Η εφημερίδα ΤΟ ΑΡΘΡΟ  με τη συνεργασία του Greek American News Agency δημοσιεύει σήμερα Κυριακή 29 Απριλίου {2007} ένα δισέλιδο αποκαλυπτικό αφιέρωμα στην παρέλαση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου.

NEW YORK  5th Avenue :   Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ 

ellhnikes_shmaies_sth_5h.jpgΠως το μεγαλύτερο glamour event των διάσημων, και επώνυμων  ελλήνων της Αμερικής που οργανώνεται για να τιμήσουμε τους ήρωες του 1821, μετατράπηκε σε  μια πανάκριβη  τηλεοπτική  υπέρ παραγωγή live με κεντρικό πρωταγωνιστή τον εκκεντρικό Ελληνοαμερικανό υποψήφιο δήμαρχο για το δήμο της Νέας Υόρκης  Γιάννη Κατσιματίδη, gust star την Άννα Βίσση και κομπάρσους χιλιάδες έλληνες που έκαναν παρέλάση …για την 25η Μαρτίου και την εθνική μας ανεξαρτησία.     

Με καθυστέρηση ενός μηνός, γιορτάστηκε σε δύο πολιτείες της Αμερικής (στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη) η 25η Μαρτίου. Σχήμα οξύμωρο ή μήπως εδώ ισχύει ο στίχος του Διονύση Σαββόπουλου «των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία»;  Όπως και να έχει, η αλήθεια είναι ότι το μεσημέρι της 22ας   Απριλίου η 5η Λεωφόρος στο Manhattan πλημμύρισε από ελληνικές σημαίες, νεανικό παλμό, ρυθμό και ένα απέραντο γαλάζιο με χιλιάδες σημαίες που κυμάτιζαν από την μια άκρη της μεγάλης λεωφόρου στην άλλη.

evzwnes.jpgΜια μεγάλη υπερπαραγωγή που τιμά τον ελληνισμό της Αμερικής, και κυρίως την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, έστω και αν υπήρξαν κάποιες μικρές γκρίζες σκιές σε κάποια σημεία της όλης διοργάνωσης…Εκείνο που μετράει είναι αυτό καθαυτό το γεγονός και το μεγάλο μήνυμα που περνά εδώ και δεκαετίες μέσα από την  μεγάλη διοργάνωση. Μήνυμα  ελληνικό. Ελληνική δυναμική παρουσία στο κέντρο της πρωτεύουσας του κόσμου. Τη Νέα Υόρκη. Στη 5η Λεωφόρο. 

Περισσότεροι από 15.000 έλληνες παρέλασαν στη μεγάλη Λεωφόρο, ενώ 45.000 Έλληνες-αν και οι διοργανωτές ανέμεναν μεγαλύτερη προσέλευση λόγω καλού καιρού- που κατέφθασαν από όλα τα μέρη της Αμερικής βρέθηκαν στους παρακείμενους δρόμους του Central Park προκειμένου να τους χειροκροτήσουν. Την παρέλαση των ελλήνων της Αμερικής είδαν για πρώτη φορά  live μέσα από το Channel 9 του ομίλου Fox  και εκατομμύρια τηλεθεατές στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, και αυτό είναι θετικό ως εξέλιξη που αξίζει να  μπει ως στόχος για τις επόμενες χρονιές να γίνεται live μετάδοση σε κάποιο μεγάλο αμερικανικό κανάλι ώστε ο Ελληνισμός να προβάλει  την δική του δυναμική παρουσία μέσα από τη σύγχρονη ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα ως έθνος, και όχι ως φολκλορική παρουσία… Όπως συνέβη δυστυχώς με την μετάδοση, κι  εδώ είναι που αρχίζουν και οι σκιές πίσω από το λαμπερό και glamour που εξέπεμπε το αμερικανικό κανάλι των διασήμων.

