Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος χαιρετίζει και στηρίζει το  Α' Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης με μηνύματα και δηλώσεις συμμετοχής στο συνέδριο των Αθηνών.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο 23 Ιουνίου  στις 12 το μεσημέρι ξεκινά η διαδικασία των προσυνεδριακών διασκέψεων.  

Σταχυολογήσαμε κάποια από τα δεκάδες μηνύματα που έχουν δοθεί στη δμοσιότητα από το Γραφείο Τύπου του Συνεδρίου. Σε επόμενη σύνδεση σας  πλήρες και αναλυτικό ρεπορτάζ για το πρόγραμμα, τους εισηγητές και τις επί μέρους θεματικές ενότητες.

giakoumatos_photo.jpgΧαιρετισμός του Υφυπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Γεράσιμου Γιακουμάτου στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου σας για τον Ελληνισμό της Αμερικής τον 21ο αιώνα.

Αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση, που μπορώ να επικοινωνήσω έστω και με αυτόν τον έμμεσο τρόπο μαζί σας και να μοιραστώ με όλους εσάς, μέσα απ' αυτές τις αράδες, ενός -από καρδιάς- μηνύματος, σκέψεις και συναισθήματα.

 Οι προσπάθειες που έχετε καταβάλλει, όλα αυτά τα χρόνια, για να διατηρήσετε τις ελληνικές παραδόσεις, τη γλώσσα, τον Ελληνικό Πολιτισμό και να μεταλαμπαδεύσετε την εθνική μας ταυτότητα, τις αρχές και τις αξίες μας, σας αναδεικνύουν σε μοναδικούς πρεσβευτές της Ελλάδας, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θέλω, όμως, με την ευκαιρία αυτή, να σας εκφράσω εκ μέρους όλων των Ελλήνων ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα έχετε προσφέρει και συνεχίζεται να προσφέρεται στην Πατρίδα, στην Ελλάδα μας, υποστηρίζοντας τα εθνικά μας δίκαια. Συνεργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για το σκοπό αυτό, γιατί η συστηματική ενεργοποίηση του απανταχού Ελληνισμού, προς αυτήν την κατεύθυνση, απέδωσε και αποδίδει σημαντικούς καρπούς.

Η Ιστορία, αλλά και η καθημερινή ζωή, διδάσκει, σε όλες και σε όλους μας, ότι η ενότητα είναι δύναμη προόδου και ευημερίας. Τα νέα δεδομένα σε όλον τον κόσμο μας επιτρέπουν σήμερα να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μας και την μεταξύ μας επικοινωνία. Με άξονες την παιδεία, τον πολιτισμό, την παράδοση, την γλώσσα μας και βέβαια την Ορθοδοξία, μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα η πρόσκλησή σας, στις εργασίες του Συνεδρίου σας στην Αθήνα στο οποίο και θα παραστώ ως μια ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της διαρκούς συνεισφοράς του απόδημου ελληνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Η σύγχρονη Ελλάδα είναι πια μια μεγάλη αγκαλιά που μέσα της χωράει όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες, όπου και να ζουν. Είμαστε υπερήφανοι για σας.

  

mixaloliakos.jpgΜήνυμα ΥΦΕΘΑ για Συνέδριο Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης

Ελληνίδες και Έλληνες της Νέας Υόρκης,

Με μεγάλη χαρά, τιμή και συνάμα συγκίνηση χαιρετίζω το Συνέδριο για τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Οι Έλληνες ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπως άλλωστε και σε κάθε γωνιά του πλανήτη, δημιουργούν, διαπρέπουν και πρωταγωνιστούν στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας.

Αν και η γεωγραφική απόσταση που σας χωρίζει από τη μητροπολιτική Ελλάδα να είναι μεγάλη, ωστόσο εκμηδενίζεται από την αξιοζήλευτη παρουσία και δράση σας. Διότι μεταφέρετε το σφυγμό του Ελληνισμού και λειτουργείτε ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Η.Π.Α.

Ιδιαιτέρως οι Έλληνες της Νέας Υόρκης, μιας πολιτείας που έχει κυρίαρχο ρόλο στη χάραξη της πολιτικής των Η.Π.Α, είστε, όντας συνάμα φορείς του Ελληνικού πολιτισμού, μια σημαντική και πολύτιμη δύναμη στην προάσπιση των οικονομικών, πολιτικών, πολιτιστικών συμφερόντων της Ελλάδας. Μια δύναμη που μπορεί να επηρεάζει και να διαμορφώνει θέσεις και αποφάσεις προς όφελος της μητέρας-πατρίδας.

