Επίκαιρα   Ανεπίκαιρα  

            Του Χρύσανθου Λαζαρίδη

            Ευλόγως κάποιοι στη ΝΔ σκέπτονται αλλαγή του εκλογικού νόμου. Όχι για να τον κάνουν πιο αναλογικό. Αλλά για να ενισχύσουν την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Όχι γιατί φοβούνται ότι «θα χάσουν», αλλά για να μπορέσουν να κυβερνήσουν όταν θα κερδίσουν

 

Διότι με το νόμο Σκανδαλίδη (που θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές), αν περάσουν πέντε κόμματα στη Βουλή, τότε το πρώτο κόμμα μπορεί να έχει άνετη διαφορά 2 ποσοστιαίων μονάδων από το δεύτερο και να εκλέγει μόλις 149-152 βουλευτές!

Αν η ΝΔ φοβόταν ότι θα χάσει, δεν θα σκεπτόταν να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Σκέπτεται να τον αλλάξει, επειδή φοβάται ακυβερνησία, λόγω των ιδιομορφιών του Νόμου Σκανδαλίδη.

Πολλοί, βέβαια, εμφανίζουν ως «σωτήρια λύση» την μετεκλογική συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων.

Όμως, για να δουλέψουν τέτοιες κυβερνήσεις συνεργασίας είναι απαραίτητες δύο προϋποθέσεις:

— Πρώτον να έχει προηγηθεί σύγκλιση-συναίνεση μεταξύ τους.

–Δεύτερον, να έχουν διασπαστεί οι ακραίες πτέρυγες των μεγάλων κομμάτων, για να μπορέσουν μετά αμφότερα να συγκλίνουν στο κέντρο.

Στη Γερμανία, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, πρώτα υιοθέτησε την «Ατζέντα 2010», που ήταν πολύ κοντά στις θέσεις της Χριστιανοδημοκρατίας. Ύστερα διασπάστηκε. Ύστερα έχασε τις εκλογές του 2005 οριακά. Και μόνο τότε μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση (μεγάλου) συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες. Η οποία δεν πάει καλά τελευταία.

Όσοι ονειρεύονται «μεγάλους συνασπισμούς» (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) στην Ελλάδα κάνουν δύο σφάλματα:

— Πρώτον, παραβλέπουν ότι για να συμβεί αυτό απαιτούνται προϋποθέσεις που υπήρξαν αλλού (π.χ. στη Γερμανία), αλλά εδώ δεν υπάρχουν.

— Δεύτερον, αγνοούν ότι ακόμα κι εκεί που υπήρξε «μεγάλος συνασπισμός», δεν «περπάτησε» πολύ.

            Έτσι, οι επιλογές σήμερα είναι τέσσερις:

            — Είτε μεγάλη πόλωση πριν τις εκλογές (για να «συμπιεστούν» οι μικροί και  να μην περάσουν πάνω από 4 κόμματα στην επόμενη Βουλή)

            — Είτε αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να υπάρξει δυνατότητα νέας προσφυγής στις κάλπες, που θα δώσει άνετη αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα…

            — Είτε μετεκλογική κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που είναι δύσκολο να υπάρξει και απίθανο να λειτουργήσει.

            — Είτε παρατεταμένη περίοδος ακυβερνησίας…

            Από όλα αυτά, μόνο το δεύτερο είναι προοπτική μακροχρόνιας ομαλότητας. Κι έχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα: Αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να διασφαλίζεται η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, την επιθυμούν όσοι πιστεύουν ότι θα νικήσουν. Όχι όσοι φοβούνται ότι θα χάσουν

             Ιδού η Ρόδος, λοιπόν…