"Πρέπει να ξυπνήσουμε!"


Martin Sheen: "Είμαστε όμηροι του μέλλοντος, καθώς έχουμε παιδιά"

Το Κοινοβούλιο επισκέφτηκε στις 11 Απριλίου ο ηθοποιός Martin Sheen, ο οποίος συμμετέχει συχνά σε εκστρατείες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Ο διάσημος Αμερικανός παρευρέθηκε στην τελετή απονομής των Παγκοσμίων Βραβείων Ενέργειας, τα οποία επιβραβεύουν έργα που κάνουν χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Ο κ. Sheen απάντησε σε ερωτήσεις μας, χωρίς να μασήσει τα λόγια του σχετικά με την ανάγκη της χώρας του να προβεί σε περισσότερες ενέργειες προκειμένου να σωθεί το περιβάλλον…
 

Τι σας έκανε να έρθετε στο Κοινοβούλιο για να συμμετάσχετε στα Παγκόσμια Βραβεία Ενέργειας;
 
Νομίζω ότι το βραβείο αυτό δίνει στον απλό πολίτη και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις -που δεν έχουν φωνή και δεν αποσπούν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης- την ευκαιρία να μας δείξουν ποια πράγματα είναι σημαντικά για όλους μας. Είναι εξάλλου καταπληκτικό το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες είναι αυτές που παρουσίασαν τα καλύτερα έργα, καθώς υποφέρουν περισσότερο από όλους εξαιτίας της έλλειψης καθαρού αέρα, της λειψυδρίας και της δύσκολης πρόσβασης σε κέρδη που συνδέονται με το περιβάλλον.
 
Γιατί συμμετέχετε σε εκστρατείες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης;
 
Ως πολίτης, το θέμα με αφορά. Πιστεύω ότι είμαστε όμηροι του μέλλοντος, καθώς έχουμε παιδιά. Τα παιδιά μου, τα παιδιά των παιδιών μου και τα παιδιά αυτών θα κληρονομήσουν αυτά που θα τους δώσουμε και αυτά που τους δίνουμε τώρα δεν είναι καλά. Ως φύλακας του πλανήτη, πρέπει να αποδεχτώ την ευθύνη να κάνω ό,τι μπορώ, για όσο καιρό μπορώ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσω όσους θέλουν να ακούσουν για αυτά που μας περιμένουν, αλλά και να τους πείσω να συμμετάσχουν στον αγώνα υπέρ του περιβάλλοντος.
 
Τι στάση κρατά η Αμερική απέναντι στις κλιματικές αλλαγές;
 
Πρέπει να ξυπνήσουμε! Το μόνο που μας λείπει στην Αμερική είναι η ηγεσία, που είναι και το πιο σημαντικό. Έχουμε αρκετούς ευαισθητοποιημένους πολίτες, αλλά δεν έχουμε τη στήριξη της κυβέρνησης. Είναι εκνευριστικές αλλά και αποθαρρυντικές οι ελλείψεις της κυβέρνησης. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα ξυπνήσουν πριν είναι πολύ αργά. Δεν περιμένουμε τίποτα πια από αυτή την κυβέρνηση· ίσως όμως η επόμενη να είναι καλύτερη. Η κοινή γνώμη στην Αμερική αρχίζει να ξυπνά, όχι χάρη σ'αυτή την κυβέρνηση, αλλά χάρη σε άτομα που μάχονται υπέρ του περιβάλλοντος στην Αμερική και παίζουν ηγετικό ρόλο.
 
Μπορούν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να συνεργαστούν ως προς τον έλεγχο των κλιματικών αλλαγών;
 
Πρέπει οπωσδήποτε να συνεργαστούν! Είμαστε μέρος του ίδιου κόσμου, δεν μπορούμε να χωριστούμε. Οι Ευρωπαίοι είναι πολύ πιο ενήμεροι και η Ευρώπη κάνει πολύ περισσότερα από εμάς. Ελπίζω λοιπόν να σας φτάσουμε πολύ σύντομα. Για να γίνει αυτό όμως χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον!
 
Οι προβλέψεις για τις κλιματικές αλλαγές είναι δυσοίωνες και το περιβάλλον έχει υποστεί πολλές ζημιές. Μήπως είναι ήδη πολύ αργά;
 
Όχι βέβαια! Φυσικά πολλοί άνθρωποι, ακόμη και επιστήμονες, ισχυρίζονται ότι είναι πολύ αργά, ότι φτάσαμε σε σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Προσωπικά, δεν πιστεύω κάτι τέτοιο: νομίζω ότι είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε και να επανορθώσουμε την κατάσταση.
 
Οι Ευρωπαίοι χαρακτηρίζουν συχνά τους Αμερικανούς ως υπερβολικούς καταναλωτές ενέργειας, με αυτοκίνητα που χρειάζονται πολύ πετρέλαιο: είναι δίκαιος ο χαρακτηρισμός αυτός;
 
Απολύτως. Νομίζω ότι έχουμε υπερβολικά προνόμια: διαθέτουμε, χρησιμοποιούμε και σπαταλάμε πολλή ενέργεια και δεν σκεφτόμαστε τις ανάγκες και τις επιθυμίες κανενός άλλου. Πρέπει τώρα να αρχίσουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας στις ανάγκες του τρίτου κόσμου. Σκεφτόμαστε συνήθως ότι ο τρίτος κόσμος είναι το παιδί ενός κατώτερου Θεού και ότι δεν έχει σχέση με εμάς. Πρέπει όμως να ξυπνήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι αναπνέουμε τον ίδιο αέρα και ότι τα παιδιά μας θα κληρονομήσουν το ίδιο μέλλον.
 
Αν είχατε ένα μαγικό ραβδί και μπορούσατε να κάνετε μία αλλαγή όσον αφορά τις κλιματικές μεταβολές, τι θα κάνατε;
 
Θα ξεκινούσα με το νερό. Νομίζω ότι το φρέσκο νερό είναι το πιο σημαντικό θέμα που τίθεται σήμερα: η έλλειψη καθαρού νερού είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές που αντιμετωπίζουμε και η βασικότερη αιτία προβλημάτων υγείας στον τρίτο κόσμο. Προκαλεί τόσες πολλές αρρώστιες και καταστρέφει τις ελπίδες τόσο πολλών παιδιών σε τόσες πολλές χώρες! Η υδρολογία αποτελεί την ενέργεια του μέλλοντος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