Αποτελείτε επάξιους πρεσβευτές του Ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού, της ιστορίας και της παράδοσής μας, της εικόνας μιας σύγχρονης Ελλάδας που ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Η πατρίδα μας υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή γύρισε σελίδα, εδραιώνει και αναβαθμίζει τη διεθνή της παρουσία και αποτελεί το πιο σημαντικό πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και προπαντός αξιοπρέπειας στη γειτονιά της ΝΑ Ευρώπης.

Σε αυτό συμβάλλει η ενισχυμένη Ελληνική Οικονομία με την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητά της, με μια συγκροτημένη στρατηγική αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Πολύτιμη φυσικά είναι και η δική σας προσφορά. Όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1978, «είναι χαρακτηριστικό του Ελληνισμού το ότι οι αγώνες του υπηρετούν πάντοτε τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης. Αυτό σας παρείχε και σας παρέχει την ευχέρεια με τη δράση σας να είστε καλοί Έλληνες και συγχρόνως διακεκριμένοι και νομιμόφρονες πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», μιας χώρας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Βασικός πυλώνας της Εξωτερικής μας Πολιτικής είναι ο Οικουμενικός Ελληνισμός. Ενισχύουμε τους δεσμούς και τη συνεργασία, μας με τις Κοινότητες των Ελλήνων που ζουν, προοδεύουν και διακρίνονται στις πέντε ηπείρους. Ψηφίσαμε τον εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος για την οργάνωση και λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Κατοχυρώσαμε την περιφερειακή αντιπροσώπευση των Ομογενών, έτσι ώστε να ακούγεται καθαρά και δυνατά η φωνή όλων των Ελλήνων της Διασποράς, η δική σας φωνή.

Προετοιμάζουμε παράλληλα την ακόμη στενότερη εμπλοκή και συμμετοχή της ομογένειας στη χάραξη της πορείας της Ελλάδας προς το μέλλον, φέρνοντας σύντομα για ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων νόμο, με τον οποίο θα παρέχεται η δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες που διαβιούν στο εξωτερικό.

Διότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, μια Νέα Εποχή ραγδαίων μετασχη-ματισμών και μεγάλων ταχυτήτων, που δημιουργεί καινούργιες δυνατότητες και ευκαιρίες. Παράλληλα, όμως, διανύουμε μια εποχή, όπου υπάρχει έντονη η ανάγκη για διαφύλαξη και προβολή της Εθνικής μας ταυτότητας, να συσφιχτούν οι δεσμοί των ομογενών της τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς με την Πατρίδα.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Δημιουργούμε με ριζικές τομές, ημέρα με την ημέρα, τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη προοπτική, μια καλύτερη Ελλάδα. Γνώμονας της πολιτικής μας είναι η συστράτευση όλων μας. Στον καθημερινό αγώνα μας δεν περισσεύει κανένας. Προχωρούμε όλοι μαζί για μια Ελλάδα που δε θα μας πληγώνει. Για έναν Ελληνισμό οικουμενικό και ισχυρό, όπως τον οραματιζόμαστε.

                                                                                                          Βασίλειος Ι. Μιχαλολιάκος

Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

 

skoulas_giannjis.jpgΑγαπητές φίλες και φίλοι,

Η πρόσκληση σας για να παραβρεθώ στο εορταστικό Συνέδριο που διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη κατά τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου και τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, με γεμίζει με υπερηφάνεια και χαρά. Παράλληλα όμως μου υπενθυμίζει και τις ευθύνες που έχουμε ως βουλευτές, αλλά κυρίως ως πολίτες αυτής της χώρας να στεκόμαστε δίπλα σε εσάς. Στους ομογενείς της Αμερικής αλλά και ολόκληρου του κόσμου, που με κάθε τρόπο κρατάτε την φλόγα της Ελλάδας αναμμένη και ζωντανή. Που με όλους τους τρόπους μας υπενθυμίζετε καθημερινά ότι εκτός Ελλάδας υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα που διαδίδει τον Ελληνικό Πολιτισμό, το Ελληνικό Πνεύμα, που διαπρέπει σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και επιστημονικής δραστηριότητας. Ένας Ελληνισμός που γαλουχεί τα παιδιά του με τις αξίες και τις αρχές, τα ήθη και τα έθιμα του Ελληνισμού.

Η συμπλήρωση των εβδομήντα ετών από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ελληνισμού αποτελεί μια λαμπρή μέρα για τους απανταχού Έλληνες. Η δυναμική της Ομοσπονδίας σας καταδεικνύεται από το γεγονός ότι περιλαμβάνει στους κόλπους της 150 εθνικοτοπικούς συλλόγους και πάνω από 100 συλλόγους με ενεργό δράση και έργο σε κάθε επίπεδο. Τα νούμερα αυτά από μόνα τους δίνουν το στίγμα και αποδεικνύουν με τον πλέον εμφανή τρόπο γιατί σήμερα η Ομοσπονδία σας αποτελεί την μεγαλύτερη Ομοσπονδία σε επίπεδο δευτεροβάθμιου Οργανισμού, εκτός, αλλά και εντός Ελλάδας.

