(ΕΡΑ5-Α. Α. Ζουπανιώτης)   ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Θερμή ομιλία για την ελληνική του καταγωγή, την Ομογένεια και τη νεολαία εκφώνησε ο Ελληνο-αμερικανός βουλευτής Ζακ (Ζαχαρίας) Σπέης μιλώντας το απόγευμα της Κυριακής, στο πλαίσιο του πρώτου διημέρου της προσυνεδριακής διάσκεψης που διοργάνωσε τελικά (αντί του προσυνεδρίου) η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.   Μάλιστα ο ομιλητής, παρότι μιλούσε σε σχετικά λιγοστό ακροατήριο και χωρίς επίσημους, άνοιξε διάλογο με τους νέους, απαντώντας σε ερωτήματά τους.  

Σε ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε το γραφείο του, ο κ. Σπέις ευχαριστεί τους παρόντες για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν και συγχαίρει την ομοσπονδία για τα 70 χρόνια δράσης και το έργο της.   Μιλώντας στη διάσκεψη ο κ. Σπέης αναφέρθηκε στην Ικαριώτικη καταγωγή του πατέρα του και της οικογένειάς του και τις αρχές που απέκτησε μεγαλώνοντας ως Ελληνοαμερικανός. 
 

24__iouniou_2007_panomogeneiakh_synediaskepsh_057.jpg«Η καταγωγή μου με όπλισε με αξίες όπως η σκληρή εργασία, το αίσθημα ευθύνης κι η αγάπη προς την οικογένεια. Είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσεις την ταυτότητά σου στον σημερινό κόσμο. Εγώ τουλάχιστον αποτελώ ζωντανή απόδειξη ότι δεν χρειάζεται να μιλάς καλά τα ελληνικά για να είσαι Έλληνας. Κι εγώ είμαι υπερήφανος για την ελληνική μου καταγωγή».   Ο κ. Σπέης μίλησε για τις φιλικές σχέσεις που ανέπτυξε στους λίγους μήνες που είναι μέλος του Κογκρέσου, με τους συναδέλφους του Ελληνοαμερικανούς, Κώστα Μπιλιράκη και Τζον Σαρμπάνη, ενώ αναφέρθηκε με θέρμη στην οικονομική και άλλη υποστήριξη που του προσέφεραν πολλοί εξέχοντες παράγοντες της Ομογένειας, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Κατσιματίδης κι ο Αντριου Αθενς.

24__iouniou_2007_064.jpgΚαθώς η εκλογική του περιφέρεια διαθέτει ελάχιστους Έλληνες και καμία ελληνορθόδοξη κοινότητα, οι επαφές αυτές του έδωσαν τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τον οργανωμένο Ελληνισμό.   Ο κ. Σπέης αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει η ενότητα κι ο συντονισμός του Ελληνισμού της Αμερικής και η βελτίωση των δομών του, με στόχο της αύξησης της αποτελεσματικότητάς του και της επιρροής στους πολιτικούς. Μάλιστα υποστήριξε την πρωτοβουλία «Επόμενη Γενιά», την οποία ίδρυσαν κορυφαίοι παράγοντες της κοινότητας, όπως ο Γιώργος Στεφανόπουλος, ο Τζορτζ Τένετ και κι ο Τζον Μπραδήμας και πρωτοστατούν οι νέοι βουλευτές, Κώστας Μπιλιράκης και Τζον Σαρμπάνης και υποσχέθηκε να συμμετάσχει κι αυτός ενεργητικότερα, όταν επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές του 2008.  

24__iouniou_2007_038.jpg«Εκλέγομαι σε μία συντηρητική περιφέρεια κι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητά μου είναι επανεκλεγώ. Μετά υπόσχομαι να περιοδεύσω με τους κ.κ. Μπιλιράκη και Σαρμπάνη σε διάφορες πόλεις, ενθαρρύνοντας τους νέους να εμπλακούν στην πολιτική και να πάρουν παραδείγματα».   Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, πραγματοποιούνται ανοιχτά φόρουμ παρουσία νέων και με ομιλητές επιτυχημένους Ομογενείς στους τομείς της πολιτικής και του δημοσίου βίου γενικότερα, καθώς και τους τομείς της επιστήμης και των επιχειρήσεων.   Στόχος αυτού του οργανισμού είναι να ενθαρρύνει νέους ομογενείς να ακολουθήσουν το παράδειγμα επιτυχημένων ομοεθνών.  

Ο κ. Σπέης κάλεσε τους παράγοντες της Ομογένειας και τους οργανισμούς της να ενισχύουν οικονομικά και να ενθαρρύνουν νεαρούς Ελληνοαμερικανούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τα κοινά και την πολιτική.   «Περισσότεροι Ελληνοαμερικανοί στο Κογκρέσο σημαίνει, πρώτα και κύρια αναβάθμισή τους με τις αξίες που κουβαλάμε, αλλά και προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, όπως το Κυπριακό με τη συνεχιζόμενη για 33 χρόνια τουρκική κατοχή και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και των υπολοίπων, όπως η προάσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών και περιουσιακών δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το Μακεδονικό».  

Το κ. Σπέης παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Καλαμαράς, ο οποίος προδίκασε το λαμπρό του μέλλον στο Κογκρέσο και όχι μόνον και την πεποίθηση ότι θα βοηθήσει την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, την Ελλάδα, την Κύπρο και τα εθνικά μας θέματα.