katsimatidhs_margo.jpgΤο μεγάλο γεγονός για τον Ελληνισμό της Αμερικής για πρώτη φορά φέτος, μετατράπηκε σε μια πολυδάπανη τηλεοπτική υπερπαραγωγή για τις ανάγκες της ζωντανής μετάδοσης με κόστος που ξεπέρασε τα 160.000$ μόνο για τα έξοδα παραγωγής, ενώ έξοδα για το air time δεν χρεώθηκαν χάρη στις ενέργειες του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία Γιάννη Κατσιματίδη, προέδρου της επιτροπής διοργάνωσης της παρελάσεως. Ο γνωστός και ολίγον εκκεντρικός Ελληνοαμερικανός με το ιδιωτικό liar jet, τις υψηλές διασυνδέσεις και την προσωπική φιλία με το ζεύγος Κλίντον αποφάσισε να ξοδέψει χιλιάδες δολάρια εν όψει της υποψηφιότητας του για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού αξιώματος στο Δήμο της Νέας Υόρκης και βέβαια της καθοριστικής ψήφου του Ελληνισμού της ΝΥ.

Έτσι με πρόσχημα την 76η διοργάνωση της παρέλασης στην  5η Λεωφόρο, που αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός για τον ελληνισμό εδώ και δεκαετίες, ο κ. Κατσιματίδης  από τη στιγμή που προτάθηκε για πρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως από μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ προφανώς, ως μεγάλο όνομα που θα τραβήξει αλλά και θα δαπανήσει χρήμα για την καλύτερη και αρτιότερη διοργάνωση (αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι διοργανωτές που τον προσκάλεσαν και του έδωσαν τιμητικά τη θέση του προέδρου της επιτροπής παρελάσεως) δούλεψε στοχεύοντας με συγκεκριμένο project…   

shmaia_megali_agia_markela.jpgΤην παρέλαση στη 5η Λεωφόρο διοργανώνει ο μεγαλύτερος και ο πλέον ιστορικός οργανισμός της Αμερικής, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ με έτος ίδρυσης το 1938. Παρά τα όποια εσωτερικά προβλήματα της Ομοσπονδίας, που κατά καιρούς περνούν όλοι οι συλλογικοί  οργανισμοί (λόγω και φυσικής φθοράς προσώπων στο χρόνο), θεωρείται πλέον από πολλούς στην Ελλάδα ότι αποτελεί το μόνο έγκυρο και άφθαρτο ανανεώσιμο δυναμικό  θεσμό που μπορεί να διαδραματίσει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στα κοινά της ομογένειας -και ειδικά της ΝΥ που είναι και το ορμητήριο κάθε μεγάλης προσπάθειας. 

Σε μια περίοδο που η ομογένεια φαίνεται να είναι το επόμενο προεκλογικό χαρτί μετά τις εξαγγελίες Καραμανλή για το δικαίωμα ψήφου στους Ομογενείς. Εξέλιξη που με την υλοποίηση της από τις επόμενες εκλογές αναμένεται να καθορίζει και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Επομένως ειδικά αυτή την περίοδο δικαιολογημένα η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της προς την ομογένεια και μάλιστα στη καρδιά της ομογένειας που είναι η Αστόρια, έδρα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η αναβαθμισμένη κυβερνητική εκπροσώπηση -πρώτη φορά σε επίπεδο υπουργού Εθνικής Άμυνας- με προεξάρχοντα τον Βαγέλλη Μεϊμαράκη, τον υφυπουργό εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Γιώργο Καλαντζή. Εκ μέρους της Ελληνικής Βουλής στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν στα μέσα Απριλίου, το παρών έδωσαν ο Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης, ο πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Ευγένιος Χαϊτίδης, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Γρ. Νιώτης, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Στέλιος Παπαθεμελής, ο  κ. Γκατζής Νικόλαος από το ΚΚΕ, ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Παπαδόπουλος Μιχάλης, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Παναγιώτης Σκανδαλάκης από τη ΝΔ και η Ξηροτύρη Ασημίνα από το ΣΥΝ. Μάλιστα κατά την εκδήλωση που έγινε την Παρασκευή 13 Απριλίου σημειώθηκε και ένα επεισόδιο, το οποίο ανάγκασε τους βουλευτές της αριστεράς να διαμαρτυρηθούν, επειδή τα ονόματα τους δεν είχαν συμπεριληφθεί στο κατάλογο των επισήμων και προς στιγμή απείλησαν με αποχώρηση.  

