Δημήτρης Κούρος: «Αμείωτο το ενδιαφέρον και της ελβετικής αγοράς για επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα, τουριστικές μονάδες και παρεθεριστικές κατοικίες»

Ντύσελντορφ/Λουκέρνη 1.5.07. Για τρεις ημέρες η γαλανόλευκη κυμάτιζε στα παράλια της λίμνης της Λουκέρνης στην Κεντρική Ελβετία. Στο παραδοσιακό πολυτελές θέρετρο Hotel Seeburg πραγματοποιήθηκε συμπόσιο υψηλού επιπέδου με κεντρικό θέμα την ελληνική αγορά ακινήτων και την ανάπτυξη του γκολφ στην Ελλάδα.

Διοργανωτής η Γερμανο-Ελληνική Ένωση Προστασίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (http://www.dhsg-ev.de/) που δραστηριοποιείται εδώ και πέντε χρόνια στις γερμανόφωνες χώρες της Ε.Ε. υπό την ομπρέλα του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (http://www.dhwv.de/).  Την εκδήλωση χαιρέτησαν με μυνήματά τους ο Δήμαρχος της Λουκέρνης, ο Πρέσβυς της Ελβετίας στην Αθήνα και ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Έλληνας Πρέσβυς στην Βέρνη Γιάννης Θωμόγλου που με πολύ απλά αλλά θερμά λόγια κάλεσε το ακροατήριο να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Να αναζητήσουν δηλ. μόνιμη ή παραθεριστική κατοικία σε κάποιο από τα τόσα πολλά και όμορφα νησιά της Ελλάδος. Έτσι θα κάνει κι εκείνος τώρα που συνταξιοδοτείται καταφεύγοντας στην Ίο.

Στο βήμα τον ακολούθησε ο τοπικός βουλευτής Δρ. Πίρμιν Σβάντερ ο οποίος αφού ύμνησε την Ελλάδα για την πολιτιστική και ιστορική της σημασία αναφέρθηκε στην ομοιότητα του υπεδάφους των δύο κρατών θυμίζοντας ότι παρόλη την ναυτική της πρωτιά η ελληνική γη αποτελείται κατά 78% από βουνά, κάτι που την φέρνει πολύ κοντά στην Ελβετία.

Μετά από εμπεριστατωμένες εισηγήσεις γενικού ενδιαφέροντος γύρω από την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα από τον Πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ (http://www.pomida.gr/) και της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτο Παραδιά και για το νομικό και φορολογικό καθεστώς αγοραπωλησιών σχετικών με τα ακίνητα από τον Πρόεδρο της DHSG Δημήτρη Κούρο ακολούθησε η πρώτη ενότητα με θέμα «Ακίνητα και Τουρισμός».

Κύριοι ομιλητές αυτής της ενότητας ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Swiss Golf Invest (http://www.swissgolfinvest.com/) Γιόχαν Πέτερ Μπάχμαν,  ο καθηγητής Δρ. Βόλφγκανγκ Κύνελ (http://www.terrasol.ch/) και ο αρχιτέκτων ανοιχτών χώρων Εριχ Στάϊνερ (http://www.steinerpartner.com/). Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη του τουρισμού του γκολφ στην Ελλάδα παρουσιάζοντας ένα πιλοτικό, πρωτοποριακό και υποδειγματικό έργο κατασκευής παραθεριστικών κατοικιών δίπλα σε γήπεδο γκολφ στην Ζάκυνθο. Ένα έργο που θα σέβεται το περιβάλλον και την τοπική αρχιτεκτονική, θα προσφέρει κοινωνικό έργο, θα δημιουργήσει 160 νέες θέσεις εργασίας και μαθητείας για επαγγέλματα τουριστικά και άλλα και τέλος θα λειτουργήσει σαν πρότυπο για μελλοντικές τέτοιες επενδύσεις με οικολογικό υπόβαθρο. «Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή που σε δηλώσεις του το 2005 αναφέρθηκε στο γκολφ και την σημασία του για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Συγχρόνως όμως περιμένουμε το κράτος να πάρει εκείνες τις τολμηρές αποφάσεις που θα επιτρέψουν, διευκολύνουν και προσελκύσουν επενδύσεις όπως αυτή που οραματιζόμαστε για την Ελλάδα του αύριο» τόνισε ο κ. Μπάχμαν υπενθυμίζοντας συγχρόνως ότι εάν η Ελλάδα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την λήψη των απαραίτητων μέτρων θα χάσει την κούρσα του «γκολφικού» τουρισμού. Και συνέχισε: «Στα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα απέκτησε ένα και μοναδικό νέο γήπεδο γκολφ όταν η Βουλγαρία που μόλις πριν λίγο μπήκε στην Ε.Ε. από μηδέν έχει τώρα επτά. Και αυτό όταν η Ελληνική Ομοσπονδία Γκολφ υπολογίζει σε σχετική μελέτη ότι στην Ελλάδα υπάρχουν προοπτικές για 45 γήπεδα».

