ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Κόκκινα χαλιά για την επίσκεψη του Ινδού Προέδρου στο Κοινοβούλιο

Με αφορμή την πρώτη επίσκεψη του Ινδού Προέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 25 Απριλίου, ετοιμάσαμε ένα φάκελο σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο. Ο Ινδός πρόεδρος αμέσως μετά την επίσκεψη του στην έδρα της Ε.Ε  επισκέφτηκε και την Ελλάδα και είχε συναντήσεις με την Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσίας ενώ υπεγράφησαν με την Ελλάδα και δυο πολυ συμαντικές συμφωνίες με το υπουργείο ανάπτυξης  την.  Τόσο η Ευρώπη όσο και η Ινδία χαρακτηρίζονται από πολιτιστική, γλωσσική και θρησκευτική πολυμορφία. Στο φάκελο αυτό θα βρείτε γεγονότα που ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου θεωρεί σημαντικά για την Ινδία, αλλά και λεπτομέρειες για τις σχέσεις των δύο πλευρών.

Υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ Ινδίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου τρία εκατομμύρια Ινδοί -ή άτομα ινδικής καταγωγής- ζουν στην Ευρώπη ενώ περίπου 30.000 Ευρωπαίοι ζουν στην Ινδία. Το  μέλλον της Ινδίας φαίνεται να εναπόκειται στο μεγάλο ποσοστό της νεολαίας της.
 
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Ινδία, διαβάστε τα τέσσερα άρθρα που θα βρείτε πιο κάτω.
 

Ο Πρόεδρος Pöttering μιλά για την Ινδία

 
Κύριε Pöttering, πώς θα συνοψίζατε την Ινδία με πέντε προτάσεις;   
 
Δύσκολη ερώτηση. Η Ινδία αποτελεί ένα από τους παλαιότερους πολιτισμούς, ηλικίας 5000 χρόνων. Έχει δεχθεί επιρροές από τους Άραβες, τους Οθωμανούς Τούρκους και τους Βρετανούς, οι οποίοι έχουν επηρεάσει τη σημερινή ινδική πραγματικότητα. Μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους, η μη βίαιη αντίσταση των Gandhi και Nehru έφερε την ανεξαρτησία το 1947. Σήμερα η Ινδία αποτελεί μια μεγάλη δημοκρατία, με πλούσιο παρελθόν και κουλτούρα.
 
Τι έχετε να πείτε για την ινδική δημοκρατία;
 
Η Ινδία αποτελεί τη δημοκρατία με το μεγαλύτερο πληθυσμό (πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα). Αποτελείται από 28 ομοσπονδιακά κράτη, περιλαμβάνει 7 εδάφη και αριθμεί 23 επίσημες γλώσσες. Η υγιής κατάσταση της ινδικής δημοκρατίας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τη γύρω περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία μπορούν να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν τις δημοκρατικές αξίες στην Ασία.
 
Τι γνώμη έχετε για το "ινδικό οικονομικό θαύμα";
 
Η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας έφτασε το 8% τον περασμένο χρόνο. Οι υπηρεσίες αποτελούν την κεντρική πηγή της οικονομικής ανάπτυξης. Περισσότεροι νέοι αποφοιτούν στην Ινδία από ό,τι στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι νέες ευκαιρίες παρουσιάζονται για αυτούς χάρη στη νέα οικονομική κατάσταση.
 
Έχει η νέα οικονομική ανάπτυξη αλλάξει τους Ινδούς;
 
Η οικονομική ανάπτυξη και η μετανάστευση συντελούν γενικά στις κοινωνικές αλλαγές. Η δημοκρατική κυβέρνηση της Ινδίας εργάζεται σκληρά να εξαλείψει αυτές πρακτικές όπως είναι τα υποχρεωτικά συνοικέσια ή γάμοι και το σύστημα κοινωνικού διαχωρισμού.

