….Αλλά ποτέ δεν μίλησα ειδικά για την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων!

Τι είπε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης

Για την Παρέλαση

Για την Άννα Βίσση

Για την ψήφο των ομογενών

και τι αποκαλύπτει για  το θέμα της ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης

Ολόκληρη η συνέντευξη

Το τελευταίο διάστημα από τις εκλογές της 4ης Ιουνίου 2006 στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ οι οποίες όντως διεξήχθησαν  σε κλίμα  έντασης λόγω και όσων είχαν προηγηθεί κατά τη διάρκεια  της προηγούμενης διετίας(2004-2006) για τα οποία έχουμε γράψει και αποκαλύψει πάρα πολλά από όσα γίνονταν στο εσωτερικό της ιστορικής οργάνωσης τα οποία μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο{Οκτώβριος 2005} έμεναν στο σκοτάδι… Τουλάχιστον στην Γενέτειρα ουδείς γνώριζε με λεπτομέρειες  όσα συνέβαιναν στο εσωτερικό της πλέον ισχυρής οργάνωσης που εκφράζει τον οργανωμένο στα κοινά, όπως κατ' επανάληψη μας έχουν διαβεβαιώσει πολιτικοί.

Παράλληλα είχαμε  στείλει δεκάδες ανταποκρίσεων σε γνωστά και έγκυρα ΜΜΕ αλλά  και εφημερίδες  της Αθήνας{ΑΠΟΨΗ-ΠΑΡΟΝ-PRESS TIME κτλ} και δε χρειάζεται να επαναλάβουμε τα όσα προηγήθηκαν πολύ περισσότερο τα όσα επακολούθησαν. Οι εκλογές-καλώς ή κακώς- έγιναν με τους συλλόγους που συμμετείχαν και η υπόθεση ακολούθησε το δρόμο  δικαιοσύνης από εκείνους που θεώρησαν ότι δεν εκπροσωπούνται.

Η δικαιοσύνη ωστόσο σε πρώτη φάση, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα που προσκόμισαν και οι δυο πλευρές αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος ακύρωσης των εκλογών. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη με την κατάθεση έφεσης επί της πρωτόδικης  αποφάσεως της δικαιοσύνης  που ουσιαστικά έστειλε την υπόθεση στο αρχείο έστω και για λόγους τεχνικής διαδικασίας και όχι εκδίκασης της ουσίας στο ακροατήριο  αφού δεν μπόρεσε να φτάσει σε αυτό σημείο. 

Όλα αυτά ως γεγονότα τα οποία αλλιώς παρουσίαζε η μια πλευρά αλλιώς η άλλη και το ακόμα χειρότερο εντελώς διαφορετικά παρουσίαζε ο τοπικός και εγνωσμένου κύρους ομογενειακός Τύπος και οι διάφοροι αυτονομημένοι του, κράτησαν σε  το θέμα σε μια διαρκή ένταση. Έστω και αν οι τόνοι έπεσαν-λόγω της παρέλασης και ευτυχώς-   η υπόθεση  των εκλογών ποτέ δεν έπαψε να δημιουργεί  μια  υφέρπουσα εστία έντασης κυρίως από την πλευρά του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ ο οποίος σε κάθε ευκαιρία επιχειρεί να κρατά το θέμα στην επιφάνεια επικοινωνιακά. Με πολλές αιχμές ακόμα και  σε θέματα που κυριολεκτικά  και αντικειμενικά δεν μπορεί να  ευθύνεται εκ των πραγμάτων το νυν  Δ.Σ.  της Ομοσπονδίας (το είδαμε αυτό ουκ ολίγες φορές  να καταγράφετε σε άρθρα και ρεπορτάζ με αφορμή τη παρέλαση) όπως  για παράδειγμα είναι το θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης από το κανάλι 9 όταν είναι τοις πάση γνωστό ότι σε αυτό το συγκεκριμένο τομέα την αποκλειστική ευθύνη είχε μόνο ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Γιάννης Κατσιματίδης για τους δικούς του λόγους που είναι γνωστοί σε όλη τον ελληνισμό που παρακολουθούσε την παρέλαση από τους τηλεοπτικούς του δέκτες που είδε live πολλά και κατάλαβε πολλά ακόμα περισσότερα.