 

Η παρέλαση

Της παρέλασης προηγείται  κάθε χρόνο  δοξολογία στον καθεδρικό ναό της Αγίας τριάδας στον Manhattan όπου προϊστάμενος εφημέριος είναι ο father Robert Stephanopoulos πατέρας του γνωστού ελληνοαμερικανού σχολιαστή του ABC και πρώην προεδρικό σύμβουλος George Stephanopoulou, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου. Ακολουθεί  δεξίωση σε κεντρικό ξενοδοχείο, όπου εκφωνούνται πανηγυρικοί και χαιρετισμοί των επισήμων εκπροσώπων και εν συνεχεία ξεκινά η παρέλαση.   

parelash_peishmoi_2007.jpgΗ παρέλαση ανοίγει κάθε χρόνο με όλους τους επισήμους να προηγούνται  με τις χαρακτηριστικές κορδέλες που θες- δε θες τη φοράς και υποτάσσεσαι στο αμερικανικό πολιτιστικό γίγνεσθαι,  τι κι αν είσαι βουλευτής, πρέσβης και πρόξενος, η κορδέλα είναι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις από τους κοινούς θνητούς… και αφού οι επίσημοι διαβούν ένα μεγάλο μέρος της 5η Λεωφόρου κατευθυνόμενοι προς στις εξέδρες, η παρέλαση ανοίγει υπό τους ήχους της μπάντας του πολεμικού ναυτικού που παιανίζει τα γνωστά εθνικά  εμβατήρια και η παρέλαση αυτή καθαυτή ξεκινά, έχοντας στην κεφαλή το τάγμα των ευζώνων, που αποστέλλει τιμητικά η προεδρεία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

diamantidhs_-dhmhtrios.jpgΑν και φέτος υπήρξαν αρκετές καινοτομίες όπως η επιθεώρηση κατά μήκος της 5ης Λεωφόρου από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νικόλαο Διαμαντίδη μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο αυτοκίνητο.  Η εθνική έξαρση και υπερηφάνεια σου πλημμυρίζει τα στήθη, ειδικά όταν ξέρεις ότι είσαι στην πρωτεύουσα του κόσμου και γύρω σου εκατομμύρια μάτια χαζεμένων αμερικανών που ρωτούν ποιοι είναι αυτοί και μέσα στην οχλοβοή ακούς «οι έλληνες» και εκεί που πας να πάθεις ένα κάτι.

cherladers.jpgΜια εθνική υπερηφάνεια. Ένα οίστρο έξαρσης και πατριωτισμού.  Με το που ξεκινούν όμως να παρελαύνουν τα άρματα αρχίζεις και αναρωτιέσαι που  βρίσκεσαι και τι είναι αυτό που βλέπεις. Άρματα διαφόρων εμπνεύσεων και εταιριών -ελληνικών και μη- φέτος μάλιστα εκπροσωπήθηκε επάξια και η Mykonos (!) από κάποιο club ελληνικής ιδιοκτησίας  που δίνει το παρόν. Σκοτσέζικες πάντες, κολεγιακές αμερικανικές μπάντες με τις καλλίγραμμες μικρές θεές Cheer leaders που ξεσηκώνουν τα πλήθη με τον απίστευτο ρυθμικό βηματισμό τους, χτυπώντας τα τύμπανα τους, αλλά πλέον αποτελούν μέρος της ελληνικής  παρελάσεως, αφού και σε αυτά τα τμήματα υπάρχουν ελληνοαμερικανάκια. Παθαίνεις ένα σοκ από το φοβερό συνδυασμό της υψηλής αισθητικής  του φινετσάτου, του χλιδάτου, του υψηλού glamour που εκπέμπουν τα πρόσωπα της high society κοινωνίας των καταξιωμένων Ελληνοαμερικανών, της υψηλής πολιτικής και της εκκλησιαστικής εκπροσώπησης που πάντα απαραιτήτως υπάρχει, με το  αρχοντομπαρόκ κιτς. Αυτά όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπου έχουν καταγραφεί και σχετικές αντιδράσεις πολιτικών εξ Ελλάδος με πιο γνωστό το επεισόδιο, το οποίο είχε προσλάβει και πολλές διστάσεις  με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος κάποια στιγμή δεν άντεξε και ξέσπασε. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν.

