Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του  κοινού 23ου Συνεδρίου των μεγαλύτερων ομογενειακών οργανώσεων στην Ουάσιγκτον. Στο συνέδριο σύμφωνα με την ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ). Στο συνέδριο εξετάστηκαν το κυπριακό και οι τελευατίες εξελίξεις του καθώς και ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στο συνέδριο μίλησαν οι δημοκρατικοί γερουσιαστές όπου άκουσαν τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις σε φλέγοντα και χρονίζοντα θέματα. Αναλυτικά η ενημέρωση σας σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΚΥΠΕ

Με θερμά λόγια για την Ελλάδα και τις  ελληνικές αρχές και ιδανικά και με υποσχέσεις προς την ε/κ κοινότητα για μια διαφορετική πολιτική στο Κυπριακό και την αντιμετώπιση των τουρκικών  παραβιάσεων των θρησκευτικών ελευθεριών του  Οικουμενικού Πατριαρχείου, παρουσιάστηκαν στο 23ο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, του UHAC και της Συντονισμένης Προσπάθειας Ελλήνων,  τρεις προεδρικοί υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, στις εκλογές του 2008.

Οι γερουσιαστές Χίλαρι Κλίντον, Μπάρακ  Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν, που μίλησαν χθες στο συνέδριο, στάθηκαν κριτικά εφ
όλης της ύλης, στην εξωτερική πολιτική του Προέδρου Τζορτζ Μπους, χωρίς να ωστόσο να περάσουν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα εθνικά θέματα.

Ο γερουσιαστής Τζο Μπάιντεν, αφού ανέφερε ότι με την πολιτική Μπους η Αμερική έχει απομονωθεί όσο ποτέ άλλοτε από τον υπόλοιπο κόσμο, προειδοποίησε τους ομογενείς να μην περιμένουν πολλά στο υπόλοιπο της θητείας της κυβέρνησης  αυτής.

Ο κ. Μπάιντεν ήταν ιδιαίτερα αυστηρός στην καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών του Πατριαρχείου, χαρακτηρίζοντάς την αδικαιολόγητη, ενώ επέκρινε τις αντιδράσεις της Τουρκίας στη συμφωνία Κύπρου-Λιβάνου-Αιγύπτου για τα  πετρέλαια και τη μη αναγνώριση της Αρμενικής  Γενοκτονίας.

«Η Τουρκία με τη στάση της αρνείται την  ιστορική αλήθεια. Δεν μπορείς με  κυβερνητικές αποφάσεις να σβήσεις ιστορία  αιώνων. Οι πολιτικές της Τουρκίας είναι  κακές για τους πολίτες της χώρας. Δεν  μπορείς να παίζεις και να στηρίζεσαι  στις διακρίσεις».

Παρότι υποστήριξε την ευρωπαϊκή  προοπτική της Τουρκίας, εισηγήθηκε η στάση των ΗΠΑ να εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση
της Τουρκίας στη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών των πολιτών της, τη στάση της στις
διαφορές με την Ελλάδα στο Αιγαίο και στο κυπριακό.

Ο γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων εξέφρασε τη λύπη του που παρά τις πολύχρονες προσπάθειες αυτή «η ανωμαλία την Κύπρο»  συνεχίζει να υπάρχει. Ο ίδιος τόνισε πως έχει ξεκάθαρες απόψεις για τα θέματα αυτά,
ενώ εξήρε το ρόλο της  ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Η Χίλαρι Κλίντον στην ομιλία της   αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς της με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και   υπενθύμισε την επίσκεψή της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μαζί με τον Πρόεδρο  Κλίντον και τις παρεμβάσεις του συζύγου της  προς την τουρκική πολιτική ηγεσία για διεύρυνση των θρησκευτικών ελευθεριών, άρση των περιορισμών και άνοιγμα της   Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Υποσχέθηκε ότι θα δώσει προσοχή στο   Κυπριακό, επικρίνοντας τον Πρόεδρο Μπους   που σταμάτησε τις προσπάθειες και  υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες και την εμπλοκή του συζύγου της.

«Δεν πιστεύω ότι τα δύσκολα προβλήματα  εξομαλύνονται με τα να τα εγκαταλείπουμε», είπε, υποσχόμενη ότι θα επιμείνει  και θα υποστηρίξει μια πλατιά διπλωματική προσπάθεια για την επανένωση της   Κύπρου.

Και η κ. Χίλντον ήταν απαισιόδοξη στις   προσδοκίες της για την εξωτερική  πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τζορτζ Μπους  στο υπόλοιπο της θητείας του.