Αντίστοιχα από την άλλη, κάποιοι -για τους δικούς τους λόγους αλλά δυστυχώς για αυτούς υπάρχουν τα στοιχεία που προέκυψαν από το ρεπορτάζ – θέλησαν να εκμεταλλευτούν την  παρουσία των βουλευτών και υπογείως  και υποχθόνια να θέσουν θέμα στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχαν με τους βουλευτές   για τα προβλήματα της ομοσπονδίας. Μάλιστα κάποιοι δυστυχώς για αυτούς, υπό την καθοδήγηση συγκεκριμένου εκδότη και δημοσιογράφου   φρόντισαν να  ενημερώσουν μονομερώς βουλευτές της αριστεράς και μετά είχαν και το θράσος δημοσίως  να τους  υποβάλουν και σχετικές ερωτήσεις  για τα προβλήματα της ομοσπονδίας. Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι όταν οι κύριοι αυτοί συνάντησαν την σθεναρή αντίδραση των ελλήνων βουλευτών στις υπόγειες και πλάγιες αιτιάσεις τους για τα προβλήματα της ομογένειας φωτογραφίζοντας με τις στημένες ερωτήσεις τους την ομοσπονδία μπας και καταφέρουν να υφαρπάξουν κάποια δήλωση ώστε μετά να τη χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν…

Την πάτησαν όμως γιατί οι έλληνες βουλευτές όσο και αν κάποιοι τους υποτίμησαν με τα σχόλια και τα καρφιά τους ακόμα και αν δεν ξέρουν τα εσωτερικά προβλήματα της ομογένειας ξέρουν ένα πράγμα πολύ καλά και ειδικά οι παλαιοί όπως ο Γρηγόρης Νιώτης, ο Στέλιος Παπαθεμελής, ο Παναγιώτης Σκανδαλάκης και ο Γιάννης Τραγάκης. Όλοι οι Ελληνοαμερικανικοί  ομογενειακοί οργανισμοί  είναι non profit αμερικανικές εταιρίες και ουδείς εξωτερικός παράγων( και μάλιστα πολιτικός εξωαμερικάνικος πολιτικός ακόμα και αν πρόκειται για προξενείο ή ακόμα και πρεσβεία) έχει το δικαίωμα να πει οτίδηποτε ειδικά όταν είναι φιλοξενούμενος στη χώρα αυτή. Αυτό είναι κανόνας στη χώρα αυτή όπως και σε άλλες και στην Ελλάδα ισχύει το ίδιο. Άλλο οι βουλευτές να είναι στην Ελλάδα και να τους ζητηθεί να κάνουν δηλώσεις για ομογενειακά θέματα -και πάλι προσεχτικά και διακριτικά διατυπωμένες-  ώστε και πάλι να μη θεωρηθεί ότι επισέρχονται στα εσωτερικά άλλης χώρας.

Αυτή η βασική επισήμανση αφορά στην απάντηση που εισέπραξε συγκεκριμένος δημοσιογράφος  ο οποίος προσπάθησε να εμπλέξει με συγκεκριμένη σκοπιμότητα τους βουλευτές σε επικίνδυνους ατραπούς  θέτοντας πλάγιες ερωτήσεις περί προβλημάτων «δείχνοντας» και «φωτογραφίζοντας»  όμως την ομοσπονδία  όπως μας αποκάλυψαν αρκετοί βουλευτές και ειδικά ο κ. Τραγάκης ο οποίος ανέφερε ακόμα και το όνομα   αυτού που εκμεταλευόμενος τη δημοσιογραφική ιδιότητα από τη μια έβαζε υπόγεια και ύπουλα φωτιές με στημένες ερωτήσεις και από την άλλη  παραγόντιζε!  Δεν είναι η δουλειά του δημοσιογράφου ούτε να παραγοντίζει ούτε πολύ περισσότερο να δημιουργεί «γεγονότα» και «ειδήσεις»!

Άλλο μαχητική και παρεμβατική δημοσιογραφία που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και άλλο αυτό που συμβαίνει εδώ. Είναι αδιανόητο δηλ. να είσαι εκδότης και δημοσιογράφος και από την άλλη να είσαι και πρόεδρος συλλόγου! Δε χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση η συγκεκριμένη θέση μας με την οποία μπορεί να διαφωνούν πολλοί συνάδελφοι και μάλιστα έγκριτοι.  Και το γιατί περίπου το γνωρίζουμε δηλ. δε χρειάζεται επιχειρηματολογία επ' αυτού. Υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δυο πλευρές, απλά η δική μας θέση είναι απλή και ξεκάθαρη άλλη είναι η δουλειά του δημοσιογράφου που θέλει να διαθέτει κύρος και αξιοπιστία.