m._blooberg_parelash_2007.jpgΦέτος όλα ήταν αλλιώς οργανωμένα και μάλιστα πολύ καλά. Υπήρχε χρώμα. Υπήρχαν στολές στα περισσότερα σχολεία. Χιλιάδες γαλανόλευκες σημαίες που αν κοιτούσες από ψηλά την 5η λεωφόρο έβλεπες ένα γαλάζιο μεγάλο ποτάμι να διασχίζει την 5η Λεωφόρο.  Βηματισμός ακόμα και από τα μικρά ελληνοαμερικανάκια 3η και 4ης γενιάς, τα οποία καμάρωναν μέσα στις καλοραμμένες στολές τους που είχαν προετοιμαστεί για το μεγάλο γεγονός, αφού θα το έδειχνε και η αμερικανική τηλεόραση… Πολύχρωμες παραδοσιακές στολές. Παλμός. Ρυθμός και βήμα.   Ήταν μια αληθινή ελληνική παρέλαση που καθώς την παρακολουθούσες  ένιωθες μέσα σου την Ελλάδα.    Εκεί που φαίνεται να δυσκόλευαν τα πράγματα ήταν στο show που είχε στηθεί πολύ καλά, μάλλον για τις ανάγκες τις προεκλογικής εκστρατείας και όχι για να προβληθεί ο Ελληνισμός και η ιστορία του…                 

 

Grand Marshal 

 

giannarhs.jpgΗ παρέλαση στην 5η Λεωφόρο εδώ και χρόνια προσελκύει πολλούς και υψηλούς καλεσμένους -ηχηρά ονόματα, μεταξύ αυτών υπάρχει πάντα  ο παλαίμαχος γερουσιαστής Paul Sarbannes μαζί με τον νεότερο υιό τον John που παραλαμβάνει την σκυτάλη στην πολιτική, τοπικοί βουλευτές όπως ο αγαπητός στην νεολαία και τον ελληνισμό Ελληνικής καταγωγής Μ. Γιάνναρης και άλλοι πολλοί που εκπέμπουν λάμψη και χλιδή, όπως οι άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον γνωστό και δυναμικό father Alex karloutso που τους συνόδευε προπορευόμενος του τάγματος των αρχόντων που φέτος τιμήθηκε από τους διοργανωτές του μεγάλου event.   Προσωπικότητες  που έχουν τιμηθεί σε προηγούμενες  με τον τιμητικό τίτλο του Grand Marshal-  όπως η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ο Άγγελος Τσακόπουλος, ο Α. Σπανός, ο εκδότης του Εθνικού Κήρυκα Αντώνης Διαματάρης,  και δεκάδες άλλοι επιφανείς του δημόσιου βιου σε Αμερική και Ελλάδα.