Η δεύτερη ενότητα του συμποσίου με τίτλο «Ακίνητα και ελληνική περιφέρεια» ξεκίνησε με  εισήγηση της εκπροσώπου του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων, ΕΛΚΕ (http://www.elke.gr/), Ελένης Δεσύλλα σχετικά με τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τις δυνατότητες επενδύσεων στην περιφέρεια. Ακολούθησε παρουσίαση δύο ελληνικών περιφερειών της Ηπείρου (http://www.roe.gr/)  και της Κεντρικής Μακεδονίας (http://www.rcm.gr/). Μέσω των Γενικών τους Γραμματέων Δημήτρη Πανοζάχου και Ανδρέα Λεούδη αντιστοίχως κάλεσαν το ελβετικό κοινό να επιλέξει τις περιφέρειές τους όχι μόνον για τις διακοπές τους αλλά και για επενδύσεις εφόσον η Ελβετία έχει και μακροχρόνια εμπειρία αλλά και το απαραίτητο „know how" σε θέματα ορεινού τουρισμού, χιονοδρομικών εγκαταστάσεων και αγροτουρισμού. Επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας Ηπείρου Δημ. Πανοζάχος τόνισε τον αρχαιολογικό πλούτο και τις δυνατότητες ανάπτυξης αρχαιολογικών πάρκων στην περιφέρειά του όπως ο Γενικός Γραμματέας Κεντρικής Μακεδονίας Ανδρέας Λεούδης εξήρε την σημασία των ενεργειακών εγκαταστάσεων της περιφέρειάς του.

Στην τρίτη και τελευταία ενότητα του συμποσίου «επενδύσεις σε ακίνητα» παρουσιάστηκαν και προβλήθηκαν διάφορες εγκαταστάσεις οργανωμένου ποιοτικού παραθεριστικού τουρισμού σε όλη την Ελλάδα από τις κατασκευαστικές εταιρείες HELLENIC HOMES, http://www.hellenic-homes.com/ (Κρήτη), PANHOL http://www.panagiotidis.gr/ (Βόρεια Ελλάδα/Χαλκιδική/Πήλιο), EΠΕΚΤΑΣΗ http://www.epektasi.gr/ (Πελοπόννησο) και SUNNY HOMES (Κυκλάδες).

Η ημερίδα έκλεισε με επίλογο του Αντιπροέδρου και εκπροσώπου τύπου του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Φαίδωνα Κοτσαμπόπουλου ο οποίος αφού συνόψισε τα όσα ακούσθηκαν και συζητήθηκαν κατά την διάρκεια του συμποσίου υπενθύμισε το «κατασκευαστικό θαύμα» που πέτυχε η Ελλάδα το 2004 με την διοργάνωση της Ολυμπιάδας, κάλεσε το ελβετικό κοινό να συνεχίσει το ενδιαφέρον του για την ελληνική γη και ευχήθηκε η συνάντηση της Λουκέρνης να γίνει η απαρχή για στενότερες σχέσεις και συνεργασίες με γνώμονα πάντοτε την ποιότητα, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνική προσφορά επενδύσεων σε τουριστικές, αθλητικές, παραθεριστικές ή επαγγελματικές εγκαταστάσεις.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν τα εξειδικευμένα περιοδικά ακινήτων BILANZ Homes (http://www.bilanzhomes.ch/) της Ελβετίας και BELLEVUE (http://www.bellevue.de/) της Γερμανίας, ο γερμανόφωνος τηλεοπτικός  σταθμός Golf & More TV (http://www.golf-and-more.com/), η αθηναΐκή  Griechenland Zeitung (http://www.griechenland.net/) και ο δικτυακός κόμβος http://www.griechenland.de/.