«Η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τίποτε   πέραν του Ιράκ και προβλήματα σοβαρά,  όπως το Μεσανατολικό και το Κυπριακό,
στα οποία ο πρόεδρος Κλίντον είχε ξοδέψει  πολύ χρόνο, εγκαταλείφθηκαν».

Ο αφροαμερικανός υποψήφιος Μπάρακ  Ομπάμα αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς  του με την ελληνοαμερικανική κοινότητα,
καθώς συνέβαλε αποφασιστικά στην  εκλογή του 30χρονου ομογενή Αλέξη  Γιαννούλια, στη θέση του υπουργού Οικονομικών
της πολιτείας του Ιλινόι. Και κάλεσε την   Ελληνοαμερικανική Κοινότητα σε ένα ισχυρό συνεταιρισμό για τα επόμενα χρόνια.

Αναφορικά με την Κύπρο, είπε πως όταν η   ΗΠΑ στηρίχθηκαν στην Κύπρο σε δύσκολες  στιγμές όπως στον πόλεμο κατά της   τρομοκρατίας και την κρίση στο Λίβανο, θα  πρέπει να εργαστούν για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό που θα είναι αμοιβαίως
αποδεκτή στην ε/κ και τ/κ κοινότητα και θα βασίζεται στους κανόνες του δικαίου  χωρίς τη χρήση βίας, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και στα πρότυπα και της αξίες της Ε.Ε.».

Αναφορικά με το θέμα του Πατριαρχείου,   κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις  θρησκευτικές ελευθερίες, να σταματήσει  τις καταπάτηση της περιουσίας του  Πατριαρχείου και να επιτρέψει στην  επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Σύντομη τηλεφωνική παρέμβαση έκανε ο  ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, γερουσιαστής   Τζον ΜακΚέιν, που εξέφρασε το θαυμασμό του στις ελληνικές αξίες και τα ιδανικά και την υποστήριξή του στις  θρησκευτικές ελευθερίες.

Ωστόσο, πριν λίγους μήνες ο γερουσιαστής αρνήθηκε να συνυπογράψει επιστολή 75 συναδέλφων του, που επέκριναν τη στάση της Τουρκίας έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στη διάρκεια της χθεσινής μέρας, οι αντιπρόσωποι του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με περισσότερα από 35 μέλη της βουλής  και της γερουσίας.

Ξεχώρισαν οι παρεμβάσεις των  βουλευτών, Κάρολιν Μαλόνι, Τζον Σαρμπάνη, Ζακ Σπέις, Κώστας Μπιλιράκη και Σέλι Μπέρκλεϊ και των γερουσιαστών, Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μπεν Κάρντιν.

Ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του  βουλευτή του Ιλινόι, Τζέισι Τζάκσον Τζούνιορ, που εισηγήθηκε στους ηγέτες της  ελληνοαμερικανικής κοινότητας στενότερη  σχέση με τους Αφροαμερικανούς, προς  αμοιβαίο όφελος.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ήταν η πρώτη εμφάνιση στην Ομογένεια, του προέδρου της  Ομάδας Φίλων της Τουρκίας στη Βουλή,
Ρόμπερτ Ουέξλερ, που πρόσφατα εγγράφηκε και στην ομάδα ελληνικών θεμάτων και συνυπέγραψε τα ψηφίσματα για το
Πατριαρχείο, τα Σκόπια και την άρση του περιορισμού της βίζας.

Ερωτηθείς για το Κυπριακό, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία είναι κατά πολύ δυσανάλογη  και ότι ο ίδιος εισηγήθηκε σημαντική μείωση των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, ως χειρονομία καλής θέλησης.

Παρεμβάσεις στο συνέδριο έκαναν  επίσης εκπρόσωποι μεγάλων οργανισμών, όπως ο συντονιστής ΗΠΑ του ΣΑΕ, Θεόδωρος
Σπυρόπουλος, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, του UHAC, Αντριου Αθενς, εκπρόσωποι της της ΠΟΜΑΚ, της Παμμακεδονικκής, του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα κ.α.

Στη διάρκεια επίσημου δείπνου, τιμήθηκαν, ο ραβίνος Αρθουρ Σνάιντερ με το «Βραβείο Φρεζή» και ο βουλευτής Ελιοτ Ενγκελ με το Παρασκευαϊδειο Βραβείο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη του Κογκρέσου και αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι εργασίες του συνεδρίου  ολοκληρώνονται σήμερα.

(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΓΧΡ) 
18/05/2007