tagma_arxontwn_-karloutsos.jpgΦέτος η παρέλαση είχε ιδιαίτερο νόημα για τους Ελληνοαμερικανούς, αλλά και για την κυβέρνηση Μπους, διότι είχε ένα έντονο πολιτικό μήνυμα ακριβώς, επειδή το θέμα της παρελάσεως ήταν αφιερωμένο στις θρησκευτικές ελευθερίες με σαφείς αναφορές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την οικουμενικότητα του, την οποία αμφισβητούν οι Τούρκοι. Για να δοθεί βαρύτητα και με σαφήνεια το μήνυμα προς την Τουρκία  το βραβείο για την θρησκευτική ελευθερία δόθηκε όχι τυχαία στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, ως εκπρόσωπο και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τις μεγάλες διακρίσεις έλαβαν οι Αντώνης Λυμπεράκης, πρόεδρος του τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου ακριβώς για να τονιστεί το μήνυμα προς την Τουρκία και για να τιμηθεί αλλά και να αποδοθεί ο δέον σεβασμός προς το Ιερό Πνευματικό καθίδρυμα της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στους Grand Marshal επίσης φέτος συγκαταλέγεται και ένας σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα, αλλά πολύ γνωστός και πετυχημένος ως επιχειρηματίας  Nick Davatzes. Πρόκειται για ένα μικρό Τέντ Τέρνερ με ένα όμιλο τηλεοπτικών δικτύων με πιο γνωστό το History Channel, το οποίο προσφάτως έχει έρθει και στην Ελλάδα.        

 

Οι εύζωνες και οι σκανδαλιάρικες θηλυκές υπάρξεις…

Η εικόνα των Ευζώνων που ανοίγουν κάθε χρόνο την παρέλαση δεν ξεσήκωσε μόνο τις θηλυκές υπάρξεις που κατέφθασαν στη Νέα Υόρκη μια εβδομάδα νωρίτερα για να τους δουν και να φωτογραφηθούν μαζί με τους, αλλά και τους Αμερικανούς που στη θέα της φουστανέλας και του τσαρουχιού ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και ιαχές. Τα προηγούμενα χρόνια μάλιστα γινόταν κυριολεκτικά σκοτωμός για τους τσολιάδες μας που έσερναν τον χορό κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων με τα τσάμικα και τα καλαματιανά και τις νεαρές σκανδαλιάρικες υπάρξεις να περιφέρονται δίπλα τους προκλητικά συνωστισμένες ποια θα πρωτοδώσει το κινητό της για κανένα ραντεβουδάκι μετά τους χορούς και τα γλέντια. Τα πρώτα ερωτικά παιχνίδια γίνονταν στην πίστα, όπου οι όμορφες Ελληνοαμερικανίδες λικνίζονταν ελκυστικά με έντονο τον ερωτισμό,  σύροντας το χορό με τους τσολιάδες μας και πετώντας τους μονοδόλαρα στη πίστα! Αυτή η εικόνα ενοχλούσε τους διοικητές της προεδρικής φρουράς γι αυτό και φέτος -για πρώτη φορά- την ευθύνη μετακίνησης και του προγράμματος ανέλαβε εξ ολοκλήρου το γενικό προξενείο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν γκρίνιες στην Αθήνα για το κόστος διαμονής και μετακίνησης  της προεδρικής φρουράς ξεπέρασε τα 70.000$. Παρόλα αυτά, κάποιες μικρές ελληνοαμερικανίδες βρήκαν τρόπους επικοινωνίας με τους Εύζωνες μας.

Η Άννα Βίσση και οι «αδυναμίες» του μεγαλοεπιχειρηματία Γιάννη Κατσιματίδη

  