Και αυτή η θέση μας ισχύει με βάση τα σημερινά δεδομένα και την υπάρχουσα κατάσταση  Προσπάθησαν λοιπόν κανά δυο να υφαρπάξουν δηλώσεις από βουλευτές παρά την επίσημη και εκφρασμένη ξεκάθαρη θέση που έχει εκφράσει συμπολίτευση και αντιπολίτευση « δεν εισερχόμεθα στα εσωτερικά της ομογένειας για κανένα λόγο και για κανένα θέμα. Η ομογένεια και κρίση και έχει, και θεσμικά όργανα για να εκφραστεί οπότε κάθε  συζήτηση  σταματά σε αυτό το σημείο. Εμείς πάντα θα ευχόμαστε και να προτρέπουμε σε ενότητα και ομόνοια που είναι το βασικό ζητούμενο για τον απανταχού ελληνισμό» αυτή ούτε λίγο ούτε πολύ είναι η θέση που έχουν εκφράσει και κατά το παρελθόν όλοι οι αρμόδιοι υφυπουργοί αρμόδιοι για θέματα απόδημου Ελληνισμού, και εν προκειμένω μιλάμε για τους κ. Γ. Νιώτη, Π. Σκανδαλάκη, Θ. Κασσίμη, αλλά και για τον κ. Σ. Παπαθεμελή και Ε. Χαϊτίδη. Και για να επανέλθουμε στον κ. Τραγάκη συνέντευξη του οποίου σήμερα φιλοξενούμε όπως μας αποκάλυψε πράγματι κάποιος συνάδελφος εκδότης δημοσιογράφος επιχείρησε να θέσει τέτοιες ερωτήσεις στο κλίμα  που προηγουμένως περιγράψαμε.

Οι παλαιότεροι  βουλευτές το αντελήφθησαν   και έδωσαν αποστομωτικές απαντήσεις επί του θέματος περί ενότητας με στόχο όμως την ομοσπονδία… Δεν έχει καμία απολύτως ανάγκη η ομοσπονδία από «αυτόκλητους δικηγόρους και συνήγορους»  θα σπεύσει να ανταπαντήσει έστω και καλοπροαίρετα  δικαίως κάποιος. Η Ομοσπονδία και όργανα έχει και ανθρώπους να απαντήσουν σε παρόμοιες αιτιάσεις. Συμφωνώ απόλυτα ανταπαντούμε αλλά  στην προκειμένη περίπτωση αυτό που αποκαλύπτεται από το ρεπορτάζ το οποίο επιβεβαιώνει με τη συνέντευξη του ο Γ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης  δημιουργεί μείζον θέμα για το ρόλο του Τύπου στην ομογένεια. Και εδώ είναι το βασικό πρόβλημα που θέτουμε, επισημαίνουμε και ενίοτε καυτηριάζουμε επανερχόμενοι συχνά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ακριβώς γιατί πίστη και πεποίθηση μας είναι ότι ο ρόλος του Τύπου και κατ επέκταση του δημοσιογράφου που οφείλει να τον υπηρετεί  χωρίς δόλο και σκοπιμότητα, πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Διαυγείς. Διάφανος. Κρυστάλινος. Χωρίς γκρίζες σκιές ή πολύ περισσότερο με παιχνίδια κάτω από το τραπέζι.

Ο κ. Τραγάκης – όπως και άλλοι συνάδελφοι του- όταν κλείσαμε το κασετόφωνο μας είπε  πολλά και αποκαλυπτικά τα οποία καλό είναι να αφήσουμε στο περιθώριο στη παρούσα φάση για το ρόλο συγκεκριμένου  ο οποίος προσπάθησε να παίξει ένα τέτοιο παιχνίδι με εικονικό  πρόσχημα το μπακάλι της γειτονιάς του…     

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη η οποία αναφέρεται καταρχήν στις εντυπώσεις του για την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο,  στο θέμα της ψήφου των ομογενών, στην συμμετοχή της Άννας Βίσση την οποία καυτηριάζει αλλά και στο θέμα περί ενότητας  και ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων ξεκαθαρίζοντας  με απόλυτη σαφήνεια την θέση του αφήνοντας  έκθετους όλους εκείνους που για τους δικούς λόγους και συγκεκριμένες σκοπιμότητες επιχείρησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις με στημένες,  πλάγιες, και υποχθόνιες  ερωτήσεις με συγκεκριμένο στόχο.    

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το πρώτο σχόλιό σας για την παρέλαση;

Κατ' αρχάς η λέξη που μας ταιριάζει είναι μεγαλειώδης. Ο καιρός μας βοήθησε ουσιαστικά σήμερα, και πάνω από χιλιάδες  Έλληνες γέμισαν την 5η Λεωφόρου και έδωσαν έναν ελληνικό παλμό. Μίλησε η καρδιά της Ελλάδος στην 5η Λεωφόρο σήμερα. Πάνω από  25.000 άτομα παρήλασαν και παρελαύνουν επί 3μισι ολόκληρες ώρες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός για την ομογένεια, για τον ελληνισμό και την ομογένεια. Έχω δε την αίσθηση ότι αν η ομογένεια προσπαθήσει κάπως περισσότερο ακόμα, έχοντας υπ' όψιν ότι το 2008 υπάρχουν οι αμερικανικές εκλογές, θα μπορέσει να ασκήσει και να είναι ένας μοχλός πίεσης για την υποβοήθηση και επίλυση των εθνικών μας θεμάτων. Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη περίοδος για να ασχοληθούμε πάρα πολύ σοβαρά με αυτό το θέμα. Εκείνο το οποίο θα ήθελα επίσης να επισημάνω, είναι ότι η παρέλαση ήταν άρτια οργανωμένη, δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό κενό, -έχετε υπ' όψιν σας ότι ήμουν και πέρυσι εδώ- ήταν συνεχής η κίνηση και ήταν μια από τις καλύτερες παρελάσεις που έχω παρακολουθήσει ποτέ. Για να μην πω η καλύτερη, γιατί έχω πάει και στην Αυστραλία, έχω πάει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