Διαστημικός σταθμός στην Ινδία © BELGA/AFP
Η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας ήταν πέρσι ύψους 8%

Επί την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου της Ινδίας Abdul Kalam στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέσαμε κάποιες ερωτήσεις στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, κ. Hans-Gert Pöttering, σχετικά με τις σχέσεις με την Ινδία, το σημαντικό αυτό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για πολλούς βέβαια η Ινδία διέπεται από πολλούς μύθους και προλήψεις. Πώς είναι όμως σήμερα η Ινδία, στα μάτια του Προέδρου του Κοινοβουλίου;

  

  

  

Ευρώπη και Ινδία: "Ενότητα στην πολυμορφία!"

 
Η Ινδία έρχεται δεύτερη στον κόσμο σε πληθυσμό (μετά από την Κίνα) και, ως εκ τούτου, αποτελεί τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας και σημαντικός επενδυτής στη χώρα. Παρόλο που οι σχέσεις μεταξύ τους είναι καλές, υπάρχουν κάποιες εντάσεις όσον αφορά  τις τιμές εισαγωγής ευρωπαϊκών προϊόντων τις οποίες η Ινδία επιθυμεί να μειώσει.
 
3 εκατομμύρια άνθρωποι ινδικής καταγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση
 
Ινδός μπροστά από ταξιδιωτικό πρακτορείο στην Ινδία © BELGA/AFP/Nicholas Bradley Περίπου τρία εκατομμύρια Ινδοί -ή άτομα ινδικής καταγωγής- ζουν στην Ευρώπη ενώ περίπου 30.000 Ευρωπαίοι ζουν στην Ινδία. Το  μέλλον της Ινδίας φαίνεται να εναπόκειται στο μεγάλο ποσοστό της νεολαίας της: ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού της θα είναι 29 το 2020, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου θα είναι 45! 
 
Στον τομέα της εκπαίδευσης, αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή νέων Ινδών στο πρόγραμμα Erasmus και η πανεπιστημιακή έδρα Jean Monnet αναφορικά με τις ευρωπαϊκές σπουδές που υπάρχει στο Δελχί.
 
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκά Κοινοβούλιο προωθεί τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας, μέσω της αντιπροσωπείας ευρωβουλευτών που ασχολούνται με θέματα που αφορούν την περιοχή της Νότιας Ασίας. Η αντιπροσωπεία αυτή, της οποίας προεδρεύει η Βρετανίδα ευρωβουλευτής ινδικής καταγωγής και μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, κα Neena Gill, προσπαθεί να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με το ινδικό κοινοβούλιο.

Η Ινδία αποτελεί τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο. Με την οικονομική της ανάπτυξη να φθάνει στο 6% το χρόνο, η σημασία της Ινδίας στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Η χώρα έχει σήμερα μια "στρατηγική εταιρική σχέση" με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της. Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου A.P.J.  Abdul Kalam στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 25 Απριλίου, ας ρίξουμε μια ματιά στην Ινδία και στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Neena Gill: "Η ινδική πολυμορφία μπορεί να είναι επιμορφωτική για την Ευρώπη"

Η ευρωβουλευτής Neena Gill με αφίσα που προβάλει τίγρη από πίσω της
 
Σε ποιον τομέα θα πρέπει να εστιάσουν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ινδίας;
 
Ο πολιτικός τομέας είναι αναμφίβολα ο πιο σημαντικός για το Κοινοβούλιο. Αν και ήδη είχαμε κάποιες συμφωνίες με την Ινδία τα τελευταία τριάντα χρόνια, βασικό σημείο της νέας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ινδία αποτελεί η πολιτική διάσταση, την οποία θα πρέπει να αναπτύξει το Κοινοβούλιο. Θα πρέπει βέβαια να είναι και οι Ινδοί πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί μας.
 