            Η παρουσία κατά την διάρκεια του Συνεδρίου σας διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων, που με την ερευνητική τους εργασία και την πνευματική τους συμβολή έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στο χώρο της επιστήμης,  καταδεικνύει και το κύρος σας. Το πρόγραμμα που έχετε καταρτίσει είναι πράγματι εντυπωσιακό και καλύπτει πτυχές των σχέσεων του Ελληνισμού των ΗΠΑ και της Ελλάδας που δεν έχουν διερευνηθεί διεξοδικά κατά το παρελθόν.

            Δυστυχώς λόγω κομματικών υποχρεώσεων δεν θα μπορέσω να παραβρεθώ στο Συνέδριο σας στη Νέα Υόρκη. Επιφυλάσσομαι όμως ότι θα ακολουθήσω τις διεργασίες του Συνεδρίου σας στην Αθήνα κατά την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο Συνέδριο σας και περιμένω με ανυπομονησία τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από αυτό.

Με τιμή

Γιάννης Γ. Σκουλάς

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου

perlepesifou.jpgΠρος

τον Πρόεδρο

και τον Γενικό Γραμματέα

της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης

Αξιότιμοι κύριοι,

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να λάβω μέρος στο Συνέδριο που διοργανώνετε με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας σας καθώς και για τα τιμητικά σας για μένα λόγια που αναφέρετε στην επιστολή σας.

Παρακαλώ δεχθείτε ως χαιρετισμό από την πλευρά μου στην έναρξη του Συνεδρίου σας στη Νέα Υόρκη, τη διαβεβαίωση και τη δέσμευσή μου ότι ως βουλευτής και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής, θα βρίσκομαι στο πλευρό της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, η οποία με το έργο της και τη δράση της όλα αυτά τα χρόνια, συμβάλλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση ζητημάτων που απασχολούν την Ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ και στην προώθηση των συμφερόντων της μητέρας Πατρίδας και του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου στη Νέα Υόρκη και προσδοκώ τη συνάντησή μας κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2007, όπου θα συμμετάσχω με μεγάλη χαρά.

Με εκτίμηση,

Κατερίνα Περλεπέ – Σηφουνάκη

Βουλευτής Εύβοιας ΠΑΣΟΚ

kortsarisnikolaos.jpgΠΡΟΣ : Την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ν. Υόρκης

Για την ευγενική σας πρόσκληση να παραστώ στο Συνέδριο στις 23-24 και 30-1 Ιουλίου 2007 σας ευχαριστώ θερμότατα .

Κοινοβουλευτικοί λόγοι και πολλαπλές υποχρεώσεις στο Νομό της Φλώρινας δε μου επιτρέπουν να ανταποκριθώ.

Σας δηλώνω όμως την απόλυτα βέβαια συμμετοχή μου στις 27 Σεπτεμβρίου                       στο Ζάππειο, στην Αθήνα.

Το Συνέδριό σας διοργανώνεται σε μια συγκυρία που, αφ' ενός η πατρίδα μας έχει τεράστια εξωτερικά θέματα να αντιμετωπίσει αφ' ετέρου όμως τέτοιες επιστημονικές αλλά και εξόχως πατριωτικές εκδηλώσεις είναι απαραίτητες και για πληροφόρηση του Ελληνισμού αλλά και για ενδυνάμωση του εθνικού φρονήματος.

Εύχομαι καλή επιτυχία με όλα τα ευνοϊκά και αποτελεσματικά πορίσματα του Συνεδρίου σας.

                                                           Με ιδιαίτερη εκτίμηση

    

                                                      ΝΙΚΟΛΑΟΣ .Χ. ΚΟΡΤΣΑΡΗΣ

                                                       ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  ΦΛΩΡΙΝΑΣ

 

kalogiannisstavros.jpgΈλαβα την πρόσκλησή σας για να παραβρεθώ στο Συνέδριο που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης με θέμα «Ο Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο αιώνα» και σας ευχαριστώ.

Θέλα να σας συγχαρώ για το έργο σας, διότι ως μέλη της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας στην Αμερική, επιτελείτε σημαντικό έργο συσπείρωσης και ενθάρρυνσης της συνεργασίας των Ελλήνων. Είστε οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ελληνισμού σ' αυτή τη μεγάλη χώρα και συμβάλλετε ουσιαστικά στη ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. 

