Υπέρ της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης τάχθηκαν οι ΗΠΑ, με γραπτή δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς όμως να αναφέρονται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας.
Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η δήλωση αναφέρει:

«Οι ΗΠΑ τρέφουν μεγάλο σεβασμό για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος είναι ένας θρησκευτικός ηγέτης παγκοσμίου βεληνεκούς. Δεν έχουμε δει και δεν κάνουμε κανένα συγκεκριμένο σχόλιο για οποιαδήποτε απόφαση του τουρκικού Ανωτάτου Δικαστηρίου για τον Οικουμενικό Πατριάρχη». Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «η προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

ΠΑΣΟΚ: Απαράδεκτο

«Απαράδεκτη και αντίθετη από τη Συνθήκη της Λωζάννης» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και επικρίνει τον πρωθυπουργό, επειδή «απέφυγε να θέσει το θέμα στον Ερντογάν», κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη.

«Η προάσπιση των διεθνών συνθηκών και της θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου πρέπει να θεωρείται αυτονόητη προτεραιότητα για κάθε ελληνική κυβέρνηση», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Ευθυμίου και πρόσθεσε ότι αυτό έπραττε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση και το πράττει και σήμερα ως αντιπολίτευση. Και πρόσθεσε: «Είναι λυπηρό, αλλά χαρακτηριστικό ότι ο κ. Καραμανλής απέφυγε να θέσει το θέμα στον κ. Ερντογάν, έτσι ώστε να επηρεάσει τις εξελίξεις, παρά το ότι είχε προειδοποιηθεί για τις τουρκικές διαθέσεις από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη».

* Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής Νίκος Σηφουνάκης, ζητώντας να πληροφορηθεί ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει η Επιτροπή «ώστε να σεβαστεί η Τουρκία τις αποφάσεις της Ενωσης και το κοινοτικό κεκτημένο».

Και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι

Την αγανάκτησή της για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας, το οποίο, παρερμηνεύοντας τη συνθήκη της Λωζάννης και ενεργώντας καθαρά με πολιτικά κριτήρια, εξέδωσε απόφαση που απαγορεύει τη χρήση του όρου «Οικουμενικός» από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, εκφράζει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

«Είναι γνωστό σ' όλους τους επιστημονικούς κύκλους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν μπορούσε να θίξει και να αναδιαρρυθμίσει την δι' ιερών κανόνων καθορισμένη εκκλησιαστικήν τάξιν και αρμοδιότηταν του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Είναι σαφές ότι η απόφαση αυτή εξυπηρετεί καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες, με στόχο να βλάψουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους αγώνες του για προστασία των στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων και δεν σχετίζονται με απονομή Δικαιοσύνης και μάλιστα από Ανώτατο Δικαστήριο. Ο νομικός πολιτισμός στη γειτονική χώρα παραμένει ακόμη αδιαμόρφωτος και είναι πίσω έτη φωτός από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 28/06/2007