Η σχέση του Κοινοβουλίου με την Ινδία είναι πιο αργή από ό,τι η διακυβερνητική συνεργασία, αλλά η σύσταση της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για την Ινδία συμβολίζει την ανάπτυξη της σχέσης αυτής και αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διεξαγωγή ώριμου πολιτικού διαλόγου.
 
Τι γνώμη έχετε για την ανάγκη κοινής κοινοβουλευτικής συνάντησης;
 
Πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε κάποιο είδος κοινοβουλευτικής συνάντησης πριν από την ετήσια σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ινδίας. Δεν θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε πολλές από τις φιλοδοξίες της νέας εταιρικής σχέσης, αν οι ευρωβουλευτές δεν αποκτήσουν πλήρη κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και οι δυο πλευρές.
 
Για να είμαι ειλικρινής, θα έλεγα ότι υπάρχουν προβλήματα και παρερμηνείες και από τις δύο πλευρές. Αν επισκεφθείτε το ινδικό κοινοβούλιο, θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει μεγάλη κατανόηση των εμπλεκομένων μερών ούτε και των προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έμφαση δίνεται συνήθως στις διμερείς σχέσεις. Θα πρέπει επομένως να βοηθήσουμε στο να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατανοητή.
 
Τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να πείσει τους Ινδούς να μειώσουν την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα;
 
Έχουμε εκπληκτική τεχνολογία και τεχνογνωσία όσον αφορά τις πηγές ανανεώσιμης ενέργειας. Επομένως, μπορούμε να βοηθήσουμε την Ινδία να καταρτίσει κάποιου είδους στρατηγική που να εστιάζει στην ανανεώσιμη ενέργεια. Πρέπει να τους μεταδώσουμε την τεχνογνωσία μας, αλλά και να διαθέσουμε επιπλέον πόρους, καθώς η Ινδία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις.
 
Είναι δύσκολο μερικές φορές να περάσει κανείς το μήνυμα σχετικά με την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας σε κάποιον που αγωνίζεται να ταΐσει την οικογένειά του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ινδία υπάρχει μεγάλο ποσοστό φτώχειας. Μπορούμε όμως να βοηθήσουμε τη χώρα μέσω διαφόρων προγραμμάτων που συντελούν στην ενεργειακή απόδοση. Χάρηκα πολύ την περασμένη εβδομάδα που ένα από τα Παγκόσμια Βραβεία Ενέργειας έλαβε έργο που υλοποιήθηκε στην Ινδία με τη συγχρηματοδότηση της Δανίας.
 
Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναμειχθεί στη διαμάχη στο Κασμίρ, μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν;
 
Η Ινδία θεωρεί ότι το θέμα δεν είναι διεθνές και ότι πρέπει επομένως να διευθετηθεί διμερώς. Έχουμε συντάξει μια έκθεση πρωτοβουλίας και μέσω αυτής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποσαφηνίσει τη θέση του ως προς το θέμα αυτό, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
 
Ποιες είναι οι ομοιότητες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ινδίας;
 
Όταν πηγαίνω στην Ινδία πολλοί ευρωβουλευτές αστειεύονται ότι "α, προσπαθείτε να μας φτάσετε – έχετε περίπου 500 εκατομμύρια κατοίκους, εμείς έχουμε ένα δισεκατομμύριο, έχουμε 28 κράτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 27".
 
Στην Ινδία τα κράτη έχουν διαφορετικές γλώσσες και διαφορετικές θρησκείες μεταξύ τους, οπότε από πολλές πλευρές μπορούμε να πούμε ότι μοιάζουμε -ιδίως στην πολυμορφία. Η ινδική πολυμορφία μπορεί να είναι επιμορφωτική για την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης πολλά να διδαχθεί από το ινδικό επιχειρηματικό πνεύμα.
 