Γνωρίζω τις ενέργειές σας για τη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων, της γλώσσας, του Ελληνικού Πολιτισμού. Αξίζετε πολλά συγχαρητήρια που μεταλαμπαδεύετε στα παιδιά σας την εθνική μας ταυτότητα, τις Αρχές, τις Αξίες μας, την περηφάνια και την αγάπη για την Ελλάδα. Θέλω παράλληλα να σας εκφράσω και τις πιο θερμές ευχαριστίες μου για τα όσα έχετε προσφέρει στην Πατρίδα, υποστηρίζοντας τα εθνικά μας δίκαια.

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Δυστυχώς ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να παραβρεθώ στο Συνέδριο.

Είμαι βέβαιος ότι θα συναντηθούμε σύντομα στην Αθήνα.

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία.

Με θερμούς πατριωτικούς χαιρετισμούς

Σταύρος Ελ. Καλογιάννης

 

dimitris_avramopoulos.jpgΑγαπητοί μου συμπατριώτες,

            Με την ευκαιρία της διοργάνωσης από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Συνεδρίου με θέμα «Ο Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο αιώνα», απευθύνομαι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση προς όλα τα μέλη σας αλλά και ολόκληρη την Ομογένεια της Αμερικής, με την οποία με συνδέουν, από ετών, τόσον εθνικοί όσον και στενοί προσωπικοί δεσμοί.

            Στην εποχή της παγκοσμιότητας, ο Ελληνισμός, διαθέτοντας σε ολόκληρη την οικουμένη ακμάζουσες παροικίες και ομογενείς που διακρίνονται σε όλους τους τομείς δημιουργίας, τα γράμματα, τις τέχνες, τις επιστήμες, την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό και την πολιτική, ατενίζει τον ιστορικό ορίζοντα με αισιοδοξία, δυναμισμό και αυτοπεποίθηση.

            Στην πρώτη γραμμή, οι ομογενείς της Αμερικής, κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία και την προσφορά του απόδημου ελληνισμού. Μας κάνουν να νοιώθουμε υπερήφανοι για την πρόοδο και τα επιτεύγματά τους, θέτοντάς μας, ταυτόχρονα, προ της μεγάλης ευθύνης να ανταποκριθούμε στην ανάγκη καλύτερης γνωριμίας και συνεργασίας μαζί τους. Παράλληλα, αποτελούν έναν πολύ σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας καθώς και γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αμερικής, τασσόμενοι πάντα στο πλευρό μας κατά την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων.

            Οι ομογενείς της Αμερικής θέτουν τα θεμέλια μιας νέας εποχής και σφυρηλατούν δεσμούς ενότητας και αλληλεγγύης, ενδυναμώνοντας την παρουσία του σύγχρονου ελληνισμού στο οικουμενικό τοπίο. Οι προκλήσεις της νέας εποχής αποτελούν για τους Έλληνες ένα προνομιακό πεδίο για επιτυχίες και διακρίσεις.

            Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά μου προς τους διοργανωτές του Συνεδρίου, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας και καλή συνέχεια στο έργο που επιτελείτε προς όφελος του Ελληνισμού.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,

Δημήτρης Λ. Αβραμόπουλος

 

polydwrasviron.jpgΗ Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης είναι μια εστία, η πιο ποιοτική και η πιο δυναμική, του Απόδημου Ελληνισμού. Την έχω γνωρίσει (μέλη και ηγεσία της) από τα χρόνια που ζούσα και σπούδαζα κι εγώ στην Αμερική. Εκεί, στην Ομοσπονδία της Ν.Υ., πάλλει η καρδιά της Ελλάδος, του Οικουμενικού, πλην γνήσιου, Ελληνισμού. Σκέπτομαι πάντα με βαθιά εκτίμηση, θαυμασμό και αγάπη τον δυναμισμό, τον πολιτισμό και το υψηλό ήθος της Ομογένειας. Είμαι πάντα δίπλα της, τίμιος παραστάτης της.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,

Βύρων Γ. Πολύδωρας

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

 

Ευχαριστώ θερμά εσάς και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Συνεδρίου, για την τιμή της πρόσκλησης, στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, με θέμα «Ο Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο Αιώνα».

Δεχθείτε τα θερμά μου συγχαρητήρια για την ανάληψη της σημαντικής αυτής εθνικής πρωτοβουλίας που έχει τον ευγενή στόχο της ενδυνάμωσης του Ελληνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και μια ουσιαστικότερη και αποτελεσματική συνεργασία στο μέλλον, των αποδήμων Ελλήνων με το Μητροπολιτικό Κέντρο.

Λυπάμαι ειλικρινά διότι ανειλημμένες υποχρεώσεις μου δεν επιτρέπουν την παρουσία μου στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου της Νέας Υόρκης.

Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια ώστε να παρευρεθώ στην τελετή της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου στην Αθήνα.

Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας και στο έργο σας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Θεμιστοκλής Σ. Ξανθόπουλος