Maneka Gandhi, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής: "Το κλίμα αλλάζει μέρα με τη μέρα"


Maneka Gandhi: "Δεν πιστεύω ότι ήρθε το τέλος του τέλους, αλλά πλησιάζει"

Η Maneka Gandhi δεν είναι μόνο μακρινή συγγενής της διάσημης ινδικής οικογένειας των Nehru Gandhi. Είναι και μέλος του ινδικού κογκρέσου, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και δημοσιογράφος. Έχει γράψει πολλά βιβλία τόσο για την ετυμολογία λέξεων όσο και για τα ζώα, για την ευημερία των οποίων αγωνίζεται εδώ και χρόνια. Την περασμένη Τετάρτη, η Maneka Gandhi τίμησε με την παρουσία της το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των Παγκόσμιων Βραβείων Ενέργειας. 
 

Η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας ευχαρίστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο την όρισε Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής που επέλεξε τους νικητές των Παγκόσμιων Βραβείων Ενέργειας, και δήλωσε ότι "το Βραβείο αυτό θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τη στάση τους" σε θέματα ενέργειας.
 
Είναι πολύ αργά για να δράσουμε;
 
"Δεν πιστεύω ότι ήρθε το τέλος του τέλους, αλλά πλησιάζει", δήλωσε η Maneka Gandhi. "Οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι οι κλιματικές αλλαγές τους αφορούν, όταν μιλάμε για το πώς θα είναι ο κόσμος σε 25-40 χρόνια, αλλά προφανώς το κλίμα αλλάζει μέρα με τη μέρα". Η Ινδή συγγραφέας έδωσε ως παράδειγμα τη σταδιακή εξαφάνιση ινδικών νησιών εξαιτίας της ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας.
 
Η κα Gandhi άσκησε κριτική στην Ουάσινγκτον, που αρνείται να υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κυότο εφόσον η Ινδία και η Κίνα δεν το έχουν υπογράψει. Υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης μαζί παράγουν λιγότερα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. "Είμαι σίγουρη ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ινδία ως δικαιολογία. Είναι παράλογο να λένε ότι δε θα κάνουν τίποτα όσο η Ινδία και η Κίνα δεν δρουν: οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν ούτως ή άλλως".
 
Και τι μπορεί να κάνει η Ινδία;
 
"Στην Ινδία, το 57% των νοικοκυριών σε αγροτικές περιοχές και το 12% αυτών που ζουν σε αστικές περιοχές, δηλαδή 84 εκατομμύρια άτομα, δεν έχουν ούτε ηλεκτρισμό!", υπενθύμισε η Maneka Gandhi. Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία, ο κάθε Ινδός καταναλώνει 520 κιλά πετρελαίου το χρόνο, σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό (4842) και τον παγκόσμιο (1731) μέσο όρο. Η πρώην υπουργός τόνισε επίσης ότι η χώρα της θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας στην Ινδία δεν θα έχει αντίκτυπο στο επίπεδο εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
 
Πώς βλέπουν η Ασία και η Ινδία την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
 
"Η Ασία και η Ινδία παρατηρούν προσεχτικά την Ευρώπη και αντιγράφουν τους νόμους της! Η Ευρώπη ασκεί μεγάλη ψυχολογική επίδραση. Αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τους κατάλληλους νόμους, είναι πιθανό να τους εγκρίνουμε κι εμείς", είπε χαρακτηριστικά η Maneka Gandhi.
 
Και όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια;
 
Η κα Gandhi είναι ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, καθώς είναι πολύ προχωρημένη πηγή ενέργειας για τη χώρα της. "Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να φέρουμε την ενέργεια στα 800.000 χωριά μας", επεσήμανε.
 
Η πρώην δημοσιογράφος τόνισε επίσης ότι η Ινδία θα πρέπει να εστιάσει στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως είναι η ηλιακή και η αιολική, προκειμένου να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Κατά τη γνώμη της, τα ευρωπαϊκά κράτη οφείλουν επίσης να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν μόνο το 2% της παγκόσμιας ενέργειας σήμερα.
 
Καθώς το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας χάνεται στη φάση της διανομής, η Maneka Gandhi τόνισε την ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, με τη φορολογία. "Είναι πολύ σημαντικό το να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν το κλίμα και η ενέργεια σήμερα με ένα τρόπο που δεν περιλαμβάνει άνθρακα".
 
Τι κάνει η κυβέρνηση της Ινδίας προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της για θέματα που άπτονται των κλιματικών αλλαγών;
 
"Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα! Άφησε όλη τη δουλειά στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά οι προσπάθειές τους δεν είναι αρκετές. Η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να δράσει. Αυτό που λείπει στην Ινδία είναι η πολιτική βούληση", δήλωσε η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος.
 
Τι κάνετε εσείς στην καθημερινή σας ζωή για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών;
 
"Προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό!", απάντησε σε σχετική ερώτηση η κα Gandhi, η οποία συνετέλεσε στη δημιουργία 25 νοσοκομείων, 5 ορφανοτροφείων, είναι συντάκτρια άρθρων για 25 εφημερίδες και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη. Σ'αυτήν οφείλονται όλοι οι περιβαλλοντικοί νόμοι που υπάρχουν στη χώρα της…

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