Χιονοστιβάδα εξελίξεων και αντιδρασεων στην επιστολή Μ. Βεληβασάκη προς τον Διευθυντή της Γ.Γ.Α.Ε  κύριο Ιωάννη Κυπαρισσίδη που απεστάλη στις 30 Μαϊου και δημοσιοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου. Την επιστολή όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ ο κ. Βεληβασάκης έστειλε ερήμην του Δικοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης του Ε.Ε.Σ συγκατάθεση που είναι αυτονόητο ότι απαιτείται  για μια τόσο σοβαρή ενέργεια.

Η "επιστολή" Βεληβασάκη  ηδη έχει προκαλέσει  σοβαρότατους  τριγμούς στο εσωτερικό της τριτοβάθμιας οργάνωσης κάτι που έχει αρχίσει και διαφαίνεται εντονότατα ενώ τις επόμενες ώρες οι εξελίξεις αναμαίνονται ραγδαίες.  Το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε  ήταν γεμάτο από  έντονες  διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών  της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και άλλων Ομοσπονδιών σε επίπεδο ηγεσίας.  Το βράδυ της Κυριακής 10 Ιουνίου  όπως πληροφορηθείκαμε έφτασε στα γραφεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, μήνυμα από την Ομοσπονδία του Σικάγου, το οποίο χαιρετίζει το συνέδριο και ταυτόχρονα δείχνει την έντονη αντίδραση προς την αυθαίρετη  και άνευ προηγουμένου ενέργεια του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες  παρόμοια μηνύματα ήδη ετοιμάζονται και από άλλες Ομοσπονδίες οι οποίες κινούνται  στο ίδιο πνεύμα. Εξάλου απόψε στις οκτώ στην έδρα της Ομοσπονδίας στο ΣΤΑΘΑΚΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο με πρώτο θέμα στην ατζέντα της ημέρας την επιστολή Εμμανουήλ Βεληβασάκη προκειμένου να εξετάσει τις περαιτέρω ενέργειες της έναντι του προέδρου του Ε.Ε.Σ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η αντίδραση αναμένεται να είναι εντονότατη προσωπικά εναντίον του κ. Βεληβασάκη με πρόταση μομφής  και όχι εναντίον του Ε.Ε.Σ όπου θα γίνεται σαφής διαχωρισμός ευθυνών,  θέτωντας σε πλήρη απομόνωση  και τον πρόεδρο του και όχι το θεσμό τον οποίο η ομοσπονδία πάντοτε στήριζει όπως χαρακτηριστικά μας έλεγε ηγετικό στέλεχος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας και πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής κ. Δημήτριος Δημητρίου στέλνει σκληρή επιστολή προς τον κ. Βεληβασάκη επισυνάπτοντας  και δυο επιστολές που εκθέτουν ανεπανόρθωτα  τον πρόεδρο του Ε.Ε.Σ.

Tο  μήνυμα της Ομοσπονδίας Σικάγου έχει ως εξής:

Κύριο Νικόλαο Διαμαντίδη,

Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων της Μείζονος Νέας Υόρκης, και την Επιτροπή του Συνεδρίου

Νέα Υόρκη,

Αγαπητέ Πρόεδρε, Κύριε Διαμαντίδη

Η Ομοσπονδία των Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων του Ιλλινόις "Η ΕΝΩΣΗ" σας συγχαίρει για την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας που ηγείσθε, να διοργανώσετε συνέδριο σε Νέα Υόρκη και Ελλάδα με θέμα "Ο Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο Αιώνα". Χαιτρετίζουμε το συνέδριο σας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Συνέδρια σαν και αυτό συνετελούν στην τόνωση και σύσφιξη των δεσμών με μητέρα Ελλάδα. Η διατήρηση της Ελληνικής Γλώσσας, των Ελληνικών Ηθών και Εθίμων, της Πολιτιστικής μας κληρονομίας και το βάθεμα της Ορθοδοξίας, επιτυγχάνεται με τις πρωτοβουλίες σαν και τη δική σας. Η ελεύθερη και δημοκρατική έκφραση γνώμης για το μέλλον του Ελληνισμού της Διασποράς είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ελεύθερου πολίτη. Η δε, παρέμβαση τριτοβάθμιων οργάνων στα εσωτερικά των ομοσπονδιών αποτελεί ατόπημα μεγάλου μεγέθους και είναι καταδικαστέα. Καλή Επιτυχία στο Συνέδριο σας.

Με Πατριωτικούς χαιρετισμούς

Δημήτριος Γεωργακόπουλος

Πρόεδρος

Δρ. Γιώργος Παπαδαντωνάκης

Γενικός Γραμματέας