κ. Αντιπρόεδρε πληροφορηθήκαμε ότι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των βουλευτών στο Γραφείο Τύπου της ΝΥ αλλά και κατά την επίσκεψη σας στην ομογενειακή εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ κάνατε κάποιες δηλώσεις αναφορικά με την Ομοσπονδία. Τι ακριβώς εννοείτε όταν  αναφέρεστε σε προβλήματα της Ομοσπονδίας; Ο εθνικός Κήρυκας  στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 21& 22 Απριλίου σε δήλωση σας έχει βάλει ως τίτλο «έκκληση ενότητας από   Τραγάκη » και αναφέρεστε στην Ομοσπονδία. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;   

tragakis_diamantidis.jpgΌταν εννοώ προβλήματα της Ομοσπονδίας, δεν εννοώ αυτή καθ' εαυτή την Ομοσπονδία. Κατ' αρχάς εννοώ και το είπα επανειλημμένως ότι αυτά  είναι θέματα που αφορούν την ομογένεια. Επειδή είδα ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία διαφοροποίησης, ήθελα να αποτελέσω τον συνδετικό κρίκο, ώστε να μπορέσουν -με μια λέξη αυτό που λέω εγώ στα καθαρά ελληνικά- να τα βρούνε.

Ποιοι με ποιους;

Κοιτάξτε, αυτό δεν αφορά την ομοσπονδία , αφορά άλλες οργανώσεις.

Εννοείτε εσωτερικά της Ομοσπονδίας;

Δεν εννοώ εσωτερικά της Ομοσπονδίας. Η δήλωση μου αφορούσε στις κομματικές οργανώσεις.

Κομματικές Οργανώσεις και όχι την Ομοσπονδία; 

Όχι την Ομοσπονδία. Το διευκρίνισα αυτό σαφέστατα.

Για τη συμμετοχή της  Άννας Βίσση στη παρέλαση τι έχετε να πείτε;

Αν το έκανε, εγώ το κακίζω. Είμαι αρνητικός σε αυτό. Η παρέλαση ήταν έμπλεος από εθνικό παλμό, ήταν προφανές το γεγονός ότι παιδιά παρήλασαν με εθνικές ενδυμασίες, και δεν νομίζω ότι αρμόζει σε καθένα από εμάς να αλλάζει ή να αλλοιώνει το χαρακτήρα της εθνικής επετείου αν έγινε κάτι τέτοιο, το θεωρώ αρνητικό.

Αναφορικά με την ψήφο των ομογενών;

Δήλωσα και δηλώνω και τώρα ότι κάναμε το πρώτο βήμα. Νομίζω ότι το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στα άλλα κομμάτα για διαβούλευση, κακώς σχεδόν απερίφραστα και -μπορώ να πω- χωρίς αιτιολογία από τα άλλα κόμματα, διότι γνωρίζετε ότι ένα νομοσχέδιο για να γίνει νόμος του κράτους χρειάζεται 200 ψήφους. Έχω την αίσθηση ότι στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να κατατεθεί στην Βουλή και να έρθει σε ψηφοφορία, θα δημιουργηθούν οι ζυμώσεις εκείνες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ψήφιση ενός τέτοιου νόμου. Στα κενά στα οποία πιθανόν να υπάρχουν, η απάντηση είναι η εξής: ας φέρουμε πρώτα το νόμο, που ήταν αίτημα των Ομογενών για 30-40 χρόνια, και από κει και πέρα θα δούμε από την εφαρμογή του ποιες βελτιώσεις μπορούν να γίνουν. Παραδείγματος χάρη: υπάρχει το αίτημα της επιστολικής ψήφου. Ας φέρουμε το θέμα να ψηφίσουμε με το τρόπο που προβλέπει το νομοσχέδιο τώρα και αργότερα βλέπουμε και για την επιστολική ψήφο. Υπάρχει επίσης της εκπροσώπησης από ομογενείς, δηλαδή από βουλευτική ομάδα η οποία θα εκλέγεται από ομογενείς βουλευτές, είναι και αυτό ένα θέμα. Ας δοκιμάσουμε τώρα -επιμένω εγώ- αυτό το οποίο τώρα γίνεται και αργότερα βλέπουμε και ένα επόμενο στάδιο.