Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει η "επιστολή"  που απέστειλε  προς τον Διευθυντή της Γ.Γ.Α.Ε. κ. Γιάννη Κυπαρισσίδη ο κ. Μανόλης Βελιβασάκης με ημερομηνία 30 Μαϊου 2007  στην οποία επί της ουσίας ζητά να μην ενθαρυνθεί η διοργάνωση του Συνεδρίου που οργανωνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης με θέμα "Ο Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο Αιώνα". Η "επιστολή" επιχειρήθηκε να προωθηθεί σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο ώστε αφενός να επηρρέασει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ομογένειας αρνητικά ως προς τη διεξαγωγή του συνεδρίου και αφετέρου να "καθοδηγήσει" την Ελληνική Πολιτεία στο τι θα πράξει,  αλλά οι πόρτες ήταν κλειστές έτσι η "επιστολή" εστάλη μόνο στον κ. Κυπαρισσίδη.

Επί μια εβδομάδα (από τις 28 Μαϊου πριν ακόμα σταλή στον Κυπαρρισίδη) περιφέρονταν σε ομογενειακά ΜΜΕ και ουδείς έπαιρνε το ρίσκο να την δημοσιοποιήσει όσπου τελικά κάποιοι φρόντισαν να "διαρρεύσει" μέσω email  που απεστάλη  προς τα μέλη του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου . Παρόμοια προσπάθεια έγινε η "επιστολή" Βελιβασάκη  να περάσει και σε ελληνικό ΜΜΕ της Αθήνας  αλλά και εκεί υπήρξε πρόβλημα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Greek American News Agency η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου δεν γνωρίζει και δεν έχει εγκρίνει καμία από τις ενέργειες του κ. Βελιβασάκη. Η επιστολή αυτή δημιουργεί πληθώρα ανιτδράσεων αφού για για πρώτη φορά διαπιστώνεται ότι επεμβαίνει στα εσωτερικά δευτεροβάθμιου οργανισμού και κατά τρόπο απαράδετο και πρωτοφανή για τα ομογενειακά δεδομένα επειχειρεί να ελέγξει και να χειραγωγήσει την ομογένεια!

Η "επιστολή" Βελιβασάκη έχει φέρει στην επιφάνεια εσωτερικά προβλήματα του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιδρούν.  Ήδη αρκετοί πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων που μετέχουν στο Ε.Ε.Σ προετοιμάζονται συστηματικά  να καταθέσουν πρόταση μομφή εναντίον του κ. Βελιβασάκη  ο οποίος ενήργησε ερήμην και αν αγνοία του Δ.Σ. και της Γενικής Συνέλευσης του Ε.Ε.Σ. προκειμένου να προχωρήσει σε μια τόσο σοβαρή ενέργεια.

Ενέργεια που εκθέτει προσωπικά τον ίδιο αλλά και το Ε.Ε.Σ. και κυρίως την Παγκρητική της οποίας είναι πρόεδρος. Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης  η οποία έλαβε την "επιστολή" Βελιβασάκη μέσω email  -ούτε καν κοινοποίηση ως παραλήπτη- βρίσκεται σε εσωτερική ανακατάξη δυνάμεων  που συσπειρώνει ακόμα και αυτούς τους ελάχιστους που είχαν διατυπώσει διαφορετικές απόψεις για οργανωτικής φύσεως θέματα, όπως χαρακτηριστικά μας έλεγαν αρκετά μέλη του Δ.Σ.

Συγκριμένα τη Δευτέρα το Δ.Σ. συνεδριάζει με  πρώτο θέμα στην αντζέντα την επιστολή Βελιβασάκη και τους πιθανούς τροπους αντίδρασης, δεύτερο θέμα το συνέδριο και την πορεία εργασιών προς το συνέδριο της Νέας Υόρκης το οποία ξεκινά το Σάββατο 23 Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. εξετάζει όλους τους δυνατούς τρόπους αντίδρασης μέχρι αποχώρηση ακόμα καιαπό το Ε.Ε.Σ και έχει σημασία διότι η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών του Ε.Ε.Σ. Επί πλέον ετοιμάζεται σκληρή απάντηση προς τον ίδιο τον Βελιβασάκη η οποία θα κοινοποιηθεί προς όλους τους άμμεσους ενδιαφερόμενους  ενώ μια δεύτερη επιστολή θα σταλεί προς τον κ. Κυπαρισσίδη που θα εκθέτει την κατάσταση ως έχει με τα πραγματικά γεγονότα.

