Μετά την ανάλυση και παρουσιάση του θέματος από το Greek American News Agency το οποίο ανέκυψε ως μη όφειλε  μετά την ανταπόκριση του συναδέλφου ανταποκριτή της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ Θανάση Τσίτσα, για άρθρο του εκδότη του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ κ. Αντώνη Διαματάρη,το οποίο  θεωρήθηκε από ομογενείς προκλητικό  και προσβλητικό,  το θέμα πέρασε και σε άλλα ηλεκτροινικά ΜΜΕ. Σήμερα η νέα ηλεκτρονική εφημερίδα Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ μεταδίδει  σχετικό ρεπορτάζ το οποίο και σας μεταφέρουμε αυτούσιο.  

 

Δημοσιογραφικά «βέλη» με φόντο τις ΗΠΑ

Πέμπτη 26/04/2007 16:01

 

Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του ανταποκριτή της «Ελευθεροτυπίας», στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα και του εκδότη και διευθυντή της εναπομείνασας ημερήσιας εφημερίδας της Νέας Υόρκης, του «Εθνικού Κήρυκα», Αντώνη Διαματάρη. Αφορμή αποτέλεσε η ανταπόκριση του πρώτου (δημοσιεύθηκε στην «Ελευθεροτυπία», στις 23 Απριλίου), στην οποία «φιλοξενούσε» αντιδράσεις των ομογενών, για το κύριο άρθρο του δεύτερου, αναφορικά με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.
Ο Αντώνης Διαματάρης έστειλε στην εφημερίδα του Νέου Κόσμου, την παρακάτω επιστολή: «Με αφορμή δημοσίευμα στην ‘Ελευθεροτυπία’, της Δευτέρας 23 Απριλίου 2007, βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση, ως εκδότης – διευθυντής του ‘Εθνικού Κήρυκα Νέας Υόρκης’, να σας επισημάνω τα κάτωθι:

Είναι ανάξια απαντήσεως τα όσα εξωπραγματικά περιέχονται σε δυσφημιστικό, χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας σας, σχετικά με την Ομογένεια και τον ‘Ε.Κ.'. Θα αρκεστώ σ' αυτό: Δεν έχει ανάγκη επίδειξης περγαμηνών δημοκρατικής συνείδησης η Ομογένεια και ο ‘Ε.Κ.' σε κανέναν, τουλάχιστον όχι σε αυτούς, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Εκφράζω τη λύπη μου για τη σκόπιμη παραπληροφόρηση από τον ανταποκριτή σας στη Νέα Υόρκη. Το γιατί, το γνωρίζει αυτός και μόνον. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι θίγει την εγκυρότητα της εφημερίδας σας. Σημειώνω με αγανάκτηση ότι μια, έστω επιπόλαια, ματιά στο σύνολο του άρθρου μου και στο πλουσιότατο ένθετο, που ήταν αφιερωμένο στα 40 χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, θα ήταν αρκετή να αποστομώσει και τον πλέον κακόβουλο. Για την ιστορία, αναφέρω ότι οι πραγματικοί αντιστασιακοί της Νέας Υόρκης γνωρίζουν καλά τη δράση μου, κατά τη διάρκεια της χούντας. Για την αποκατάσταση της αλήθειας σάς επισυνάπτω το σχετικό άρθρο από το αφιέρωμα στο ένθετο ‘Περιοδικό' του ‘Ε.Κ.'.
Σας ευχαριστώ, με την ελπίδα ότι θα αποκαταστήσετε την αλήθεια».

Και η απάντηση του Θανάση Τσίτσα…

«Δεν αντιλαμβάνομαι τη συνωμοσιολογική ορολογία, που χρησιμοποίησε ο εκδότης του ‘Εθνικού Κήρυκα' και τις κατηγορίες που εξαπέλυσε, ότι η ανταπόκρισή μου από τη Νέα Υόρκη είχε στοιχεία ‘σκόπιμης παραπληροφόρησης' και ήταν ‘δυσφημιστική'. Ούτε αντιλαμβάνομαι γιατί σπεύδει να εκδώσει, για τον εαυτό του και την εφημερίδα, πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Δεν του τα ζήτησε κανείς. Ουδεμία πρόθεση είχα να σχολιάσω το άρθρο, αλλά να καταγράψω τις αντιδράσεις, με δηλώσεις και ρεπορτάζ. Ας απαντήσει λοιπόν και ας διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί ο εκδότης του ‘Εθνικού Κήρυκα', στους ομογενείς και στο αναγνωστικό του κοινό. Το ρεπορτάζ μου πραγματοποιήθηκε ύστερα από αντιδράσεις ομογενών, που διαμένουν στη Νέα Υόρκη και διότι στο σχετικό του άρθρο έγραψε ότι:
1) Η ομογένεια και οι Έλληνες στη μητέρα πατρίδα αντέδρασαν με ‘ανακούφιση' στην έλευση της δικτατορίας και
2) Κανείς στην ομογένεια, αν και μπορούσε, δεν αντιστάθηκε.
Επί της ουσίας, στην επιστολή του στην ‘Ε' δεν μας διευκρίνισε και πάλι, τι ακριβώς εννοεί στους δύο παραπάνω ισχυρισμούς και πού υπάρχει η ‘παραπληροφόρηση'. Όπως οφείλαμε την περασμένη Κυριακή, του ζητήσαμε – μεταξύ άλλων – να καταχωρίσουμε την άποψή του στο ρεπορτάζ. Ο ίδιος δεν θέλησε να απαντήσει αυτοπροσώπως. Μέσω μιας γραπτής του δήλωσης – την οποία και καταχωρίσαμε στη ‘Ε' – ανέφερε ΜΟΝΟ ότι ‘η παράγραφος μιλά από μόνη της'. Επίσης, ο κ. Διαματάρης απέφυγε να απαντήσει στους διαμαρτυρόμενους ομογενείς γιατί αποδέχθηκε ο ‘Εθνικός Κήρυκας' να δημοσιεύσει πληρωμένη και ξένη καταχώριση, με ανακοίνωση υμνητή της χούντας, που επαινούσε την 21η Απριλίου, στο ίδιο φύλλο μάλιστα, που είχε αφιέρωμα, για τα 40 χρόνια από την επέτειο του πραξικοπήματος…».

ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ LINK http://www.e-liberta.gr/site/content.php?artid=3607

ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΜΑΖΙ ΜΕ  ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΑΘΕΑΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΕΝΟΧΛΗΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΔΩ ΣΤΗ ΝΥ, ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ  ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://www.greekamericannewsagency.com/gana/index.php?option=com_content&task=view&id=1997&Itemid=83

ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΟ "ΕΠΙΜΑΧΟ" ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ  ΑΝΤΩΝΗ ΔΙΑΜΑΤΑΡΗ

http://www.greekamericannewsagency.com/gana/index.php?option=com_content&task=view&id=2003&Itemid=83