Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας

Πολλές φορές, εμείς οι… Αριστεροί, στην προσπάθειά μας να φανούμε μεταξύ άλλων και διεθνιστές και δημοκρατικοί και… ουμανιστές, καμιά φορά οι επιλογές μας αποδεικνύονται λανθασμένες και πολύ δε περισσότερο, σε κάποιες περιπτώσεις, αποκτούν και ρατσιστικό χαρακτήρα και αν όχι ρατσιστικό, σίγουρα εκμεταλλευτικό, προκειμένου, σαν κόμματα, να ενισχυθούμε εκλογικά. Όσο οι Έλληνες Πολίτες είναι εγκλωβισμένοι στα πλοκάμια του διπολισμού, στόχος είναι ο μετανάστης. Και στόχος ίσον ψήφος και οι άμοιροι μετανάστες, που όλοι γνωρίζουν τα προβλήματά τους, προσφέρονται στους κομματικούς χώρους βεβαίως και της Αριστεράς. Μόνο που αυτοί οι στόχοι, κάποιες φορές αποδεικνύονται και αντιφατικοί και αντιδημοκρατικοί. Και εξηγούμαστε.  

Αναφερόμαστε στο αναφαίρετο και παράλληλα στραγγαλισμένο δικαίωμα της Επιστολικής Ψήφου των Ελλήνων Αποδήμων (μετανάστες είμαστε κι εμείς φίλοι της Αριστεράς, ξεχασμένοι και παραγκωνισμένοι και από την Αρισερά) που αυτόν τον καιρό γίνεται μεγάλη κουβέντα από τα ελληνικά κόμματα, ΚΚΕ, ΣΥΝ, Πασόκ και Ν.Δ. η οποία, Ν.Δ. κάποια στιγμή «έσκυψε» και προώθησε αυτό το μεγάλο θέμα για τα παρακάτω.

Βέβαια με τα συμπαρομαρτούντα της Ν.Δ. που δεν έχουν αρχή και τέλος και που μόνο ένας αλλήθωρος δε θα μπορούσε να δει ή τουλάχιστον να φανταστεί, με όσα λοιπόν συμβαίνουν στους χώρους του κυβερνώντος κόμματος, δυστυχώς, ανατρέπεται και η δική μας αξίωση που υποστηρίζαμε ότι: «Εάν ο πρόεδρος της Ν.Δ. και Πρωθυπουργός της Χώρας κ. Κ. Καραμανλής, όταν κατά τη διάρκεια της 6ης Τακτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ανακοίνωνε τη δυνατότητα παροχής ψήφου στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, δρομολογούσε αυτή τη δυνατότητα  α μ έ σ ω ς  στην πορεία τής εφαρμογής της «εδώ και τώρα», δε θα σήκωναν «καπνό» οι δυο λέξεις  «μ ε θ ε π ό μ ε ν ε ς»  εκλογές  στο χώρο της Διασποράς.

Ωστόσο είναι βέβαιο, εάν πράγματι υπάρχει η βούληση της άρσης τής απαράδεκτης καθυστέρησης (αφαίρεσης ταιριάζει καλλίτερα) του πανανθρώπινου δικαιώματος των Αποδήμων να ψηφίζουν, εμείς πιστεύουμε ότι ακόμα υπάρχει αρκετός καιρός να προλάβουν, όταν μάλιστα ο κ. Πρωθυπουργός προτίθεται να εξαντλήσει την τετραετία». (Η Επιστολική Ψήφος των Αποδήμων έρμαιο στο Μητροπολιτικό «τρέχα-γύρευε. Τρίκαλα Μάρτιος 15 2007).

Εάν και εφόσον η Ν.Δ. καταφέρει και εξαντλήσει την τετραετία (εμείς λέμε μακάρι, βέβαια θα πρόκειται για»θαύμα» ή για μεγάλη αλχημεία) τότε μένουμε στην αξίωσή μας. Διαφορετικά μένουμε στο Μητροπολιτικό «τρέχα-γύρευε».

Πάρα αυτά (κι εδώ θα «ξεράσουμε» την ουσία του θέματος), όσο αφορά την Επιστολική Ψήφο, τους μετανάστες και τα κόμματα της Αριστεράς, εδώ λοιπόν πρέπει κανείς να τραβά τα μαλλιά του όταν το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών.

«Την αντίθεσή τους στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις εθνικές εκλογές από τους Έλληνες που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ. Στην ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ εκφράζεται η αντίθεση του κόμματος ως προς την αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας και επισημαίνεται-μεταξύ άλλων- ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται με το προσχέδιο νόμου «εγκυμονούν μεγάλο κίνδυνο αλλοίωσης της θέλησης του λαού μας, με την τεχνητή διόγκωση του εκλογικού σώματος».

Αναφέρεται επίσης ότι η συμμετοχή ψηφοφόρων «που στο μεγαλύτερο μέρος τους, δεν θα έχουν τη στοιχειώδη επαφή και ενημέρωση για τις εξελίξεις στην χώρα μας», μπορεί να οδηγήσει στην αλλοίωση και νόθευση της εκλογικής βούλησης του ελληνικού λαού».( Παρασκευή, 13 – 04 – 2007 Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ».

Απ' όσο καταλαβαίνουμε απ' την παραπάνω ανακοίνωση, ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ελληνισμός της Διασποράς δε φαίνεται να απασχολεί το ΚΚΕ ενώ σε άλλη ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων διαβάζουμε:

«Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως ένα σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης και προσπαθεί να δυναμώσει η ταξική ενότητα Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων. Πάλη ενάντια στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία, σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τη νομιμοποίηση των μεταναστών, για το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη σύνταξη, στην Υγεία, στην Πρόνοια, για τα δημοκρατικά δικαιώματα…» (Ριζοσπάστης 22.04-2007).

Σίγουρα θα προκύψουν προβλήματα «αρπαγής) ψήφων (σιγά ντε, και τι έγινε, τάχα οι Έλληνες δε τα γνωρίζουν αυτά) αλλά εν πάσει περιπτώσει γι' αυτό έχουμε κοινοβούλια και κόμματα στην Αντιπολίτευση και μάλιστα Αριστερά για να φροντίσουν για την ομαλή και τίμια διεξαγωγή των εκλογών των Ελλήνων της Διασποράς και όχι να αντιτίθενται και μάλιστα όχι για πρώτη φορά.

Ανεξάρτητα από τα προβλήματα της Ελλάδας και τις απόψεις των κομμάτων, θα επανέλθουμε στο θέμα της Επιστολικής Ψήφου και δεν θα σχολιάσουμε περισσότερο, διότι ήδη το κάναμε στις πρώτες αράδες. Μόνο που δεν καταλαβαίνουμε όταν γίνεται λόγος για διεθνισμό, για μετανάστες, για ρατσισμό, για αντιλαϊκές πολιτικές και άλλα παρεμφερή, τι εννοούν τα κόμματα της Αριστεράς; Πιστεύουν αλήθεια, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, πως ο ελληνισμός της διασποράς «δεν θα έχουν τη στοιχειώδη επαφή και ενημέρωση για τις εξελίξεις στην χώρα μας;»

Ε.Ε. Ελλάδα,  Απρίλης 24  2007