Να σημειωθεί ότι η Neena Gill συζήτησε με τον Ινδό Πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κοινοβούλιο, στις 25 Απριλίου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιλαμβάνει στη σύνθεσή του μια αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Ινδία, η οποία διαφέρει από αυτή της Νότιας Ασίας. Της ινδικής αντιπροσωπείας προεδρεύει η ευρωβουλευτής Neena Gill από τη Σοσιαλιστική Ομάδα, σύμφωνα με την οποία η ύπαρξη και μόνο της αντιπροσωπείας αυτής αποτελεί "απόδειξη της μεγάλης σημασίας που προσδίδουμε στις σχέσεις με την Ινδία". Ακολουθεί αποκλειστική συνέντευξη της Βρετανίδας στην "Πρώτη σελίδα".

 

Πορτρέτο του Ινδού Προέδρου Abdul Kalam

 
Ο Abdul Kalam κρατά στο χέρι ένα ροζ λουλούδι στο Νέο Δελχί © BELGA/EPA/Harish Tyagi Η διανοητική ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα για τον Ινδό Πρόεδρο Abdul Kalam, που πιστεύει ότι "η σκέψη πρέπει να είναι το κεφάλαιό μας, επειδή η σκέψη αντιπροσωπεύει την πρόοδο. Η έλλειψη σκέψης οδηγεί στη στασιμότητα του ατόμου και της οργάνωσης της χώρας".
 
Η επιστήμη και η ανάπτυξη προτεραιότητες του Abdul Kalam
 
Ο κ. Abdul Kalam θέλει να μετατρέψει την Ινδία σε μια "υπερδύναμη της γνώσης" μέχρι το 2020. Η επιστήμη αποτελεί προτεραιότητα για την Ινδία, κατά τη γνώμη του, καθώς επιτρέπει την οικονομική ανάπτυξη και την εξέλιξη των νοοτροπιών. "Περίπου ένα τέταρτο του ινδικού πληθυσμού θα μπορούσε να βγει από τη φτώχεια αν η κυβέρνηση συνεχίσει να υποστηρίζει την τεχνολογία ως τρόπο ανάπτυξης", σημείωσε ο Ινδός Πρόεδρος.
 
Ο "πατέρας" των πυραύλων
 
Πριν από τη θητεία του ως Προέδρου, ο Abdul Kalam ήταν μηχανικός αεροναυπηγικής. Εργάστηκε για τον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας και είναι γνωστός ως "πατέρας" του ινδικού πυραυλικού προγράμματος. Διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού Άμυνας από το 1992 ως το 1999 και μετέπειτα του πρωθυπουργού της χώρας. Συνέβαλε στην ανάπτυξη στρατηγικών πυραυλικών συστημάτων και στις πυρηνικές δοκιμές Pokhran II, που έγιναν το 1998.
 
Στις 23 του περασμένου Απρίλη, η Ινδία έστειλε τον πρώτο εμπορικό δορυφόρο της στο διάστημα (μέχρι στιγμής, πέρα από την Ινδία, μόνο οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα και η Ιαπωνία έχουν προβεί σε παρόμοια ενέργεια).
 
Τι κάνει ο Πρόεδρος κατά τον ελεύθερο χρόνο του;
 
Πέρα από ένα υποβρύχιο ταξίδι και μια βόλτα με κυνηγετικό αεροπλάνο, ο Πρόεδρος της πυρηνικής αυτής δύναμης ασχολείται με την κηπουρική, διαβάζει ποίηση και λογοτεχνία. Έχει εξάλλου συγγράψει πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων και μια αυτοβιογραφία με τίτλο "Τα φτερά της φωτιάς" που έχει ως στόχο να προσφέρει κίνητρα στην ινδική νεολαία.

O Abdul Kalam είναι ο πρώτος Πρόεδρος που εκφωνεί ομιλία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 25 Απριλίου. Ο Πρόεδρος της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο γεννήθηκε το 1931 στην πόλη Tamil Nadu και εργάστηκε για χρόνια στους τομείς της επιστημονικής και στρατιωτικής βιομηχανίας. Από το 2002 αποτελεί τον ενδέκατο Πρόεδρο της Ινδίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