Γράφει ο Πολίτη Βάιος Φασούλας

          Αγαπητοί φίλοι του ΔΣ της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασ. Τσιτσάνης» για μια ακόμα φορά σας ευχαριστώ που με επιλέξατε σαν έναν από τους τέσσερις εισηγητές σας και συγχαίρω την πρωτοβουλία σας για το πρώτο ελληνο-γερμανικό φόρουμ στη Νυρεμβέργη με το περιβόητο θέμα «Ευρωσύνταγμα».

 

          Επί τη ευκαιρία, επιτρέψτε με να αναφερθώ πάνω σε μια σημαντική επισήμανση που κάνετε, όπως διαβάζω στο δελτίο Τύπου:

          «Κοινή διαπίστωση ήταν ότι ελάχιστοι πολίτες της ΕΕ ασχολήθηκαν εντατικά με το περιεχόμενο του συντάγματος, ενώ η μάζα όχι μόνον έδειξε λίγο ενδιαφέρον, αλλά το αγνόησε πλήρως και ούτε άλλοι φορείς ίδρωσαν να παροτρύνουν τους πολίτες να μελετήσουν το περιεχόμενό του. Το ήθελαν όμως ή όχι, ήταν σκόπιμη ή όχι η επικύρωση του συντάγματος μόνον από τα κοινοβούλια κάποιων κρατών-μελών της ΕΕ και όχι σε δημοψήφισμα από τον λαό;»

          Από μια πλευρά συμφωνώ απόλυτα μαζί σας κι αυτό δείχνει αν μη τι άλλο τις κουτοπονηριές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να περάσουν το «Ευρωσύνταγμα» εν αγνοία των λαών, όπως άλλωστε διαπιστώνετε και οι ίδιοι. Από την άλλη, προσωπικά, δε με πτοεί η συμμετοχή ως προς τον αριθμό (15 περίπου χιλιάδες ελληνισμός στην περιοχή Νυρεμβέργης!!),σίγουρο είναι, χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω το ποδόσφαιρο, αν γίνονταν ένα φόρουμ με θέμα το ποδόσφαιρο θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα.

          Οι Πολίτες παγιδευμένοι στην άγνοια ή στην αδιαφορία, την οποία διοχέτευσαν οι κυβερνήσεις τους με φιλτραρισμένες πολιτικές περί ευρωπαϊκής «ευημερίας» και «προόδου» και δε συμμαζεύεται, μαζί μ' αυτά έχει στρωματοποιηθεί και η νοημοσύνη τους. Και αν όχι, έχοντας, οι Πολίτες, κατά νου ότι τα κόμματά τους «αγωνίζονται» και «φροντίζουν» γι' αυτούς, δημιουργούν την παθητική εικόνα της άγνοιας σε βάρος τους. Με άλλα λόγια, όπως συχνά αναφέρω, θα πρέπει πρώτα να πεθάνει η μάνα μας για να δούμε ότι υπάρχει θάνατος.

          Έτσι, κατά την άποψή μου, παρά τη λίγη συμμετοχή, των Πολιτών (περίπου 60 Έλληνες, 25-30 Γερμανοί μετρήθηκαν από το γράφοντα, όμως μην μπλέξουμε στα ποσοστά, αλλά δεν βλάπτει να επισημάνουμε ότι εδώ βλέπουμε και σε τι βαθμό υφίσταται η κοινωνικοποίηση των Πολιτών!!!-προϊόν κι αυτό της ευρωπαϊκής υποκουλτούρας) το φόρουμ ήταν επιτυχημένο. Και ήταν επιτυχημένο διότι ήταν ελεύθερο. Δεν έγινε υπό την «αιγίδα» κάποιου κόμματος κι αυτό είναι το χαρακτηριστικό της επιτυχίας του.

          Θα χαρώ πολύ και θα είναι τιμή για μένα σε μια επόμενη συνάντηση-ελληνικό φόρουμ. Βέβαιο είναι ότι πολλά που αναφέρθηκαν (αρνητικά) στο Φόρουμ στις 27.11.2005, θα έχουν, δυστυχώς επιβεβαιωθεί, εκτός κι αν προκύψουν…θαύματα. Θα προσθέσουμε λίγα περί «προόδου» στην μείωση της ανεργίας, στην αεροαμερικανική αστυνόμευση της Ευρώπης, βεβαίως στα ευρωεπιτόκια και σε άλλα θέματα που αφορούν την Ε.Ε., το «Ευρωσύνταγμα» και τις αχυρένιες, μεγαλόστομες κατά τ' άλλα, πολιτικές.

Ε .Ε. Δεκέμβρης 04 2005  http://www.fasoulas.de 

  Vaios@fasoulas.de