anna_bissh.jpgΑν όμως τις προηγούμενες χρονιές ο κόσμος προσέρχονταν στις εκδηλώσεις συν γυναιξί και τέκνοις για να θαυμάσει το λεβεντόκορμο τσολιά, φέτος το μεγάλο θέμα συζήτησης και έντονου σχολιασμού και μάλιστα μεταξύ των υπουργών ήταν η live μετάδοση και η Άννα Βίσση!  Η γνωστή καλλιτέχνιδα της ποπ μουσικής που έρχεται συχνά στην Αμερική, είχε την τιμητική της, αφού ο πανίσχυρος οικογενειακός της φίλος Γιάννης Κατσιματίδης την επέβαλε ως honorary marshal. Εκείνο όμως που προκάλεσε έντονο προβληματισμό σε πολλούς Ελληνοαμερικανούς και ειδικά στο συμβούλιο της ομοσπονδίας, το οποίο δέχθηκε -σχεδόν εξαναγκαστικά την πρόταση – αλλά και τα πυρά από τους ομογενείς, ήταν η ενέργεια του  Κατσιματίδη να επιβάλει στο πρόγραμμα της παρελάσεως την Άννα Βίσση, με αποτέλεσμα ούτε λίγο ούτε πολύ, την ώρα της παρέλασης η ελληνίδα αοιδός να τραγουδά και να διαφημίζει τις συναυλίες της!

erni_anasto_-anna_bissh.jpgΗ live μετάδοση αντί δυστυχώς να δείχνει την παρέλαση που φέτος για πρώτη φορά χάρη στους διοργανωτές της -δηλ. την ομοσπονδία- χαρακτηρίστηκε για την άψογη οργάνωση της, σε κάθε επίπεδο, έδειχνε ένα glamour  show!  Ένα show του γνωστού Ελληνoαμερικανού  Έρνι Ανάστο, ο οποίος  παρουσίαζε το έκτακτο πρόγραμμα του καναλιού 9, με  κεντρικό πρωταγωνιστή το εκατομμυριούχο υποψήφιο Γιάννη Κατσιματίδη, συνταγές μαγειρικής(sic) λίγο Αρχιεπίσκοπο, και φυσικά ζωντανές συνδέσεις με την γνωστή τραγουδίστρια της ποπ Άννα Βίσση  που έλεγε τραγούδια την ώρα της παρέλασης(sic) σε ειδικό stand που είχε στηθεί δίπλα από το studio του καναλιού 9 και το show ολοκληρωνόταν με χιλιάδες κομπάρσους που φαίνονταν που και που στα πλάνα να κάνουν παρέλαση.

arma_2.jpgΑυτή ήταν -δυστυχώς- η εικόνα που παρουσιάστηκε live και ενόχλησε τον Ελληνισμό. Στον αντίποδα του όλου θορύβου που ξεσήκωσε το sow  ή άλλη πλευρά, εκείνη των διοργανωτών  αντιτείνει  ότι «το μείζον -όπως μας έλεγε  διακεκριμένο μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας- ήταν να περάσει τουλάχιστον το ελληνικό μήνυμα δυναμικά, και η ελληνική παρουσία στο ευρύτερο  αμερικανικό τηλεοπτικό κοινό έστω και με τα 20 λεπτά παρέλασης από το τρίωρο τηλεοπτικό  sow». Συμπληρώνοντας  με έμφαση και νόημα  πως  «αρκεί που έγινε το πρώτο βήμα και οι έλληνες εμφανίστηκαν έστω και στη φολκλορική διάσταση που προσέδωσαν οι Αμερικανοί  παραγωγοί του τηλεοπτικού  sow του καναλιού 9. «Σημασία έχει -όπως τόνιζε ο συνομιλητής μας- ότι ακούστηκε η Ελλάδα. Ακούστηκε το Πατριαρχείο μας.  Είδαν οι Αμερικανοί τον πνευματικό μας ηγέτη. Είδαν την νεολαία μας. Είδαν έστω και αυτή ακόμα την ελληνική κουζίνα που παρουσιάστηκε, είδαν  τη σύγχρονη Ελλάδα με λαμπερά ονόματα όπως η  Άννα Βίσση αλλά πιστεύω ότι είδαν και τον δυναμικά σύγχρονο Ελληνοαμερικανό  που δίνει το παρόν στην αμερικανική κοινωνία μέσα από την πολιτική αλλά και μέσα από τα media όπως οι Έρνι Ανάστο και Νικ Γκέργκορι που παρουσιάσαν το sow τα οποία  είναι παιδιά της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας που πέτυχαν. Αν αυτό δεν είναι ένα θετικό μήνυμα τότε τι είναι; Ας μη στεκόμαστε μόνο στα αρνητικά που σίγουρα υπήρξαν. Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα του χρόνου θα διορθώσουμε τα λάθη και θα έχουμε δυνατότητα παρέμβασης ώστε να φανεί περισσότερο  η  Ελλάδα, η ιστορία και ο πολιτισμός της. Η ομοσπονδία αυτό προσπαθεί σε  όλη αυτή τη  μεγάλη διοργάνωση».

