συμβίωσης του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού.

Θέλω, για μια ακόμη φορά, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Mahmoud Abbas για την επίσκεψη, για την πολύ χρήσιμη συνομιλία που είχαμε».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ (Απομαγνητοφωνημένο κείμενο διερμηνείας): Ευχαριστώ θερμά τον Εξοχότατο Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή για την υποδοχή του σήμερα. Με τη φιλοξενία του σήμερα αλλά και όταν είμαι φιλοξενούμενος οποιουδήποτε Έλληνα αξιωματούχου, αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στην πατρίδα μου. Αισθανόμαστε ότι δεν χρειάζεται να καταβάλλουμε ιδιαίτερες προσπάθειες για να πείσουμε τους Έλληνες – είτε την ελληνική Κυβέρνηση είτε τον ελληνικό λαό – να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά μας ή να μας προσφέρουν βοήθεια. Η ελληνική Κυβέρνηση δεν χρειάζεται να πεισθεί, γιατί έχουμε αισθανθεί ότι η Ελλάδα πάντοτε ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματά μας. Και αυτό δεν είναι φιλοφρόνηση, είναι η αλήθεια.

Αυτή είναι η πολιτική της Ελλάδας, εδώ και πολλά χρόνια. Γι΄ αυτό θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μας και την ευγνωμοσύνη μας στον Εξοχότατο κύριο Πρωθυπουργό, την Κυβέρνησή του και τον ελληνικό λαό για τη στάση αυτή και για τη βοήθεια  που μας προσφέρει η Ελλάδα, είτε σε διμερές επίπεδο – οικονομικά και πολιτικά – είτε στο διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλήσαμε σήμερα για τη συμφωνία της Μέκκας, που οδήγησε στη δημιουργία της Κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Παλαιστίνη. Μιλήσαμε επίσης για την αραβική πρωτοβουλία ειρήνης. Θεωρούμε ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που αξίζει να υλοποιηθεί γιατί προσφέρει μια ισορροπημένη λύση, τόσο για τους Ισραηλινούς, όσο και για τους Παλαιστίνιους και τους Άραβες, αφού καλεί το  Ισραήλ να αποχωρήσει από τα εδάφη που κατέλαβε το 1967 και, ταυτόχρονα, καλεί τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Άρα, η πρωτοβουλία αυτή είναι αξιόλογη και σημαντικότατη. Επίσης συζήτησα με τον κ. Πρωθυπουργό το όραμα του Προέδρου Μπους για τη δημιουργία δύο κρατών, ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, βιώσιμου και δημοκρατικού που θα ζει ειρηνικά δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, σε συνθήκες ασφαλείας. Αυτές είναι οι πολιτικές αρχές. Είναι αποδεκτές διεθνώς και σε εθνικό επίπεδο. Αυτά θέλουμε να συζητήσουμε με τον κ. Olmert.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Olmert, γνωρίζετε ότι συναντιόμαστε κάθε δύο εβδομάδες. Διατηρούμε μια σχέση και θέλουμε να εξελιχθεί η σχέση αυτή, ώστε να φτάσουμε σε  διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Ελπίζουμε ότι στην αμέσως επόμενη περίοδο, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και βεβαίως με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα καταφέρουμε κάποια πρόοδο, ώστε να επιτύχουμε  την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, γιατί είναι πλέον δεδομένο και αναγνωρισμένο από όλους ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και η επίλυση της Αραβοϊσραηλινής διένεξης μπορεί να επιλύσει και να σβήσει όλες τις εστίες έντασης στον κόσμο. Εξ ου και το ενδιαφέρον μας σε αυτή την περιοδεία. Kάνουμε αυτή την περιοδεία για να διακηρύξουμε σε όλο τον κόσμο αυτές τις θέσεις και τις αρχές μας. Λέω προς όλο τον κόσμο ότι εμείς έχουμε δημιουργήσει μια Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία εκφράζει τη βούληση του παλαιστινιακού λαού και παρακαλούμε να αρθεί το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στον λαό μας, γιατί ο παλαιστινιακός λαός υπέφερε και υποφέρει αρκετά από αυτό τον αποκλεισμό, εδώ και ένα χρόνο. Ο παλαιστινιακός λαός ζει μια τραγωδία σε κοινωνικό, οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο. Εάν ο κόσμος, εάν η διεθνής κοινότητα θέλει να μας βοηθήσει, πρέπει να άρει αυτό τον αποκλεισμό, ώστε να  μπορέσει ο λαός μας να ζήσει μια φυσιολογική ζωή και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια πολιτική λύση που να δώσει τέρμα στη διαμάχη αυτή και να επικρατήσει ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Για άλλη μια φορά ευχαριστώ θερμά Εξοχότατε Κύριε Καραμανλή».