Νεολαία


Το Διαδίκτυο είναι συχνά επικίνδυνο για τα παιδιά

Το Διαδίκτυο είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος επικοινωνίας των νέων στην Ευρώπη: ένας στους δύο το χρησιμοποιεί κυρίως στο σπίτι, στο σχολείο, σε καφετέριες (και σύντομα στα κινητά τους). Το Διαδίκτυο όμως εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, όπως πορνογραφικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, βιαιότητες, κ.ά. Πώς θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, χωρίς να βλάψουμε την ελευθερία της έκφρασης και χωρίς να ασκήσουμε λογοκρισία; Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Τρεις είναι οι καταστάσεις κατά τις οποίες ένας ανήλικος μπορεί να πέσει στα δίχτυα ανήθικων ανθρώπων στο Διαδίκτυο: ενδεχομένως κάποιος να χρησιμοποιήσει φωτογραφίες του· μπορεί ο νέος αυτός άθελά του να περιπλανηθεί σε ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό· ή να γνωρίσει κάποιον στο Διαδίκτυο -μέσω φόρουμ, ηλεκτρονικών συζητήσεων ή παιχνιδιών- και να πέσει θύμα παιδεραστίας. 
 

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που έγιναν στη Νορβηγία, τη Δανία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία και την Ισλανδία, το 24% των παιδιών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο έχουν πέσει συμπτωματικά σε πορνογραφικές ιστοσελίδες. Το 34% των νέων που έχουν συμμετάσχει σε ηλεκτρονικές συζητήσεις (chats) έχουν αρνηθεί προτάσεις να γνωρίσουν άτομα τα οποία δεν ήξεραν νωρίτερα, ενώ το 22% δηλώνουν ότι πήγαν να συναντήσουν αγνώστους.
 
Τι κάνει το Κοινοβούλιο για να προστατεύσει τα παιδιά μας;
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργάνωσε στις 21 Νοεμβρίου του 2006 μια διάλεξη, προκειμένου να βρει λύσεις ως προς την προστασία των παιδιών, προασπίζοντας παράλληλα την ελευθερία έκφρασης των δημιουργών ιστοσελίδων.
 
Στις 28 Νοεμβρίου του 2006, η κοινοβουλευτική επιτροπή που είναι αρμόδια για τον πολιτισμό υιοθέτησε την έκθεση της Γαλλίδας ευρωβουλευτού Marielle de Sarnez από την Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, σύμφωνα με την οποία “ήρθε η ώρα να διασφαλίσουμε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και όλοι οι χρήστες, μεγάλοι και μικροί, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους όσον αφορά το Διαδίκτυο και θα προστατεύσουν τα παιδιά και όλες τις ευάλωτες ομάδες από το παράνομο περιεχόμενο”.
 
Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές λύσεις;
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί από το 1998 να υπερασπίσει τα δικαιώματα των ανηλίκων και να προστατεύσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Πέρα από μια σύσταση που απεύθυνε στα κράτη μέλη, έχει καταρτίσει το πρόγραμμα “Πιο ασφαλές Διαδίκτυο”(Safer Internet), στα πλαίσια του οποίου 45 εκατομμύρια ευρώ έχουν προβλεφθεί για την περίοδο 2005-2008.
 
Σύμφωνα με την έκθεση της κας de Sarnez, η ευθύνη για την προστασία των ανηλίκων από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο ανήκει: στις οπτικοακουστικές υπηρεσίες και την οπτικοακουστική βιομηχανία, η οποία θα πρέπει να προωθήσει τη χρήση φίλτρων που μπλοκάρουν το σύστημα όταν παρουσιάζεται για παράδειγμα πορνογραφικό υλικό· στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία είναι σε θέση να ενημερώσουν τα παιδιά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση του Διαδικτύου· στο κάθε κράτος μέλος, το οποίο μπορεί για παράδειγμα να δημιουργήσει ειδικές τηλεφωνικές γραμμές, στις οποίες θα μπορεί κάποιος να απευθυνθεί για να καταγγείλει ύποπτο ή παράνομο υλικό που υπάρχει στο Διαδίκτυο.
 
Η έκθεση αυτή αναμένεται να υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Ολομέλειας του Δεκεμβρίου, αλλά η δράση θα πρέπει να αναληφθεί σε όλα τα επίπεδα. Όπως υπενθυμίζει το Κοινοβούλιο “Η πρόληψη και ο καλύτερος γονεϊκός έλεγχος είναι η καλύτερη μορφή προστασίας ενάντια στους κινδύνους που εγκυμονεί το Διαδίκτυο”.
 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