ΕΡΑ 5 – ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Συνάντηση Αρχ. Αμερικής με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
«Το Κυπριακό ζήτημα είναι ένα μεγάλο θέμα, το οποίο πρέπει να λυθεί». Αυτό δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος έγινε σήμερα δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.   «Οι Κύπριοι της Ελληνικής Ομογένειας στην Αμερική βρίσκονται σε ένα διαρκή αγώνα ώστε να υπάρξει το ταχύτερο η επιθυμητή λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο κ.κ.  Δημήτριος.   Για το σκοπό αυτό ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι η Ομογένεια βρίσκεται στο κέντρο των συνεχών προσπαθειών, μέσω της αμερικανικής πολιτικής, για να βοηθήσει στη λύση του κυπριακού.   Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επεσήμανε ότι πρέπει «να υπάρξει το ταχύτερο η επιθυμητή λύση από πλευράς δικαιοσύνης, αναγνώρισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του λαού, ο οποίος να ζήσει και να δημιουργήσει ελεύθερα, όπως όλος ο κόσμος».

Τιμητική διάκριση σε Σαρμπάνη και Μπραδήμα στην Κύπρο
4/7/2007 5:23:00 μμ
Τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄ για την υποστήριξη τους στον αγώνα για λύση του κυπριακού και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο απένειμε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, στα πρώην μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, Πολ Σαρμπάνη και Τζον Μπραδήμα.   Η απονομή της τιμητικής διάκρισης έγινε στη διάρκεια επισήμου δείπνου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο οποίο παρακάθισε, εκτός των άλλων επισήμων και παραγόντων της Κυπριακής Ομογένειας των ΗΠΑ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.  

Σε ομιλία του ο πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι κ.κ. Σαρμπάνης και Μπραδήμας «εκπροσώπησαν επάξια το λαό στις αντίστοιχες εκλογικές περιφέρειές τους για δεκαετίες, ενώ προώθησαν επιτυχώς τις φιλοδοξίες και τους στόχους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας».   Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι αμέσως μετά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, οι Πολ Σαρμπάνης και Τζον Μπραδήμας μαζί με τον Γερουσιαστή Τόμας Έγκλετον του Μισούρι, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα, ηγήθηκαν της επιτυχούς προσπάθειας επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι «όπως το έθεσε ο Δρ. Μπραδήμας, ο ίδιος και ο Πολ Σαρμπάνης δεν αποτέλεσαν το ελληνικό λόμπι, αλλά το λόμπι του κράτους δικαίου».

Αυτό, επεσήμανε ο πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος, «αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υποστήριξής τους προς την Κύπρο».   Και οι δύο άνδρες έχουν για πολλά χρόνια υποστηρίξει μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, «όχι μόνο επειδή είναι ένα ελληνικό θέμα, αλλά επειδή είναι στην ουσία ένα θέμα κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τη νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών», παρατήρησε ο πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος.   Απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ο Κύπριος πρόεδρος τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειές του να τερματιστεί η λεηλασία και η καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στις κατεχόμενες περιοχές.    

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής  

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε με τον πρώην αμερικανό γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη και τον πρώην αμερικανό βουλευτή Τζον Μπραδήμα.   Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε προς τους κυρίους Σαρμπάνη και Μπραδήμα την ευγνωμοσύνη του για τη διαχρονική και συνεπή στήριξη, που παρέχουν στην Κύπρο και το λαό της.   Στην διάρκεια της συνάντησης, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το Κυπριακό πρόβλημα και την στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς και στο θέμα της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Οι κύριοι Σαρμπάνης και Μπραδήμας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έδειξαν επίσης ενδιαφέρον και υπέβαλαν στον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής ερωτήσεις σχετικά με άλλα θέματα, όπως για την κυπριακή οικονομία και τη διεθνή κατάσταση.