tragakhs.jpgΤη συμμετοχή της Άννας Βίσση καυτηρίασε ο Γ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος με δηλώσεις του στο Greek American News Agency καυτηρίασε το γεγονός, τονίζοντας πως δεν αρμόζει σε ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός να προβάλλεται οτιδήποτε άλλο πέραν της ιστορίας του 1821 και των ηρώων της.  Ο κ. Τραγάκης  παρέμεινε να εκπροσωπήσει την Ελληνική Βουλή και προς τιμή του παρακολούθησε ολόκληρη τη παρέλαση μέχρι τέλους μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.   Ενδεικτικό του όλου κλίματος ήταν το σχόλιο υπουργού, «πως κι ο Θεός μας λυπήθηκε»,  όταν αναβλήθηκε η παρέλαση λόγο σφοδρής κακοκαιρίας την Κυριακή 15 Απριλίου. Υπονοώντας σαφώς τις αντιδράσεις στην Ελλάδα όταν θα μαθεύονταν πως ενώπιον των υπουργών και της Βουλευτικής αντιπροσωπείας, την ώρα μάλιστα της παρελάσεως για την 25η Μαρτίου αντί να δίνεται βάση στα βαθύτερα μηνύματα της ιστορικής ημέρας προς τις νεότερες γενιές των ελληνοαμερικάνων, κάποιοι προβάλλουν ως πρότυπο μια τραγουδίστρια της Ποπ!

anna_bissh_2.jpgΗ υπόθεση της παρέλασης που μετατράπηκε σε ένα τηλεοπτικό  προεκλογικό show του Γιάννη Κατσιματίδη με guest star την Ελληνίδα τραγουδίστρια της Eurovision  Άννα Βίσση προσέλαβε διαστάσεις στον τοπικό ομογενειακό τύπο και συγκεκριμένα στον Εθνικό Κήρυκα, ο οποίος την επομένη της παρελάσεως παρουσίασε εκτενές ρεπορτάζ με τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν με δηλώσεις  παραγόντων της ομογένειας  για αυτό που παρουσιάστηκε ως παρέλαση των Ελλήνων της Αμερικής από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο channel 9.

kolokwtrwnhs_-nikolopoulos.jpgΣίγουρα την παρέλαση έζησαν σε όλο της το μεγαλείο μόνο όσοι προσήλθαν επί τόπου, γιατί αυτοί που ανέμεναν να δουν Live την πολυδιαφησμένη παρέλαση των Ελλήνων με τον γνωστό και ξακουστό Κολοκοτρώνη, Τάκη Νικολόπουλο  που με το άλογο και τη λαμπερή στολή του σε ταξιδεύει σε εκείνες τις εποχές μάταια ανέμεναν. Το ίδιο και όλοι εκείνοι που περίμεναν να δουν τον καπτάν Ηλία Λώη, ένα 82χρονο παππού που καβαλά το άτι και προπορεύεται της παρελάσεως με το γιαταγάνι. Όσο για όλους όσους περίμεναν να δουν τους λεβέντες μας εύζωνες που ανοίγουν την λαμπρή παρέλαση εδώ και χρόνια τους οποίους στέλνει η προεδρία της ελληνικής δημοκρατίας εις μάτην. Έμειναν όλοι στο περίμενε. Το μόνο που σώζει τη κατάσταση στα DVD που θα κυκλοφορήσουν είναι ένα καλό μοντάζ.  