Ηγετικό στέλεχος της Παγκρητικής έλεγε στο Greek American News Agency ότι η "πράξη" αυτή του κ. βελιβασάκη ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία και πλήρη απομόνωση αφού δεν εκθέτει τον εαυτό του αλλά μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες την προσεχή εβδομάδα σε πολλά επίπεδα.  Πάντως στους κόλπους της Ομογένειας απ' άκρη  σ' άκρη υπάρχει αναβρασμός δράσης και αντιδράσεων από πολλές πλευρές.  Καθημερινά  σε κάθε επίπεδο στήνονται  "συμμαχίες" ειδικά στη Νέα Υόρκη.  

Η ΕΠΙΜΑΧΗ "ΕΠΙΣΤΟΛΗ"  ΒΕΛΙΒΑΣΑΚΗ

Via Fax: 210 2530 446 and via E-mail: ggae@ggae.gr

Νέα Υόρκη, 30 Μαΐου 2007

Προς κ. Ιωάννη Κυπαρισσίδη

Γεν. Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού

Τμήμα Σ.Α.Ε. – Π.Σ.Ε.

Αχαρνών 417, Αθήνα 11143

GREECE

Κοιν.

-Υφυπουργό Εξωτερικών

κ. Θεόδωρο Κασσίμη.

-Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Δημήτριο

Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής

-κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο, ΣΑΕ

Αμερικής

-Πρέσβη κ. Αλέξανδρο Μαλλιά,

Washington, DC.

-Γενική Πρόξενο Νεας Υόρκης

κα. Αικατερίνη Μπούρα

Αγαπητέ κύριε Κυπαρισσίδη.

Σας γράφω με την ιδιότητά μου του προέδρου του τριτοβάθμιου οργανισμού

"Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο".

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, η οποία και είναι μέλος του Ε.Σ.Ε. συμπληρώνει εφέτος 70 χρόνια από την ίδρυσή της. Τα τελευταία δύο χρόνια -όπως θα έχετε πληροφορηθεί- η Ομοσπονδία παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα καθώς τόσο ο τρόπος διεξαγωγής των τελευταίων της εκλογών όσο και ο τρόπος λειτουργίας της αμφισβητούνται από αρκετά σωματεία-μέλη της. Χαιρόμαστε που η Ομοσπονδία επιλέγει να εορτάσει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της με συνέδριο που θα διεξαχθεί τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στην Ελλάδα. .Ωστόσο, εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας αναφορικά με το θέμα που έχει επιλέξει "Ο Ελληνισμός της Αμερικής στον 21ο αιώνα" καθώς η εν λόγω ομοσπονδία όχι απλώς δεν εκφράζει το σύνολο του Ελληνισμού των Η.Π.Α. αλλά ούτε καν το σύνολο των σωματείων μελών της.

κ. Κυπαρισσίδη,

Τόσο η επιχειρούμενη αναβάθμιση του ρόλου του ΣΑΕ από την παρούσα κυβέρνηση, όσο και το πρόσφατο επιτυχημένο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αυστραλία δημιουργούν ένα διαφορετικό κλίμα για την απανταχού ομογένεια το οποίο εκφράζεται από τα Ελληνικά Μ.Μ.Ε. Για πρώτη φορά ο Ελληνικός Τύπος αναγνωρίζει την αξία των Ελλήνων του Εξωτερικού και διαφαίνεται ένα ουσιαστικό ενδιαφέρον της γενέτειρας προς τους συμπατριώτες εκτός συνόρων. Ο Ελληνισμός της Αμερικής είναι ο πολυπληθέστερος ανά τον κόσμο και έχει μακρά ιστορία προσφοράς τόσο στον τόπο που ζούμε όσο και στη γενέτειρα. Ο ρόλος του Ελληνισμού της Αμερικής υπήρξε, είναι και θα παραμείνει σπουδαίος για τις δύο χώρες, Η.Π.Α. και Ελλάδα. "Το μέλλον του Ελληνισμού της Αμερικής" δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης μίας ομοσπονδίας η οποία δυσλειτουργεί ούτε μπορεί να αποτελέσει μέσο για την προώθηση προσωπικών ενδιαφερόντων των διοργανωτών του. Εκφράζοντας τις θέσεις των υπολοίπων ομοσπονδιών-μελών του Ε.Σ.Ε. θα παρακαλούσαμε εσάς και άλλους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα να λάβετε υπόψιν σας τις επιφυλάξεις μας για το εγχείρημα αυτό της Ομοσπονδίας της Νέας Υόρκης. Είμαστε σίγουροι ότι η Ελληνική Πολιτεία γνωρίζει και σέβεται τη διάρθρωση της οργανωμένης ομογένειας (Εκκλησία, ΣΑΕ, ΕΣΕ) και δεν θα ενθαρρύνει ή υποστηρίξει ενέργειες οι οποίες δεν συμβάλλουν στην ενότητα και εύρυθμη λειτουργία της.

Προσβλέποντας στην κατανόησή σας,

Με εκτίμηση,

Μανώλης Ελ. Βεληβασάκης

Πρόεδρος