spartiates.jpgΊσως όμως θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες σε κάποια στελέχη της επιτροπής παρελάσεως στη ΝΥ, που είχαν την ευθύνη για την σκηνοθεσία με τους Αμερικανούς υπεύθυνους του τηλεοπτικού δικτύου για την τελική εικόνα που μεταδόθηκε live, και που κάποιοι αμείφθηκαν αδρά για να κάνουν υποτίθεται δημόσιες σχέσεις εκ μέρους της ομοσπονδίας ελληνικών σωματείων. Το βέβαιο είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας της ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Δημήτρης Δημητρίου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, που ήταν και ο μόνος που είχε εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις του για τη συμμετοχή της Άννας Βίσση στην παρέλαση, θα ζητήσει ευθύνες για πολλά από όσα έγιναν σε αυτό τηλεοπτικό show, γιατί αυτό που προβλήθηκε ως παρέλαση του  Ελληνισμού μόνο παρέλαση  και προβολή του ελληνισμού δεν ήταν. Παρόμοιες ενστάσεις και προβληματισμούς είχαν εκφράσει και άλλα μέλη του Δ.Σ. του πανίσχυρου  ομογενειακού οργανισμού, όπως ο Παναγιώτης Μιχαλέας και άλλοι. Ίσως να έγινε το πρώτο βήμα για την καθιέρωση της τηλεοπτικής μετάδοσης από τα αμερικανικά δίκτυα που είναι το μείζον, αλλά στο εξής χρειάζεται προσοχή και μάλιστα μεγάλη για το τι προβάλλεται και κυρίως σκηνοθεσία.

Δυστυχώς ευθύνονται συγκεκριμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που όπως φάνηκε- καλπάζοντας ξέφρενα για την διεκδίκηση της προεδρίας του μεγαλύτερου οργανισμού της Αμερικής και έχοντας προφανώς κάκιστους συμβούλους, τους οποίους μάλιστα αντάμειψαν αδρά για τις υπηρεσίες τους(…)-το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η προσωπική τους προβολή και όχι η σωστή διοργάνωση της πράγματι  μεγάλης παρελάσεως  … Γεγονός που σχολιάστηκε έντονα και από την ελληνική αντιπροσωπεία…

Το σαφές υπονοούμενο αφορά σε κάποιο μέλος του Δ.Σ.  που την  τελευταία λαμπερή και γεμάτη glamour βραδιά στο Hilton παρουσία υπουργών, Βουλευτών και Αρχιεπισκόπου, παρέδιδε υποτίθεται εκ μέρους της ομοσπονδίας βραβεία και όχι εκ μέρους του εαυτού του, εκφέροντας τη λέξη «εγώ» περισσότερες από επτά φορές (sic)… Ο συγκεκριμένος μάλιστα  στο τελευταίο Δ.Σ. δέχθηκε και έντονη κριτική στο Δ.Σ. για πολλές από τις επιλογές του, οι οποίες είχαν και κόστος και μάλλον δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Αυτά και άλλα πολλά που συνέβησαν στο παρασκήνιο,  όπως φαίνεται θα απασχολήσουν τις προσεχείς ημέρες την Ελληνική κοινότητα, η οποία προς το παρών έζησε την προηγούμενη εβδομάδα στους ξέφρενους ρυθμούς της παρέλασης στη 5η Λεωφόρο υπό τους ήχους της Μουσικής της Άννας Βίσση με ολίγον από Κολοκτρώνη και Παπαφλέσσα, Μπουμπουλίνα και Μαυρογένους  αλλά και Ολυμπιακό και Μύκονο. Λίγο από όλα δηλ. και glamour και κιτς!  Ας ευχηθούμε οι επόμενες διοργανώσεις να ακόμα καλύτερες για το καλό του Ελληνισμού. Για το μέλλον.

Το μέλλον που είναι αυτός ο μικρούλης. tsoliadaki.jpg